Újra Ormai László nevét viseli a Marczibányi téri asztalit

Meghalt Ormai László, a MOB tiszteletbeli tagja

2023. 07. 10.
Megosztás

A Magyar Asztalitenisz Szövetség (MOATSZ) a közösségi oldalán tette közzé, hogy 91 éves korában meghalt dr. Ormai László, a Statisztika PSC asztaliteniszklub megalapítója, a MOATSZ tiszteletbeli alelnöke. A sportvezető, edző, szövetségi kapitány, sportvezető, vasdiplomás közgazdász a Magyar Olimpiai Bizottság rendes és tiszteletbeli tagja is volt. A MOB többször elismerte munkásságát.

Ormai (Ohrenstein) László 1932. március 15-én született Budapesten.

Sportpályafutását labdarúgóként kezdte, majd az asztalitenisz lett az élete. A Központi Statisztikai Hivatalban dolgozott, ahol 1954-ben megalapította a Statisztika SC női asztalitenisz-csapatát. 1959-től első osztályban szerepeltek, 40-szeres magyar bajnokok, 25-szörös Bajnokcsapatok Európa Kupája-győztesek. A női csapattal 1968-ban érte el első nagy sikerét a magyar NB I megnyerésével. Volt ifjúsági kapitány, női válogatott edző, szövetségi kapitány, edzőbizottsági elnök, szakmai elnökhelyettes, és szakkönyvet is jegyez. Európa-bajnoki és világbajnoki éremgyűjteménye is egyedülállóan gazdag. 60 éven keresztül volt szakosztályvezető, ez példátlan a sporttörténelemben. Tanított a Testnevelési Egyetemen, mint egyetemi docens.

Sport - III. Országos Edzõi Kongresszus

Budapest, 2008. október 9. Ormai László, a Magyar Edzők Társaságának elnöke beszél, a III. Országos Edzői Kongresszuson, ahol Peking után A magyar sport jövője - Szaktudás és nevelés címmel tanácskoznak a Magyar Sport Házában.

MTI/Illyés Tibor

Két évtizeden át a Magyar Edzők Társaságának elnöke, 2015-től tiszteletbeli elnöke. Korábban a Mesteredzői Kollégium elnöke, haláláig a Magyar Asztalitenisz Szövetség tiszteletbeli alelnöke. Közvetve kezdeményezője az edzők olimpiai járadékának, a Kiemelt Edzői Programnak és a Mesteredzői Díjnak. Munkásságát hazai és nemzetközi szinten is elismerik. A Statisztika otthonául szolgáló Marczibányi téri csarnok az épület 2010-es felújítása óta viseli a nevét.

Asztalitenisz - Sportcsarnokot neveztek el Ormai Lászlóról

Budapest, 2010. január 12. Ormai László az igazoló oklevelet tartja kezében. Ünnepélyes keretek között leplezték le a Marczibányi téren a Statisztika asztalitenisz szakosztályának otthonát, amely a sportért is felelős Önkormányzati Minisztérium döntése alapján ezentúl Ormai László nevét viseli. Ormai a hazai szövetség tiszteletbeli elnöke, a Magyar Edzők Társaságának elnöke, Ezüstgerely-díjas mesteredző, s továbbra is a Statisztika asztalitenisz szakosztályának első embere.

MTI/Földi Imre

2007-ben a Magyar Olimpiai Bizottságtól Érdemérmet kapott, haláláig a szervezet tiszteletbeli tagja; korábban, 1989 és 2017 között a MOB közgyűlésének tagja.

Kitüntetései közt Magyar Sportért-díjas, MOB-érdemérmes, megkapta a Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét, az ETTU Becsületrendet és a MOB Nők Sportjáért Életműdíjat.

076
MOB-Média/Szalmás Péter

Dr. Ormai László 2023 július 10-re virradóra, életének 92. évében hunyt el.

A Magyar Olimpiai Bizottság együttérzését fejezi ki a családnak, az asztaliteniszezők közösségének. Ormai Lászlót a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Asztalitenisz Szövetség és a Magyar Edzők Társasága is saját halottjának tekinti.

Búcsúztatására augusztus 29-én 14 órától, a róla elnevezett asztalitenisz-csarnokban kerül sor (1022 Budapest, Marczibányi tér 13.).

(MOB-Média; fotó: MTI/Illyés Tibor, Földi Imre, MOB/Szalmás Péter)