Megjelent a csíki sporttörténet egy újabb remekműve

Megjelent a csíki sporttörténet egy újabb remekműve

2013. 07. 11.
Megosztás

„Székelyföldi olimpiai bajnokok, csíki olimpikonok” – címmel jelent meg tavasszal, több mint 200 oldalas kiadvány, Becze Zoltán írásai, gyűjtései alapján. A szerző a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkárának, dr. Jakabházyné Mező Mária vendégeként a MOB székházában járt július 10-én.

„Székelyföldön hat olimpiai bajnok született, ebből négy magyar, kettő román színekben lett az ötkarikás játékok legjobbja. Ezerkilencszáz-huszonnyolcban Keresztes Lajos birkózó, harminchatban Lőrincz Márton birkózó és Hazai Kálmán vízilabdázó – ő egyébként Erkel Ferenc dédunokája –, hetvenhatban Molnár Endre vízilabdakapus állhatott az olimpiai dobogó tetejére” – kezdte Becze Zoltán, majd hozzátette, a könyv 2013-as csíkszeredai kiadását 23 éves gyűjtőmunka előzte meg.

„Kilencvenben a Magyar-Olasz 1-1-es meccs napján kért meg Schmitt Pál, a MOB akkori elnöke, hogy nézzek utána a Székelyföldön született, magyar színekben olimpiai bajnokságot nyert versenyzők hagyatékának. A könyvet 2013. április 30-án mutatták be a Csíkszeredai Polgármesteri Hivatalban, a magyar főkonzul jelenlétében. Azért választottuk ezt a dátumot, mert a nap egybeesett Keresztes Lajosnak, az első székelyföldi olimpiai bajnok születésnapjával” – mondta a szerző a MOB-irodában tett látogatása alkalmával.

„Az újkori olimpiák történetében öt székely sportoló állhatott fel az ötkarikás játékok legfelső fokára, egy pedig paralimpiai bajnok lett. Ha Székelyföld néven indultak volna, az általuk nyert 8 arany-, 3 ezüst- és két bronzéremmel, valamint egy paralimpiai aranyéremmel és két ezüstéremmel Székelyföld a világ 51. nemzete lenne a 205 tagot számláló NOB nemzetek táblázatán. Az egy főre eső olimpiai aranyérmek táblázatán a másodikok, a GDP/fő/ aranyérem táblázaton az elsők lennénk. Ez a könyv 23 év kutatásának eredménye, a görögországi Olympiától a budapesti Széchenyi könyvtáron keresztül Amszterdamig gyűjtöttem az adatokat, régi fotókat. Célom, hogy leomoljon a kommunizmusban köréjük húzott hallgatás fala. Továbbá egy-egy portrét olvashatnak 20 nagyszerű csíki olimpikon pályafutásáról, a csíki hoki ismeretlen évtizedeiről. Ugyanakkor közlöm a XX. század legnagyobb sportolóival és sportvezetőivel készített interjúim Puskás Ferenctől, J. A Samaranch NOB-elnökig.

A könyvhöz csatolt DVD-n négy negyedórás dokumentumfilmet láthatnak három székely olimpiai és a paralimpiai aranyérmesről, egy-egy kisfilmet hét csíki olimpikonról, valamint az 1999-ben tartott budapesti „Évszázad sportolója” gáláról.” – olvasható a könyv hátsó borítóján.

A szerző

Becze Zoltán egykor csíkszeredai jégkorongozó, kisifjúsági (14-16 éves korosztály) bajnok, minifociban az országos Gépgyártó Kupa győztese 1988-ban. Tanulmányai befejezése után mérnök-közgazdász, tanári és elektronikus média-újságíró képesítést szerzett.

1990. február 27-én írta első cikkét az „Új sport” – című lapban, majd tollából ’90. május elsején Szabó Katalin négyszeres olimpiai bajnok tornásszal közölt írást címlapon, az akkori Népsport. Kilencvenhárom októberétől a Duna Televízió DunaSport műsorainak székelyföldi tudósítója.