Marton Zsolt Krisztian Marton Luana02 taekwondo vb 2023 1200x755

Történelmi siker: a taekwondós Márton Luana világbajnok

2023. 05. 30.
Megosztás

Nemzetközi megmérettetésekben gazdag héten számos sikert értek el sportolóink.

Marton Luana03 taekwondo vb 2023
wtfhungary.hu

Taekwondo. Azerbajdzsán ad otthont az idei felnőtt világbajnokságnak május 29-től június 4-ig, amely magyar szempontból nem is kezdődhetett volna jobban: rögtön az első napon Márton Luana aranyérmet szerzett a hölgyek 57 kg-os versenyszámában. A fiatal, mindössze 17 éves sportoló élete első világbajnokságán rögtön a csúcsra ért: sorozatban ír, belga, görög, koreai, brazil ellenfelét legyőzve került be a fináléba. Ott a tajpeni Chia-ling Loval találkozott. Végig szoros, és taktikus meccsen az újonc, Márton Luana 2-0-ra megnyerte az összecsapást és történelmet írt, megszerezte Magyarország első női világbajnoki aranyérmét a sportágban. Józsa Levente (68 kg) a legjobb 16 közé menetelt, de ott a kínai Chenming Xiaotól szoros mérkőzésen 2-1-es vereséget szenvedett.

A vb további magyar programja:

Május 30.:
Füredi Rebeka (73 kg)
Salim Omar Gergely (58 kg)

Június 1.:
Salim Sharif Gergely (63 kg)

Június 2.:
Csáki Hanna (46 kg)

Június 3.:
Márton Viviana (62 kg)

Június 4.:
Patakfalvy Luca (53 kg)

SP7 5426
Sasa Pahic Szabo / kolektiff

Strandkézilabda. Nem várt hatalmas magyar sikerrel fejeződött be a sportág Európa-bajnoksága Portugáliában. A magyar férfiválogatott a csoportkörben 2:0-ra kikapott Portugáliától, Olaszországot és Franciaországot viszont 2:0-ra legyőzte. A középdöntőben Norvégiával szemben 2:1-re veszített, Németországot és Spanyolországot azonban egyaránt 2:0-ra megverte. Szombaton a negyeddöntőben Ukrajna ellen újabb 2:0-ás győzelem, majd az elődöntőben visszavágtunk a portugáloknak 2:1-es sikerünkkel. A fináléban ismét a németek következtek: a magyarok az első szettet 20:16-ra, a másodikat 20:18-ra nyerték meg. John András hat, Vizes Patrik és Kun Attila négy-négy, Gyene Norbert három, Csuka Balázs kettő, Balogh Ádám egy góllal járult hozzá a sikerhez. Az Európa-bajnoki címnek köszönhetően a mieink kijutottak a lengyelországi Európai Játékokra és a Balin sorra kerülő strand világjátékokra is.

Az Eb-győztes csapat tagjai:
Balogh Ádám, Csákay Botond, Csuka Balázs, Gyene Norbert, Hajdú Péter, John András, Kovácsovics László, Kun Attila, Nagy Balázs, Nahaj László, Neukum Csanád, Rozmán Bence, Vizes Patrik, Zakics Bence

Hungary varga poznan web2023
canoeicf.com

Kajak-kenu. A poznani második világkupaversenyen a női kajakos számokban nem indultak magyarok, és voltak további hiányzók is. Kihagyta többek között a lengyelországi vk-t a Szegeden bronzérmes Kuli István, Csizmadia Kolos, Nádas Bence, Tótka Sándor alkotta férfi kajaknégyes, illetve Nádas és Tótka K–2 500 méteren sem állt rajthoz.

Az olimpiai számokban a férfiaknál K1 1000 m-en Varga Ádám nyerte a távot. A Tokióban ötkarikás ezüstérmes Varga, aki két hete a szegedi vk-n is győzött, ezúttal is magához ragadta a kezdeményezést és magabiztos teljesítményt nyújtva végzett az élen. Most is a portugál Fernando Pimenta lett a második, több mint másfél másodperces hátránnyal, harmadikként pedig – akárcsak Szegeden – az olimpiai, világ- és Európa-bajnoki címvédő Kopasz Bálint ért célba, alig lemaradva Pimentától. A lengyelországi viadal ebben a számban a válogató újabb fordulója volt. K1 500 m-en döntős volt a Kurucz Levente, Balogh Gergely duó és 9. lett K4 500 m-en nem indult magyar egység. Kenu egyes 1000 méteren Adolf Balázs féltávnál még második volt, végül negyedik lett a cseh Martin Fuksa, a lengyel Wiktor Glazunov és az olasz Carlo Tacchini mögött. C2 500-on Korisánszky Dávid, Fekete Ádám egység csupán nyolcadik lett azután, hogy Szegeden megnyerte ezt a számot. A női C1 200 m-es távon Balla Virág 1.47 másodperces hátránnyal a győztes ukrán Luzan mögött az ötödik, a másik magyar döntős Takács Kincső a hetedik helyen végzett. A női kenu párosok olimpiai számában (C2 500 m) a kevés induló miatt elő-és középfutamokat sem rendeztek, így a Bragato Giada, Nagy Bianka párosnak a döntő volt az egyetlen pályájuk az egész hétvége során. Az olimpiai bajnok Xu, Sun alkotta kínai egység kezdett a legerősebben, de mögöttük Bragatóék is nagyon jól jöttek, féltávnál csak ők tudtak egy hajón belül maradni a kínaiakhoz. A lányok végig kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtottak, az ezüst egy pillanatig sem forgott veszélyben, amely a szegedi negyedik hely után mindenképp előrelépés számukra. Mellettük másik magyar egységként indult a Gönczöl Laura, Opavszky Réka páros, amely a hetedik helyen zárta a döntőt.

A nem olimpiai távokon az 5000 méteres versenyekben C1-ben Adolf Balázs magabiztos versenyzéssel, fölényesen győzött, míg a nőknél Kisbán Zsófia harmadik lett. Zsófia 500 méteren is rajthoz állt és ezüstérmet szerzett. A magyar válogatott 2-2 arany, ezüst- és bronzéremmel az éremtábla ötödik helyén végzett

Toth k linz
IJF / (c) Kulumbegashvili Tamara

Judo. 2018 augusztusában a budapesti Grand Prix végén állhatott fel legutóbb az IJF World Tour-dobogó legfelső fokára az olimpiai bronzérmes Tóth Krisztián, aki Linzben megállíthatatlan volt. A 90 kg-os magyar judós a mauritiusi Feuillet, az izraeli Gurevitch, a brazil Gomes és az osztrák Scharfetter legyőzésével jutott be a döntőbe, ahol ellenfele a franciák kétszeres világbajnoki bronzérmese, Axel Clerget volt. A felek igazi „örömjudót” varázsoltak a tatamira, a hosszabbításos küzdelem végén pedig mi örülhettünk, Tóth Krisztián megszerezte az aranyérmet, a huszonkilencedik World Tour-érmét, s a hetedik World Tour-aranyát. Ez a medál nagyon fontos az olimpiai kvalifikáció szempontjából is, az Ausztriában szerzett pontokkal várhatón az első tíz közé kerül a rangsorban. Az 52 kilogrammos hölgyek versenyében Gyertyás Róza sorra vette az akadályokat, az ausztrál kontinensbajnok Eastont, az Eb-bronzérmes horvát Puljizt, a világbajnoki bronzérmes svájci Kochert, majd az elődöntőben az U23-as Eb-ezüstérmes spanyol Toro Solert is legyőzte, így a huszonegy esztendős magyar judós pályafutása első IJF World Tour-döntőjét vívhatta a japán Omorival. A japán bajnokság ezüstérmese, a tavalyi tokiói Grand Slam-torna bronzérmese végül nyerni tudott, Gyertyás Róza pedig Grand Prix-ezüstérmesként térhet haza. A magyar indulók közül többen is karnyújtásnyira kerültek a dobogótól, Vég Zsombor (100 kg), Sipőcz Richárd (+100 kg) és Gercsák Szabina (70 kg) is a bronzéremért harcolhatott, végül mindhárman az ötödik helyezést szerezték meg, Sáfrány Péter (90 kg) és Cirjenics Miklós (100 kg) pedig hetedik lett. Az olimpiai kvalifikációs sorozat június első hétvégéjén folytatódik a tadzsik Grand Prix-viadallal.

Kovacs zsofia
Denis Vakhrushev

Torna. Több értékes helyezést értek el tornászaink a várnai Challenge világkupaversenyen. Kovács Zsófia felemáskorláton 14.166 ponttal szerezte meg az első helyet,
Mayer Gréta ugrásban 13.050 ponttal zárt, ez most a második helyhez volt elég. Molnár Botond talajon 13.833 ponttal lett második. Czifra Bettina Lili gerendán lett aranyérmes, míg nyújtón Vecsernyés Dávid harmadikként végzett. A magyarok két arannyal, két ezüsttel és egy bronzzal zártak Bulgáriában.

David 1200x600
musz.hu

Nyíltvízi úszás. Több magyar induló számára komoly tétje volt a setubali harmadik világkupa-állomásnak: a hölgyeknél egy hely még kiadó volt a fukuokai világbajnokságra, továbbá egy-egy férfi és női tartalékpozíciót is meg lehetett szerezni – Rasovszky Kristóf, Betlehem Dávid és Olasz Anna a tavalyi vb-, illetve Eb-helyezéseiknek köszönhetően védettséget élveztek. A férfiak viadalában Betlehem Dávid harmadik, Rasovszky Kristóf negyedik helyen ért célba.
Az ifjúsági világbajnok Kovács-Seres Hunor a 13. lett, s ezzel ő utazhat tartalékként a világbajnokságra. A női mezőnyben a tavaly junior világbajnok Fábián Bettina az előkelő negyedik helyen ért célba, ezzel bekerült a vb-csapatba, Fukuokában ő úszhat az olimpiai kvalifikációs 10 km-es távon és a váltóban is. Rohács Réka ezúttal tartalékként sem tarthat a többiekkel, miután Szimcsák Mira is megelőzte, aki a 8. helyen zárt. Az összetettben Rasovszky Kristóf megőrizte vezető helyét, és az országúti kerékpárosoktól ismert részhajrákat díjazó sprintversenyben is az élen áll, így ha érmet nem is, de két kalapot kapott az eredményhirdetésen (ez is egy újítás a World Aquatics részéről). Betlehem Dávid jelenleg a negyedik.

IMG 6641 1200x600
musz.hu

A váltóversenyben a Fábián Bettina, Szimcsák Mira, Rasovszky Kristóf, Betlehem Dávid összeállítású magyar csapat aranyérmet nyert. Az „elsőszámú” magyar együttes a 4x1500 méteres viadalon rendkívül magabiztosan, 1:19 perces előnnyel diadalmaskodott a második helyen végző olaszok előtt. A csapatversenyben az Olasz Anna, Rohács Réka, Kovács-Seres Hunor, Kalmár Ákos összeállítású négyes is vízbe ugrott, amely ugyan a harmadik helyen ért célba, de ez csak „virtuális” bronzot jelentett, mivel egy országból csak a jobbik négyest díjazzák. A májusi vk-kavalkád ezzel befejeződött, legközelebb augusztusban lehet pontokat gyűjteni, rögtön a vb után, augusztus 5-én, Párizsban.

Vadnai testverek
Vadnai Jonatán / Facebook

Vitorlázás. Az idei North Sea regattát a házigazdák az augusztusi vb helyszínén, a Hága melletti Scheveningben rendezték. Magyar szempontból az ILCA versenyek voltak igazán érdekesek. A férfiak ILCA7 osztályában 10 futam után hirdettek végeredményt. Vadnai Jonatán a 3. helyen végzett, úgy, hogy két futamban győzni tudott, kétszer pedig a második helyen végzett. Az idősebbik Vadnai testvér, az olimpikon Benjamin a 15. helyen végzett. Az olimpiai egyszemélyes női hajóosztály, az ILCA 6 mezőnyében olimpikonunk, Érdi Mária képviselte a magyar színeket. Két hatodik hellyel indított, majd betegség miatt öt futamban nem tudott elindulni. Végül az utolsó napon egy második és egy hetedik hellyel villantotta meg klasszisát. Kilenc futam alapján végül huszadik lett, ennél azonban sokkal többet jelent az a sorozat, az az egyenletes teljesítmény, amelyet a végig vitorlázott futamokban elért.

Lehmann cs
triathlon.org/Tommy Zaferes

Triatlon. A magyar indulók közül Lehmann Csongor nevéhez fűződik a legjobb eredmény szombaton a triatlonosok világbajnoki-sorozatának Cagliariban rendezett versenyén, melyen hetedik lett. Az 1.5 kilométer úszásból, 38 kilométer kerékpározásból és 10 kilométer futásból álló távon a tavaly Csehországban világkupa-győztes Lehmann 1 perc 25 másodperccel maradt el a győztestől. A férfiak mezőnyében érdekelt volt Bicsák Bence és Dévay Márk is, előbbi a 17., utóbbi a 21. helyen zárt. A nők versenyében Bragmayer Zsanett a 15. pozícióban fejezte be a versenyt, míg Peszleg Dominika kiesett.

Valter norveg
bringasport.hu

Kerékpár. Valter Attila a Tour de Hongrie-hoz hasonlóan Pro Series besorolással bíró Norvég Körverseny indult. Egy 7.4 kilométeres hegyi prológgal vette kezdetét a verseny, amelyen Valter Attila a harmadik helyen ért a célba. A folytatásban az eredetileg 206 kilométeresre tervezett első etapot az időjárási körülmények miatt 85.2 kilométeresre rövidítették. A Roldal és Hovden közötti távon a 24 éves magyar bajnok bringás 27 kilométerrel a cél előtt megpróbálta szétszakítani a sort, ám végül mezőnyhajrá döntött. Valter a szakaszgyőztes holland Mike Teunissennel azonos idővel a 23. helyen ért célba, ezzel megtartotta harmadik helyét az összetettben. Hátránya húsz másodperc volt a magyar körversenyen másodikként záró brit Ben Tulett mögött. A Stavanger közötti 166 kilométer hosszú, második szakaszának végén Valter hivatalos eredményére egy ideig várni kellett, mert kisebb bukása miatt kerékpárát cserélt, s azon nem volt nyomkövető, ám végül kiderült: a kilencedik helyen ért be, az összetettben a negyedik helyen áll 24 másodperc hátránnyal. Stavanger környékén egy 151.2 kilométeres etappal zárult a viadal. Valter Attila a győztessel azonos idővel a 34. helyen ért célba. Attila az összetettben negyedik lett, ezzel a prológ során megszerzett tizenkét UCI világranglista pontja mellé újabb százat gyűjtött. A tervek szerint Attila versenyprogramja a június 4-én rajtoló Critérium du Dauphinén folytatódik.

Dina Márton a Tour de la Mirabelle versenyen szerepelt és a kilencedik helyen zárta a háromnapos franciaországi országúti viadalt. A mezőny másik magyarja, Kusztor Péter a 67. pozícióban végzett.

Férfi röplabda Európa-liga - Magyarország-Georgia
MTI, MTI / Kovács Tamás

Röplabda. A hétvégén rajtolt az Európa-liga, amelyen női válogatottunk a C csoportban Ukrajna és Franciaország társaságában az Arany, a férfiak pedig a B jelű Ezüst divízióban Ausztriával és Grúziával találkozik, Mindkét csapat szombaton Érden lépett pályára. A férfiak magabiztos győzelemmel mutatkoztak be tétmérkőzésen ifjabb Nagy Péter szövetségi kapitány irányításával. A grúzok mindössze 39 pontot szereztek a három játszma során, és nem igazán tudtak komoly ellenállást kifejteni a megfiatalított és hét újoncot avató magyar csapat ellen. A mieink így megtették az első lépést az Ezüst Európa-liga elődöntőbe kerülésért. A hölgyek jól kezdtek és meg is nyerték az első szettet, majd a második játszmában két szettlabdához is jutottak, ám innen végül 3:1-re kikaptak Ukrajnától. Másnap a visszavágót is Érden rendezték, az eredmény ismét 3:1 lett az ukránok javára.

Ecseki nandor szudi adam durban jpg
asztaliteniszezz.hu

Asztalitenisz. Hatalmas kínai fölénnyel zárult az egyéni világbajnokság Durbanban, amely magyar szempontból is hozott egy kiemelkedő eredményt: legutóbb 1985-ben, azaz 38 évvel ezelőtt játszott vb-negyeddöntőt magyar férfi páros. Akkor Klampár Tibornak és Kriston Zsoltnak sikerült ez, most az Ecseki Nándor, Szudi Ádám duó három győzelemmel jutottak el a negyeddöntőig. Lehet mondani, hogy „csak” a papírformát érvényesítették, hiszen csupa hátrébb rangsorolt párost búcsúztattak, ám egyrészt ezért a kiemelési pozícióért az utóbbi években keményen meg kellett dolgozniuk, másrészt sokszor a papírforma-győzelmek a legnehezebbek, különösen egy világbajnokságon. A legjobb nyolc között rájuk váró dél-koreai Dzsang Vu Dzsin és Lim Dzsong Hun a világ egyik legjobb kettősét alkotja, ezt mutatja az is, hogy másodikként emelték ki őket. A simán elvesztett nyitójátszmát követően a mieink felvették a mérkőzés ritmusát, olyannyira, hogy három labdájuk is volt az egyenlítéshez. Sajnos egyikkel sem tudtak élni, a dél-koreaiak megfordították a második szettet, majd a harmadikat is megnyerték, így 3:0-val jutottak tovább. Magyar szempontból a már említett Ecseki, Szudi páros menetelése mellett Póta Georgina két egyéni győzelme és Madarász Dórának az Európa-bajnok Sofia Polcanova ellen aratott sikere miatt maradhat emlékezetes a durbani seregszemle.

Molnar attila v2
Fotocredit: koeas.org.cy /Sakis Savvides

Atlétika. Az elmúlt héten több magyar sportoló is megmérettette magát nemzetközi versenyeken.
A legkiemelkedőbb eredményt Molnár Attila érte el 400 m-en a ciprusi Limasszolban rendezett Continental Tour Bronze-kategóráis viadalon. A 21 éves versenyző, 44.98 másodperc alatt tudta le az egy kört a Cirio Stadionban, és ezzel új felnőtt magyar rekordot állított fel. A korábbi csúcsot (45.42) Deák-Nagy Marcell futotta 2011-ben Tallinnban. Teljesítménye az idei esztendő eddigi legjobb európai eredménye. Attila idejével kvalifikálta magát a budapesti világbajnokságra is.

Csapat esp
atletika.hu

Spanyolországban. Bakosi Péter, Rába Dániel, Wagner-Gyürkés Viktória, Márton Anita, Huller Dániel és Vindics-Tóth Lili Anna mérettette meg magát az Andujarban megrendezett bronz kategóriás atlétikai viadalon Bakosi Péter 214 centiméterig jutott, ezzel állhatott fel a dobogó második fokára holtversenyben a spanyol Carlos Rojas Lombardóval. A kalapácsvető Rába Dániel 71,71 méterrel végzett bronzérmesként. Közel volt a dobogóhoz Wagner-Gyürkés Viktória, aki 5000 méteren végül negyedik lett (15:26.96). A spanyolországi viadalon dobókörbe lépett Márton Anita is. A magyar olimpiai bronzérmes súlylökő ötödik lett (17,49 méter). 800 méteren Huller Dániel hatodikként zárta ezen a távon a spanyolországi túráját, míg Vindics-Tóth Lili Anna a 3000 méteres akadályfutásban nem fejezte be a versenyt, miután az első akadályról leugorva nem túl szerencsésen fogott talajt. Futására ez alaposan rányomta a bélyegét, bár küzdött egy ideig, végül feladta.

Luca
atletika.hu

Az Európa-bajnoki ezüstérmes gátfutó, Kozák Luca 13.05-ös futással kezdte el a szabadtéri szezont Olaszországban. Ez az eredménye több mint egy tizeddel jobb, mint tavaly ebben az időszakban.

Az olimpiai bronzérmes Márton Anita a nyolcadik helyen végzett női súlylökésben az atlétikai Gyémánt Liga-sorozat második, rabati állomásán. A 34 éves sportoló első kísérletre érte el 17.64 méteres dobását, amellyel a nyolcadik helyen végzett a Marokkóban rendezett viadalon.

DSC00155 scaled
hunrowing.hu

Evezés. A bledi Európa-bajnokságon egyetlen magyar egység sem került az A döntőbe. Az olimpiai számokban a női egypárevezős Bertus Kitti, illetve a férfi egypárevezős Pétervári-Molnár Bendegúz egyaránt a B döntő 6. helyén ért a célba, így a 12. helyen végeztek. Két további egység, a kétpárevezős Bácskai Máté, Szabó Márton duó a C döntő 5. helyén, a kormányos nélküli kettes, Juhász Adrián, Simon Béla szintén a C döntőben a 2. helyet szerezte meg. A könnyűsúlyúaknál a nem olimpiai versenyszám kétszeres Európa-bajnoka, Galambos Péter a B-döntőben állhatott rajthoz és a futamot megnyerve 7. lett. A nők hasonló számában Fehérvári Eszter a B döntő 6. helyén fejezte be a regattát.

(MOB-összeállítás, nyitókép: wtfhungary.hu)