Major

Major Veronika győzött a riói világkupán

2023. 09. 18.
Megosztás

Mindhárom éremből jutott egy-egy a magyaroknak a riói sportlövő világkupán. Két magyar bronzérem született a szarajevói olimpiai kvalifikációs judo European Openen. Biztosan nyerte a magyar férfi Davis-kupa csapat a törökök elleni osztályozó találkozót. Valter Attila a 22. helyen zárta a Vuelta a Espana-t. Ligeti Dániel elveszítette a kvótameccset a birkózók belgrádi olimpiai kvalifikációs világbajnokságán. Két magyar súlyemelő indult az olimpiai kvalifikációs világbajnokságon.

Major1
issf-sport.org

Sportlövészet. Major Veronika a riói világkupa 25 méteres pisztoly versenyszámban már az alapversenyben is remekül lőtt, 589 körös eredményével az első helyen jutott be a nyolcas döntőbe. A pontlövészetben 292 kört ért el, majd a gyors részben mindössze hármat hibázott, így 297 körrel zárt. A fináléban az ötödik sorozat után állt az élre a magyar lövő, akit hiába ért be a nyolcadik sorozatban a kínai Sang Kaj-jen, Major a végén pontosabban célzott és 34 találattal diadalmaskodott.

Péni István bronzérmes lett a férfiak 50 méter puska három testhelyzetű versenyszámában. Kissné Oroszi Edit tanítványa az alapversenyben 588 kört lőtt, és ezzel a nyolcadik helyen jutott a fináléba. A döntőben a térdelő és a fekvő testhelyzetben leadott lövések után is a hetedik helyen állt, de az álló sorozatban szépen jött fel. Amikor már csak négyen maradtak, szétlőhetett a versenyben maradásért svájci ellenfelével, és mivel Christoph Duerrr 9.9 kört, míg Péni István 10.2-et, így biztossá vált, hogy a magyar versenyző már minimum bronzérmes. A folytatásban aztán előre lépni már nem sikerült, a versenyt a kínai Liu Jü-kun nyerte meg 460.1 körrel, a norvég Jon-Hermann Hegg lett a második 456.9 körrel, míg a bronzérmes Péni István eredménye 444.5 kör.

A Mészáros Eszter, Pekler Zalán kettős a 10 méter légpuska vegyes csapatban szerzett ezüstérmet.

A verseny hétfőn a nők 50 méteres puska háromtesthelyzetű számával fejeződik be.

Gyertyas2023szarajevo1
judoinfo.hu

Judo. Gyertyás Róza és Tóth Botond bronzérmet szerzett a szarajevói olimpiai kvalifikációs judo European Openen. A World Tour-sorozat legalacsonyabb kategóriájába tartozó viadalon 30 ország 238 versenyzője lépett tatamira; Gyertyás Róza 52 kilogrammban, Tóth Botond pedig 81-ben állhatott fel a dobogó harmadik fokára. A bosnyák fővárosba elutazott 15 fős magyar küldöttség öt ötödik és négy hetedik helyezést is begyűjtött.

Davis kupa
MTI/Czeglédi Zsolt

Tenisz. A hazai férfi válogatott hibátlanul teljesítette a törökök elleni Davis-kupa párharcot Keszthelyen. Az első három mérkőzésén a Marozsán Fábián, Piros Zsombor valamint a Marozsán, Valkusz Máté duó sem vesztett szettet a Helikon Teniszcentrumban. Ezek után az újonc Füle Mátyás megnyerte az utolsó, tét nélküli egyest, így a magyarok 4-0-ra legyőzték Törökországot az osztályozó összecsapáson.

A magyar csapat jövő februárban ismét selejtezőt játszhat a Dk-döntőbe jutásért. Az ellenfél a novemberi sorsoláson derül ki.

Kerékpározás - Vuelta a Espana - Valter Attila

Valter Attila (b) és a szlovén Primoz Roglic, a Jumbo Visma csapat versenyzõi a Vuelta a Espana spanyol országúti kerékpáros körverseny harmadik, Súria és Arinsal közötti, 158,5 km-es szakaszának kezdete elõtt Súriában 2023. augusztus 28-án.

MTI/EPA-EFE/Manuel Bruque

Kerékpár. Valter Attila a 22. helyen végzett összetettben és dobogóra állhatott Madridban a Vuelta zárásaként, mivel a Jumbo-Visma megnyerte a csapatversenyt. A magyar bajnok kiváló munkával járult hozzá a történelmi eredményhez és volt meghatározó tagja a már előzetesen is az elmúlt évtizedek egyik legerősebb háromhetes sorának tartott nyolcasban.

RTA 2821
MBSZ/Róth Tamás

Birkózás. A sportág olimpiai kvalifikációs világbajnokságán minden olimpiai súlycsoportban az első öt helyezett megszerzi nemzete számára az olimpiai indulás jogát. Ettől csupán a küzdelmekre beengedett fehérorosz és orosz sportolók kivételek, akik maguknak szerzik meg a kvótát.

A szabadfogásúak 125 kilogrammos kategóriájában szereplő Ligeti Dániel vasárnap késő este elveszítette az olimpiai kvótáért kiírt mérkőzését a belgrádi birkózó-világbajnokságon. A szombathelyiek ötszörös Európa-bajnoki dobogósa alig egy órával azután lépett szőnyegre a párizsi indulási jog megszerzéséért, hogy a bronzmérkőzésen 5-0-ra kikapott a törökök sztárjától, az olimpiai és háromszoros világbajnok Taha Akgültől. A kvótáért a hozzá hasonlóan ötödik, semleges színekben versenyző orosz Abdulla Kurbanovval csapott össze. A nap utolsó mérkőzésére roppant koncentráltan érkezett meg a 34 éves magyar, aki az első menetben gyakorlatilag az utolsó két másodpercig így is birkózott. A csarnokban ekkor már csupán Ligeti szombathelyi szurkolótáborának tagjai tartózkodtak, akik elképesztő buzdításban részesítették kedvencüket. Közben Ligeti állásból próbálta fárasztani riválisát, majd a második perc végén az orosz lábratámadását a zónában szépen kontrázta meg, amivel 1-0-ás előnybe került. A folytatásban Ligeti jól hárította riválisa támadásait, úgy tűnt, kézben tartja a meccset, azonban az orosz öt másodperccel a szünet előtt ki tudta venni a lábát, majd hárommal később kétpontos akciót ért el, miután a magyar klasszis a szőnyeg szélén megpróbált belevágni a kitolási kísérletbe, de riválisa alá esett (1-2). Szinte rögtön jött a szünet, mely után Ligeti azonnal óriási erőket mozgósított, hogy visszavegye a vezetést, de dobási kísérleteit kissé elkapkodta, Kurbanov pedig kihasználta ezeket a szituációkat és gyorsan 6-1-re elhúzott. Az idén Eb-bronzérmet nyert magyar a menet közepén kissé fáradtnak tűnt, de az utolsó perc elején mégis le tudta dönteni ellenfelét, amivel 6-3-ra zárkózott, több akció azonban nem maradt benne. A hajrában még egy kétségbeesett dobási kísérletet indított ugyan, de ismét az orosz alá esett, így végül 8-3-ra kapott ki. A londoni és a riói játékokon is szerepelt Ligetinek jövőre még két lehetősége lesz megszerezni a párizsi indulási jogot.

A szabadfogású 74 kg-ban érdekelt Kuramagomedov Murad az első fordulós győzelme után a nyolcaddöntőben vereséget szenvedett a japán Takatani Dajcsi-tól. Ellenfele később kiesett, így a magyar sportoló helyezetlenül zárta a vb-t.

Hétfőn fejeződik be a szabadfogásúak küzdelme két olimpiai súlycsoport versenyével, Muszukajev Iszmail (65 kg) és Bajcajev Vlagyiszlav (97 kg) lép szőnyegre.

Súlyemelés - Országos bajnokság
MTI/Balázs Attila

Súlyemelés. Nagy Péter a 18. helyen végzett összetettben a plusz 109 kilogrammosok kategóriájában a súlyemelők szaúd-arábiai világbajnokságán. A szegediek 37 éves, háromszoros Európa-bajnoki bronzérmes, tokiói olimpiai hetedik helyezett ólomsúlyú versenyzője szakításban a 22. lett a 42 indulót számláló rijádi mezőnyben, miután a 162 kilós kezdősúlyt követően – másodjára – a 168-on végrehajtott fogása sikeres volt. Lökésben a 205, majd a 213 kg-mal is elbánt, a 219 viszont már kifogott rajta, így ebben a fogásnemben a 15. pozícióban zárt.

A kétfős magyar versenyzői küldöttség hölgytagja, a 23 éves, békéscsabai Mitykó Veronika a 87 kilósok között a 11. helyet szerezte meg összetettben.

A szaúdi vb az egyik állomása volt a jövő nyári párizsi olimpiára kvalifikáló versenysorozatnak.