Magyar Zoltán: Kedvez számunkra az olimpiai kvalifikáció!

Magyar Zoltán: Kedvez számunkra az olimpiai kvalifikáció!

2014. 11. 05.
Megosztás

Az üzbegisztani Taskentben rendezték a Nemzetközi Torna Szövetség (FIG) 80. kongresszusát, melyen a riói kvalifikáció és a bakui Európa Játékok is napirendre került. Az esemény után dr. Magyar Zoltán tornaelnök, a MOB alelnöke elégedetten nyilatkozott.

Az alapszabálymódosító kongresszuson a magyar delegációt a kétszeres olimpiai bajnok sportvezető mellett Altorjai Sándor, a Magyar Torna Szövetség főtitkára, dr. Karácsony István, a FIG örökös tiszteletbeli tagja és Forgách Róbert, a FIG Council tagja alkotta.

Az eseményen több téma között kiemelkedik, hogy beszámoltak a riói olimpia és a jövő évi, bakui I. Európa Játékok előkészületeiről is. Bemutatták a riói olimpia versenyigazgatóját, a mexikói Naomi Valensot.

Dr. Magyar Zoltán pozitívan nyilatkozott a hazai szövetség honlapján. "Az olimpiai kvalifikáció szempontjából számunkra kedvező, hogy a vb érmesei automatikusan olimpiai résztvevők lesznek, így Berki Krisztiánnak nem kell más szerre koncentrálnia, csak a lólengésre" - mondta a MOB alelnöke.

Emlékezetes, hogy a londoni olimpia előtti kvalifikáció során három szeren kellett teljesítenie az azóta már háromszoros világelső lóspecialistának.

A vb-n a legjobb 24 csapat indul nőknél és férfiaknál egyaránt, mi a 20. pozícióban kerültünk be a nanningi vb alapján, és amennyiben a 13-16. hely között végzünk, akkor az már biztosan egy kvótát jelent az ország számára. Ebben az esetben csapattal lehetünk ott a 2016 áprilisi tesztversenyen, és harcolhatunk az olimpiai csapatrészvételért. Amennyiben nem kerülünk be a legjobb 16-ba, két egyéni versenyzőt indíthatunk összetettben a riói tesztversenyen, közülük egy szerezhet név szerinti kvalifikációt Rióba.

Altorjai Sándor az Európa Játékokkal kapcsolatban a mob.hu-nak elmondta, a kongresszuson videón keresztül bemutatták a vendéglátó Bakut, és szó volt arról is, mennyi nemzet vesz részt a tornaversenyeken. "A szervezők látványos és szép versenyre készülnek" - mondta a főtitkár.

Bakuban Magyarországot szertornában három férfi és három nő képviseli, továbbá egy ritmikus gimnasztikázó és hat aerobikversenyző.

(MOB-MATSZ, fotó: MOB/Szalmás Péter)