Szöül 1988, Martinek János: A legfontosabb a becsület és az emberség

Martinek János - egy híján ötven...

2014. 05. 23.
Megosztás

Pénteken ünnepli 49. születésnapját Szöul kétszeres olimpiai bajnok, atlantai bronzérmes öttusázója, Martinek János. A ma sportvezetőként dolgozó "Janika" munkanapja ezúttal is sportosan telt, a nagy Sportágválasztón népszerűsítette az öttusát.

Mikor négyszeres világbajnokunkat a mob.hu megkereste a jeles nap alkalmából, szerkesztőnk arra készült, majd biztos nagy hangzavar lesz a sportágválasztón, na meg szülinapi hangulat - legfeljebb majd kiabálunk... Épp fordítva sült el a dolog, Jani alig hallhatóan vette fel a telefont..."Nem zavarok?" - így az udvarias kérdés. "Á, dehogy, csak fogorvosnál vagyok, de még nem kerültem sorra, tudunk beszélni" - jött a válasz.

"Kijöttem én is ide a Nagy Sportágválasztóra, nagyon klassz esemény. Öröm látni ezt a rengeteg gyereket. Sok korábbi remek sportoló gyűlik ilyenkor össze, hogy népszerűsítse sportágát. Itt volt Balzsay Karcsi, Szuper Levi, Fábián Joel, Virág Lajos, Kálnoki Kis Attila. Egy jót fociztunk péntek délelőtt, majd el kellett ugranom fogorvoshoz, a délutánt ismét a sportágválasztón töltöm. Így telik a 49. születésnapom" - mondta az ünnepelt.

Arra a kérdésre, hogy foglalkoztatja-e már az ötvenedik, nevetve mondta, nem foglalkozik vele, nem zavarja a kora. "Minden ember annyi éves, amennyinek érzi magát."

"Nagyon elfoglalt vagyok, ezzel megbarátkoztam. Ott dolgozom, ahonnan jöttem, az öttusában. Két pozíciót töltök be a szövetségben, programigazgató vagyok és megbízott főtitkár. Szerencsésnek érzem magam, azt csinálom, amihez értek, amit szeretek, abban a közegben vagyok, amivel gyermekkoromban megismerkedtem" - tette hozzá olimpiai bajnokunk, aki a Magyar Öttusa Szövetség alelnökeként is sokat tesz sportágáért.

Jani, ígérem, jövőre a félszáznál hosszabban beszélgetünk - Isten éltessen addig is!

(MOB/Vasvári Ferenc)