20230622 117 KRAKKO 2023 sportloveszet

A sportlövő Major Veronika is kvótát szerzett Párizsra

2024. 04. 17.
Megosztás

Major Veronika 30 találattal bronzérmes lett és egyben ötkarikás kvótát szerzett a nők 25 méter pisztoly versenyszámában a sportlövők Rio de Janeiróban zajló olimpiai kvalifikációs versenyén.

20230622 039 KRAKKO 2023 sportloveszet
MOB Média/Szalmás Péter

Major Veronika szenzációs, 590 körös teljesítménnyel (pontlövés: 292, gyors: 298) másodikként jutott be a 25 méter pisztoly versenyszám fináléjába. Dacára annak, hogy a riói kvalifikációs versenyként lett kiírva, olyanok is indulhattak rajta, akik már nem szerezhettek kvótát, mert vagy már korábban szereztek, vagy azért, mert az adott számban országuk már begyűjtötte a maximálisan elérhető két indulási helyet. Így fordulhatott elő, hogy – mint kedden a női légpuskában – a legjobb nyolc mezőnyében négy olyan pisztolyos szerepelt, aki már kvótás (a görög Anna Korakaki, a francia Camille Jedrzejewski, az iráni Rostamiyan Haniyeh, valamint a vietnámi Trinh Thu Vinh). Major így három riválisával küzdött a két kvótáért. Győrik Csaba tanítványa volt az egyedüli pisztolyos a mezőnyben, aki 10 méteren és 25-ön is finalista volt. Bár Major Veronika az első három sorozat után hét találattal még csak a 6-7. helyen állt, a folytatásban kiválóan lőtt, hiszen előbb egy hibátlan sorozat következett, majd az ötödikben ötből négy találatot ért el. 25 lövés után így már a 4-5. helyen állt holtversenyben. Közben befejezte a versenyt az olimpiai kvótáért folytatott harcban a bolgár és szingapúri ellenfele, előbbi a 7., utóbbi a 8. helyen zárt. Így már az ötödik kör után biztossá vált, hogy Major Veronika megszerezte a magyar sportlövők negyedik párizsi kvótáját a nemzetnek. Major Veronika egy újabb hibátlan sorozatot követően már a 2. helyre lépett előre. A folytatásban előbb ötből egy, majd ötből három, végül ötből öt találatot ért el, és bronzérmes lett. A versenyt a német Josefin Eder nyerte meg szétlövés után 35+5 találattal, ő vitte el a másik párizsi kvótát. A második helyen a francia Camille Jedrzejewski végzett 35+3 találattal.

A magyar sportlövők közül korábban Fábián Sára Ráhel légpisztolyban, Pekler Zalán az 50 méter puska három testhelyzetű számban, valamint Péni István légpuskában harcolta ki az olimpiai indulás jogát.

Rióban még a nők három testhelyzetű összetett számában indulnak magyar sportlövők, Bajos Gita, Mészáros Eszter és Dénes Eszter verseng az olimpiai kvótáért.

Major Veronika a 151. kvótás a magyar olimpiai csapatban.