Magyar Zoltán: "Jó irányba halad a magyar torna"

Magyar Zoltán: "Jó irányba halad a magyar torna"

2014. 05. 10.
Megosztás

A szófiai tornász Európa-bajnokság előtt néhány nappal még sort kerített a hazai szövetség a kiemelt sportágfejlesztéssel kapcsolatos konzultációra. A kétszeres olimpiai bajnok Magyar Zoltán elnök és Altorjai Sándor főtitkár az elmúlt hónapok sportszakmai munkájáról, fejlesztéseiről, beszerzéseiről adott tájékoztatást a MOB-ban.

A kontinentális viadalon a felnőttek mellett az utánpótláskorúak is a szerekhez lépnek, a bolgár fővárosban elért eredmények alapján lehet az ifiknek kijutniuk a nankingi ifjúsági olimpiára.

A tornaszövetség a kiemelt sportágfejlesztésnek köszönhetően több projektet indított, a sportvezetők sikerekről számolhattak be. "Jó irányba halad a magyar torna" - fogalmazott a sportág elnöke, aki a MOB alelnöki tisztjét is betölti.

Jelentős összeg, 360 milllió forint van előirányozva az infrastruktúra fejlesztésére. "Tervben van a tornacsarnok felújítása, miközben ígéretünk van az új Millenáris Velodromban a kerékpáros pálya területén kialakítandó csarnokra is. Ez utóbbi 2017-18-ban valósulhat meg legkorábban, nagyon szép terv, komoly otthona lehet hosszú távon a tornasportnak, de addig el kell jutni, addig is 'laknunk' kell valahol" - fogalmazott dr. Magyar Zoltán.

A szövetség kiemelt projektje volt az eszközbeszerzés, a szerek, kiegészítők, gépjárművek vásárlása, a termekben talajépítés. Nyitottak a kommunikáció, a marketing irányába, oktató videófilmet is készítenek.

"Már az egészen fiatal óvodásokkal próbáljuk az alapsportágként számon tartott tornát játékos formában megismertetni. Az akrobatika és a gimnasztika óriási előnyt jelent a kicsi gyermekek számára" - mondta a kétszeres olimpiai bajnok tornász.

Dr. Bartha Csaba sportigazgató-helyettes arról számolt be, a londoni olimpián maga is megtapasztalta: "a tornaverseny olyan, mint a színház. A nézők elegánsak, teltház van, igen népszerű sportágról van szó."

A konzultáción elhangzott, nagy segítség számukra a MOB által koordinált Kiemelt Edző Program (melyben jelenleg öt edzőjük szerepel), illetve a Gerevich-ösztöndíjrendszer. A szövetség a rendszerén belül 58 edzőt alkalmaz.

A sportvezetők beszámoltak arról is, hogy új vidéki műhelyekkel bővül a hazai tornasport, ezeknél nagy segítséget jelentett az eszközellátottság. A szövetség mindent egybevetve 138 milliót költött eszközbeszerzésre.

A Vasas SC-ben is építkezés zajlik, létrehozták a torna szakosztályt, így a TF mellett Budán is bővűlnek a sportág lehetőségei.

Elhangzott, a közelmúltban nagy sikerrel tartottak edzőtovábbképzést, mely alkalmával amerikai példát szemléltettek az előadók.

Fábián László sportigazgató zárásként mindenre kiterjedő, alapos munkaként értékelte a tornászok beszámolóját. A sportvezetőket arra kérte, kezdjék tervezni a következő, 2015. december 31-ig tartó időszakot pénzügyi és sportszakmai szempontból.

(MOB/Vasvári Ferenc)