Magyar Sport Napja – büszkék lehetünk az olimpiai mozgalmunkra

Magyar Sport Napja – büszkék lehetünk az olimpiai mozgalmunkra

2022. 05. 06.
Megosztás


A hagyományokat folytatva idén is megemlékezést rendezett a budapesti Szabadság téri emlékműnél a Magyar Sport Napja alkalmából a Magyar Atlétikai Club. Az alkalomból az olimpiai család nevében Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára mondott köszöntőt.

Az ünnepségen a sportvezető mellett Szabó Tünde sportért felelős államtitkár és Kállay Kristóf, a házigazda MAC elnöke méltatta a magyar sportot.

Fábián László beszélt a színes, sokoldalú hazai sportéletről, olimpiai mozgalmunk sikerességéről, méltatta a sport területén végzett hagyományőrzést, és köszönetet mondott a kluboknak, ahol az „élő” sportélet zajlik.

Május 6-a a Magyar Sport Napja. A kontinens első szabadtéri sportversenyét 1875. május 6-án Budapesten rendezte meg a Magyar Athletikai Club (MAC) – Magyarország legrégebbi egyesülete, amely 1989-ben újjáalakult –, ennek emlékére a kormány határozata alapján 2000 óta – immár 22. éve – ezen a napon ünnepeljük a Magyar Sport Napját.

A MAC 1875. április 8-án alakult meg, s az 1947-es megszüntetéséig a legsikeresebb magyar egyesület volt, számos világ- és Európa-bajnoki cím mellett 24 olimpiai aranyérmet szereztek a kék-sárga klub sportolói (köztük a vívó Gerevich Aladár, Rajcsányi László, az atléta Németh Imre, a birkózó Bóbis Gyula és a vízilabdázó id. Szívós István).

(MOB; fotó: MOB/Szalmás Péter)