Magyar emlékbélyeg a pekingi téli olimpia tiszteletére

Magyar emlékbélyeg a pekingi téli olimpia tiszteletére

2022. 02. 24.
Megosztás


A pekingi téli olimpia magyar szempontból sporttörténeti sikerekkel vonult be az olimpiai mozgalom krónikájába. A kiváló eredményekre az almanachok, lexikonok mellett a Magyar Posta alkami bélyegblokkja, bélyegei is emlékeztetni fognak.

A Magyar Posta bélyegkibocsátással köszönti a sportvilág legjelentősebb 2022. évi téli eseményét, a XXIV. Téli Olimpiai Játékokat. A sorszámozott alkalmi bélyegblokk perforált és vágott változatban, Kara Orsolya grafikusművész tervei szerint az ANY Biztonsági Nyomdában készült. Az újdonság a játékok megnyitójának napján, 2022. február 4-én került forgalomba, azóta megvásárolható az elsőnapi postákon és a Filapostán, továbbá megrendelhető a Magyar Posta internetes áruházából is.

Az első téli olimpiát 1924-ben rendezték a franciaországi Chamonix-ban. A téli olimpiai játékok jellegzetessége, hogy a rendezvények sikeres lebonyolítása sokkal inkább függ az időjárási és földrajzi tényezőktől, mint a nyári olimpiák esetében.

A XXIV. Téli Olimpiai Játékokat 2022. február 4. és február 20. között rendezték a kínai Pekingben. A rendező várost a 128. IOC gyűlésen választotta ki a Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2015. július 31-én a malajziai Kuala Lumpurban.

A blokk keretrajzán téli sportokat űző sportolók letisztult ábrázolása látható, a bélyegképen pedig a Magyarock-logó szerepel. A bélyegblokkhoz kapcsolódó alkalmi boríték grafikája a blokk stílusában készült, a borítékon színesben, míg a bélyegzőben fekete-fehérben a Magyarock-logó ismétlődik.

A Magyarock a Magyar Olimpiai Csapat márkája, tágabb értelemben pedig a magyar sportolók és szurkolók közösségének a jelképe, az olimpiai eszme három alapértékének – Excellence, Friendship, Respect (Kiválóság, Barátság, Tisztelet) – szellemisége alatt.

A pekingi téli olimpián több, magyar vonatjkozású sporttörténeti eredmény is született. A rövidpályás gyorskorcsolyázó Liu Shaoang megszerezte az első egyéni téli olimpiai érmet, egy bronzot, majd az első olimpiai bajnoki címet is; a short track-esek egy további bronzzal is gazdagították a magyar éremkollekciót. Kozuback Kamilla személyében az első magyar snowboardost köszönthettük, aki három freestyle-számot is teljesített. Magyarország a nemzetek rangsorában három éremmel a 20. helyen zárt – 91 fős mezőnyben.

(Magyar Posta, MOB)