„Magyarország megérdemli, hogy olimpiát rendezzen”

„Magyarország megérdemli, hogy olimpiát rendezzen”

2014. 12. 13.
Megosztás

Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség elnöke szerint Magyarország megérdemli, hogy a közeli jövőben olimpiát rendezzen.

A sportvezető (képünkön, jobbra) számos rangos úszóversenyt hozott már Magyarországra, ezek közül is kiemelkedik a vizes-világbajnokság, melynek 2021-ben Budapest ad otthont. Úgy véli, a hazai olimpiarendezés ügye sem reménytelen, és bízik a kandidálás sikerében.

„Ha valaki sportszempontból megérdemli, hogy olimpiát rendezzen – remélem, nem az elfogultság mondatja velem –, akkor az Magyarország. Amit a magyar sport produkált, az példa nélküli. Kis ország vagyunk, nagy eredményekkel, és akik előttünk állnak az éremtáblázaton, azok már mind rendeztek játékokat. Bárcsak az döntene, hogy ki milyen eredményeket ér el a sportban!” – fogalmazott a Nemzetközi Úszószövetség társelnöke, egyúttal felhívta rá a figyelmet:

„Eddig is úgy gondoltam, hogy hatalmas dolog a vizes-világbajnokság megrendezése, most viszont még nagyobb a feladatunk; ha úgy tetszik, mi vagyunk a ’próbababa’. Bízunk benne, az esemény méltó lesz arra, hogy Magyarország megmutassa, a rendezés terén is bárkivel felveszi a versenyt.”

Gyárfás Tamás hangsúlyozta, rendkívül fontos, hogy az ország egységes legyen ebben a kérdésben, akarja ezt az eseményt, és a NOB egy erre szakosodott bizottsággal vizsgálni fogja, hogy megvan-e az egység, a közakarat.

„Szövetségi kapitányok szokták mondani (amitől egyébként rosszul vagyok), hogy a csoportmérkőzéseket sokszor nehezebb megnyerni, mint a döntőt. Annyi igazság azért van benne, hogy itt Magyarországon megnyerni az ütközetet, az emberek támogatását legalább akkora feladat, mint majd a világ előtt helytállni.”

Az Európai Úszószövetség kincstárnoka rámutatott: a magyar sport csak jól járhat az olimpiarendezés megpályázásával. „Lesznek ellenérvek, de a létesítmények megsokszorozódnak, az állami támogatás sohasem volt annyira gazdag, mint most, és remélem, hogy az ország ’kincstárnokait’ ez még inkább inspirálni fogja, hogy a sportba invesztáljanak.”

Gyárfás Tamás szerint kiemelten kell foglalkozni azzal, hogy a nemzetközi sportdiplomáciában erősödjünk, annak hiánya ugyanis a kandidáláskor komolyan visszaüthet, mint az a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokság kapcsán is történt. „Aki benne van a pikszisben, az jobban tud helytállni. Nagyon fontos, hogy a NOB-ban és a nemzetközi testületekben is tényezők legyünk.”


(MOB/czo, fotó: MOB/Szalmás Péter)


Kapcsolódó cikk:
Februárban a MOB közgyűlése elé kerülhet a budapesti olimpiarendezés ügye
„Egy káprázatos vizes-vb ugródeszka lehet az olimpiához”