75 éve született Szepesi Gusztáv (videóval)

75 éve született Szepesi Gusztáv (videóval)

2014. 07. 19.
Megosztás

A Magyar Olimpiai Bizottság Emlék és Hagyományőrző Bizottsága és a Magyar Olimpiai Akadémia a helyiekkel karöltve megemlékezést tartott Tatabányán, a Bányászváros, Újtelepi temetőben Szepesi Gusztáv olimpiai bajnok labdarúgó születésének 75. évfordulója alkalmából.

A temető bejáratához meghirdetett csütörtöki találkozóra sorban érkeztek a volt helyi legendás labdarúgók. Gelei József olimpiai bajnok, a régi NB I-es csapatokból Csapó Károly, P. Nagy László, Szabó György, Plotár Gyula, Tóth Kálmán, Szántó Gyula, valamint híres edzőjük, Temesvári Miklós, a régi klubvezetők közül Kiss László és a helyi szervező, Dr. Partali László is megjelent a megemlékezésen.

A bajnok tiszteletére elhangzott 11 órai harangozás után Dr. Jakabházyné Mező Mária köszöntötte a megjelenteket, majd felkérte Győr Bélát, a MOA Tanácsának s a MOB Emlék és Hagyományőrző Bizottságának tagját a megemlékezése megtartására. (A megemlékezés szövege a cikk alatt olvasható).

A volt csapattagok részéről Gelei József olimpiai bajnok labdarúgó, a csapat kapusa, a jó barát emlékezett. Elmondta, hogy Szepesi Gusztáv egy csupaszív, igazi „bányászgyerek” volt. Végtelenül szorgalmas volt, sok csapat szemet vetett rá, de ő igazán ebben a városban érezte magát jól, és nem igazolt máshová. Lelkes volt, nem pihent, mindig játszani akart. Megjegyezte, lehet, hogy ez a felpörgött stílusa, és a sok ki nem pihent sérülése is hozzájárult a korai halálához. Felidézte, hogy az olimpián is sérülése miatt nem játszott az első mérkőzést követő másik hármon, de a döntőre felgyógyulva a csapat egyik legjobbja volt a döntőben. Szerinte igazi példakép lehet a mai játékosok számára. Elmondta, hogy a nagyválogatottban játszott öt mérkőzésén is mindig fontos mérkőzéseken került bevetésre Szepesi Gusztáv. Az öt mérkőzésből négyet megnyert a csapat, egyedül a Szovjetunió elleni mérkőzésen vesztettek, de mint kiderült, ezen is sérülten játszott.

A MOB és a MOA koszorúját Dr. Jakabházyné Mező Mária, Győr Béla és Veres Vince helyezte el a bajnok sírján.

A megemlékezés végén a helyi televízió munkatársai készítettek interjút a megemlékezéssel kapcsolatban a főtitkárasszonnyal, Gelei Józseffel és Dr. Partali Lászlóval.


A Tatabányai SC klubházában baráti beszélgetéssel zárult a program.

A megemlékezés szövege itt olvasható.

(Győr Béla)