„Magyarország aktív tagja az európai olimpiai mozgalomnak”

„Magyarország aktív tagja az európai olimpiai mozgalomnak”

2017. 11. 27.
Megosztás


Az elmúlt héten Zágrábban rendezték az Európai Olimpiai Bizottság 46. közgyűlését. A kontinens sportdiplomáciai találkozóján a Magyar Olimpiai Bizotságot Kulcsár Krisztián elnök és Vékássy Bálint főtitkár képviselte. Az eseménynek több magyar vonatkozása is volt.

„Nagyon tartalmas, magyar szempontból emlékezetes napokat töltöttünk a horvát fővárosban. Még a közgyűlés előtt dr. Nagy Zsigmond nemzetközi igazgatóval, csapatvezetővel elvégeztük a phjongcshangi magyar csapat előakkreditációját, ami jelentős adminisztratív lépés a jövő februári téli olimpia előtt alig több, mint hetven nappal. Sikeres prezentáció keretében számolt be a győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválról Borkai Zsolt polgármester, a MOB előző elnöke és a szervezőbizottság képviselői. Az esemény kiváló alkalom volt a nemzetközi kapcsolatok, a magyar sportdiplomácia alakítására, ápolására, Kulcsár Krisztián elnök úrral ezen is dolgozunk, ennek hozadéka a jövőben térülhet meg. Ismerősként üdvözölhettük több sportdiplomata között Thomas Bachot, a NOB és Janez Kocijančičot, az európai szervezet első emberét, hiszen elnök úr az elmúlt hónapokban többször is találkozott velük, de így van ez több nemzeti olimpiai bizottság vezetőivel is; mint emlékezetes, mi is részt vettünk október közepén a Közép- és Délkelet-európai olimpiai bizottságok vezetőinek a szlovákiai találkozóján. Fontosak ezek a fórumok a jövő, az együttműködés szempontjából - fejtette ki Vékássy Bálint. - Nagyon büszkék vagyunk Gallov Rezsőre, akinek sportvezetői életútját ismerték el, valamint Nagy Réka úszóra, akit Európa második legjobb fiatal sportolójaként díjaztak. Elmondhatjuk, hogy 24 óra alatt három különböző alkalommal is színpadra szólították a magyar sport egy-egy képviselőjét, ezáltal a közgyűlés fókuszába került a magyar sport, ami az európai olimpiai mozgalomban mutatott aktivitásunkat is jellemzi” - tette hozzá a MOB főtitkára.

A sportvezető azt is elmondta, a közgyűlésen beszámoló hangzott el a közelgő olimpiai eseményekről: a 2018-as phjongcshangi és a 2022-es pekingi téli, a 2020-as tokiói és 2024-es párizsi nyári olimpiáról, továbbá a 2019-es téli (Szarajevó) és nyári (Baku) EYOF-ról, valamint a szintén 2019-es Európa Játékokról (Minszk).

A közgyűlés első munkanapján az Európai Olimpiai Bizottság elnökének megválasztották a posztot 15 hónapig megbízott elnökként betöltő Janez Kocijančičot. A szlovén sportvezető az egyetlen jelölt volt a pozícióra, számára egyhangúlag szavazott bizalmat az 50 tagállam képviselője. Az elnök megbízatása a 2017 és 2021 közötti időszakra vonatkozik. Az olasz Raffaele Pagnozzi továbbra is főtitkár marad, a ciprusi Kikis Lazarides pedig kincstárnok. A szervezet alelnöke Niels Nygaard, a Dán Olimpiai Bizottság elnöke. A 12 végrehajtó bizottsági tag: Zlatko Mateša (Horvátország), Jean Michel Brun (Franciaország), Bill Sweeney (Nagy-Britannia), Spyros Capralos (Görögország), Liney Rut Halldorsdottir (Izland), Daina Gudzinevičiūtė (Litvánia), Andrzej Krasnicki (Lengyelország), Djordje Visacki (Szerbia), Jozef Liba (Szlovákia) Alejandro Blanco (Spanyolország), Hasan Arat (Törökország), valamint Peter Mennel (AUT).

A kétszeres EYOF-győztes, hatszoros érmes Nagy Réka úszó Zágrábban, a gálavacsorán másodikként lett szólítva a 7. Piotr Nurowski-díj, Európa legjobb fiatal sportolója versenyében, az olasz kerékpáros, Letizia Paternoster mögött. A fiatal úszóval színpadra hívták a MOB elnökét, Kulcsár Krisztiánt is. A magyar sportoló a cseh Filip Nepejchallal, a görög Dimitrios Papadimitriouval, az olasz Letizia Paternosterrel és a török Mihrac Shukh-kal volt versenyben az elismerésért. „A második helynek őszintén és feltétlenül örülök. Nem maradt hiányérzetem. Nyilván ott volt bennem a 'mi lenne, ha...', de nincs kétségem a felől, hogy az olasz lány megérdemelten nyerte meg a díjat. Őszintén szólva még nem teljesen fogtam fel, hogy ez valójában mit is jelent, de igyekszem ehhez méltón viselkedni, és ez csak pluszt ad a felkészülésemhez!" - fogalmazott a BVSC úszója.

Sportvezetői életműve elismeréséül „2017 European Olympic Laurel” - díjat kapott az Európai Olimpiai Bizottságtól Gallov Rezső sportvezető, író, újságíró, edző, az úszószövetség korábbi főtitkára, az Országos Testnevelési és Sporthivatal korábbi elnöke, a MOB egykori alelnöke. A díjazott személyére a Magyar Olimpiai Bizottság adott jelölést. „Ő az első magyar sportszakember, akinek szakmai életútját és tevékenységét az Európai Olimpiai Bizottság kitüntetett figyelemmel jutalmazza” - jelentette ki Kulcsár Krisztián, miután az elismerést - a díjazott távollétében - átvette. „A magyarok mindig is meghatározói voltak az olimpiai mozgalomnak. Gondoljunk csak a NOB alapítására, NOB-tagjainkra, olimpiai eredményeinkre, a MOB, sportvezetőink aktivitására. Büszke vagyok rá, hogy első magyarként kapom meg az Európai Olimpiai Bizottság sportvezetőknek járó elismerését; sok díjat kaptam már, de ez mindenképp bearanyozza életutamat, nyugdíjas éveimet” - mondta a 81 esztendős Gallov Rezső.

Hasonló elismerésben részesült Victor Sanchez (Spanyolország), Tzeno Tzenov (Bulgária), Roberto Fabbricini (Olaszország), Igor Lysov (Ukrajna) és Mieczyslaw Nowicki (Lengyelország).

A közgyűlés végén az elnök zárszava után Raffaele Pagnozzi főtitkár köszönetet mondott a szervezőknek. „Gratulálok Zlatko Matešának, a Horvát Olimpiai Bizottság elnökének és Josip Čop főtitkárnak az idei közgyűlés kiváló előkészítéséért és rendezéséért. A Horvát Olimpiai Bizottságnak kiváló csapata és nagyszerű vezetése van, és nagyon hálásak vagyunk az együttműködésért."

Az Európai Olimpiai Bizottság 46. közgyűlésének két munkanapján készült közvetítést erre a linkre kattintva tekintheti meg.

Az Európai Olimpiai Bizottág jövő évi közgyűlését a spanyolországi Marbellán rendezik.

Az európai olimpiai mozgalom magyar vonatkozású sikere még a közelmúltból, hogy az európai szervezet sportolói bizottságának alelnökévé a világbajnoki bronzérmes atléta gátfutót, az olimpikon Baji Balázst választották meg az októberi, monacói kongresszuson, a 9. sportolói fórumon, 5. közgyűlésen.

(MOB, fotó: MOB, eurolympic.org)