DFIMA20040206039

Meghalt Dobor Dezső Fair Play-díjas újságíró, egykori MOB-tag

2024. 03. 13.
Megosztás

Hetvenéves korában elhunyt Dobor Dezső sportújságíró, sporttörténész – tájékoztatta családja szerdán az MTI-t. A MOB egykori tagja számos olimpiáról közvetített a Magyar Televízió munkatársaként, korábban tagja volt a MOB sajtóbizottságának, titkára volt a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubjának, alapító tagja a Magyar Olimpiai Akadémia tanácsának; munkásságát a MOB Fair Play- és többször Médiadíjjal is elismerte.

Dobor Dezső 1954. január 16-án született Budapesten. Angol-történelem szakos középiskolai tanári diplomáját az ELTE-n szerezte 1980-ban. 1972-ben kezdett dolgozni a Magyar Televíziónál, és évtizedeken át volt a Telesport munkatársa. Összesen kilenc olimpiáról közvetített, illetve tudósított. Több évtizeden keresztül látott el sajtófőnöki feladatokat hazai sporteseményeken, alelnöke volt a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) birkózó bizottságának, valamint a Magyar Sportújságírók Szövetségének, kétszer beválasztották az AIPS elnökségébe.

Jelentős riport- és dokumentumfilmeket készített, illetve könyveket írt olimpiákról, magyar olimpiai bajnokokról, a magyar kosárlabdázásról, meghatározó magyar és külföldi sportolókról, edzőkről, futballcsapatokról.

1989-től huzamosabb ideig tagja volt az akkor újjáalakult, szabadon választott Magyar Olimpiai Bizottság közgyűlésének, még 2015-ben is. Korábban tagja volt a MOB sajtó-, a környezetvédelmi- és a hagyományőrző bizottságának is. Vad Dezső halála után néhány évig a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubjának titkáraként is az olimpiai mozgalom szolgálatában állt. A tokiói olimpia idején, 2022-ben a Millenárison tárlatot szervezett az olimpiai bajnokok népszerűsítése céljából. 1985-ben alapító tagja volt a Magyar Olimpiai Akadémia tanácsának.

Munkássága elismeréseként többek között megkapta a Magyar Népköztársasági sportérdemérem arany fokozatát, az Ezüstgerely-pályázaton többször volt díjazott, MÚOSZ-Nívódíjas. 1992-ben az MTV szerkesztő-riportereként MOB-médiadíjat kapott, 2007-ben Zoltán János Péterrel, az Olimpiának indult című film és könyv alkotójaként Oklevél-elismerésben részesült, a 2015-ös gwangju-i nyári Universiade magyar médiacsapatának tagjaként (Dobor Dezső, Marjai Péter és Forró Gábor) elektronikus kategóriában oklevéllel ismerték el; 2013-ban Fair Play-díjat (Népszerűsítés, Trófea) vehetett át.

A Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubja együttérzését fejezi ki a családnak.

(Nyitókép: MTI/Nádorfi Máté)