Megnyitották az ifjúsági olimpiát Nanjingban!

2014. 08. 16.
Megosztás

Az ünnepélyes megnyitóval hivatalosan is kezdetét vette magyar idő szerint szombat délután a II. Nyári Ifjúsági Olimpiai Játékok a kínai Nanjingban.

Hat éve a pekingi olimpián négy óráig tartott az ünnepség, és a nanjingi szervezők az akkori visszajelzéseket szem előtt tartva ígérték, a mostani ceremóniát közel sem húzzák el annyira – végül két óra alatt vezényelték le.

A 2008-as játékokkal való párhuzam helytálló, elvégre a YOG szervezői többször, több helyen hangsúlyozták, az akkori költségvetésnek a töredékéből gazdálkodnak, és a pazarlásnak a látszatát is el akarják kerülni.

Ezt az érzetet erősíti, hogy míg Pekingben 14 ezer önkéntes segédkezett a megnyitón, addig most csak a harmada, ezért is nyilatkozta nemrégiben a nyitó- és záróünnepségért felelős Csen Vei-ja, hogy embert próbáló feladat ilyen büdzséből és emberanyagból látványos show-t csinálni.

Jelentjük, sikerült.

Az üzenet legalábbis mindenképp átjött: mint azt a rendezők előzetesen jelezték, az ünnepségen a fiatalos életerőre került a hangsúly, és a metropolisz gazdag történelmét is megismerhettük. Volt mit, hiszen Nanjing hat dinasztián keresztül mondhatta magát Kína fővárosának.

Az ünnepségen az olimpiai rituálét művészi előadások színesítették, majd következett a résztvevő nemzetek zászlainak felvonultatása – a magyar zászlót az (arany)éremre is esélyes kalapácsvetőnk, Halász Bence vitte. Érdekesség, hogy a "felnőtt" olimpiákkal ellentétben nem az egész csapatok, hanem csak a zászlóvivők vonultak fel.

A magyar küldöttség nem képviseltette magát teljes létszámban a stadionban, az úszók hiányoztak: a vasárnapi versenyek miatt korai lefekvést rendelt el nekik edzőjük, Turi György. Aki viszont helyet foglalt a lelátón, az tátott szájjal fényképezett és videózott a széksorokból.


Beszédet mondott Li Hszu-jong, az ifjúsági olimpia szervezőbizottságának vezetője, illetve Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke a mintegy 60 ezer ember előtt.

Li Hszu-jong az emelvényre lépve elmondta, hatalmas öröm neki és segítői számára, hogy vendégül láthatják a világ legjobb fiatal sportolóit, és bízik benne, hogy mindenki kellemes emlékekkel távozik majd Nanjingból.

„Minden adott ahhoz, hogy Nanjing sikeres ifjúsági olimpiát rendezzen. A város nagyon nyitott, lenyűgöző, milyen meleg fogadtatásban részesülünk valamennyien, akik a YOG-ra érkeztünk. A sportolók és én is otthon érzem magam Nanjingban” – fogalmazott Thomas Bach, a körülötte álló fiatalokat arra kérte, hogy álljanak be vele egy szelfire a zuhogó esőben.

Magát az ifjúsági olimpiát Hszi Csin-ping kínai elnök nyitotta meg. Szavait követően tűzijáték köszöntötte bejelentését. Mellette a lelátón helyet foglalt a NOB korábbi elnöke, Jacques Rogge, Ban Ki-mun, az ENSZ főtitkára, illetve számos vezető politikus, közéleti személyiség is.

Az olimpiai zászlót nyolc korábbi felnőtt olimpikon Ren Cancan, Wu Minxia ,Liu Xiang, Lei Sheng, Wu Jingyu, Wang Liqin, Zhang Xi, Qiu Jian hozta be. A lobogó az olimpiai himnusz dallamára kúszott fel az árbocra.


Az eskük szövegét Fan Csen-dong (asztaliteniszező, ő az egyik csoportellenfele Szudi Ádámnak), Cson Kiu-rui (bíró) és Li Roug-hsziang (atléta edző) mondta.


Ezután kezdődött az igen pazar, tökéletes rendezésű műsor. Az, hogy minden a tervek szerint ment a megnyitón, nem a véletlen műve: három főpróbát is tartottak a nagy nap előtt.


A műsor befejeztével rövid filmbejátszásban láthattuk az olimpiai láng athéni meggyújtását, a virtuális váltó útját, majd a stadionban ismét több olimpiai bajnok váltotta egymást a lánggal.
A hat bajnok Lin Dan (tollaslabda); Zhou Yang, (rövidpályás gyorskorcsolya); Zhang Jike (asztalitenisz); Wu Jingyu (taekwondo); Chen Ding, (atlétika); Chen Ruolin (műugrás) utolsó tagja látványos technikai bravúr után lobbantotta fel a lángot a stadion kandeláberében.



Innentől pedig augusztus 28-ig a sportolóké a főszerep: a magyar csapatot 16 sportág 57 sportolója képviseli, többen közülük a végső győzelemre is esélyesek.

A mieink asztalitenisz, atlétika, judo, kajak-kenu, kerékpár, kosárlabda, ökölvívás, öttusa, sportlövészet, súlyemelés, tenisz, torna, triatlon, úszás, vitorlázás és vívás sportágakban fognak rajthoz állni.

Összességében közel 3800, 15 és 18 év közötti sportoló vesz részt a multisporteseményen, a több mint kétszáz olimpiai bizottság versenyzői 28 sportágban mérik össze az erejüket.


A Magyar Csapatról minden további információ: ITT!


Kapcsolódó:
A Magyar Ifjúsági Olimpiai Csapat megérkezett Nanjingba
Fogadalmat tettek a nanjingi ifi olimpikonjaink
A magyar fiataloknak nagyon tetszik Nanjing



(MOB, Fotók: Szalmás Péter)