Már 80 százalékon áll Berki Krisztián olimpiai bajnok „tudásmérője”

Már 80 százalékon áll Berki Krisztián olimpiai bajnok „tudásmérője”

2015. 06. 12.
Megosztás

Szorgalmának és fegyelmének, ugyanúgy az edzője, valamint a lelkes gyógytornászok jó együttműködésének köszönhetően legjobb tudásához hasonlítva már legalább nyolcvan százalékos Berki Krisztián olimpiai bajnok mai felkészültsége, akit március 16-án a Sportkórházban operáltak meg.

Tovább már nem lehetett halogatni a korrekciós műtétet, mert az évek során elhasználódott és lerakódásokkal megtelt kulcscsonti-vállcsonti ízülete egyre siralmasabb képet mutatott.

„Ha akkor nem szánom el magamat a műtétre és nem fogadom el az orvosaim és az edzőm tanácsát, az idei évet már nem bírtam volna végigtornászni. Most viszont áldom az eszemet, mert a sebészspecialista doktorok - Halasi Tamás, Hidas Péter és Pavlik Attila – minden gondomtól és fájdalmamtól megszabadítottak. Nincs egzakt mérőeszköz a tornában, úgy, mint például az úszásban vagy az atlétikában, de úgy érzem, hogy 86 nappal a műtétem után a legjobb tudásomhoz képest már legalább 80 százalékos a felkészültségem” – nyilatkozta a londoni olimpiai bajnok Berki Krisztián a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársának.

A 30 esztendős UTE-sportoló örömmel újságolta, hogy mostanában már a speciális állóképességének és erejének növelésével foglalkozhat, miután a „lovas” repertoárját gazdagító 25-30 gyakorlatelemet, illetve kombinációt ismét azzal az érzéssel és biztonsággal iskolázhatja az edzéseken, mint a „jobb időkben”. A gyógytornászok viszont várhatóan még hónapokig a segítségére lesznek.

„A Magyar-orsóval egy kicsit még bajlódok, amivel már fiatalabb koromban is nehezen birkóztam meg, az egykápás kombinációk pedig azért izgalmasabbak mostanában, mert a támaszkodási felület sokkal szűkebb, mint a „bőrön”, azaz a szer vízszintes részein. Még egy kicsit vissza kell fognom magamat, de Kovács Istvánnal, az edzőmmel egyetértésben a 6.4 pontból induló gyakorlatokkal már egészen jól boldogulok. Persze azt is mondhatom, hogy a 7 pontos maximumtól hat tizeddel még el vagyok maradva. Ha arra gondolok, hogy két hónapig jóformán csak a gyógytorna jelentette a terhelést a számomra, a fejlődésemet egészen fantasztikusnak minősíthetem. A napi kis sikerélmények visznek előre.”

A háromszoros világ-, és hatszoros Európa-bajnokot 134 nap választja el az október 23-án kezdődő olimpiai kvalifikációs világbajnokságtól, amelynek Glasgow ad otthont. Lelkesítheti, de meg is nyugtathatja az első számú magyar tornászt, hogy ebben a „köztes” időszakban, amikor valójában még semmiben sem lehet százszázalékosan biztos, egy fair play-díjra érdemes főtámogató, az MVM – egyelőre az év végéig – szponzori szerződést kötött vele.

(Telekom Sporthír Szolgálat/Szalay Péter)