Megújul a Nemzetközi Olimpiai Bizottság központja

Megújul a Nemzetközi Olimpiai Bizottság központja

2018. 07. 17.
Megosztás

Minden értelemben zöldebb lesz az Olimpia Háza, azaz a NOB új székháza a svájci Lausanne-ban, mely azon kívül, hogy az olimpiai mozgalom globális találkozópontja, a környezettudatosságban, és a fenntartható fejlődésben is élen kíván járni.

Várhatóan 2019 júniusára készül el a Nemzetközi Olimpiai Bizottság új székháza, melynek dizájnját a sportolók mozgása ihlette, valamint tetőkertjeivel a környezetbe való beolvadást is hivatott szolgálni. A tervezéskor nagy hangsúlyt fektettek a környezettudatosságra, arra hogy az épület magas szinten és hosszútávon energiatakarékos legyen, megfeleljen a fenntarthatóság alapelveinek, valamint az úgynevezett LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) minősítési rendszernek, mely szervezet a zöldépületek tervezése, kivitelezése és üzemeltetése során értékeli az adott épület vagy létesítmény fenntarthatóságát. A rendszert a U.S. Green Building Council hozta létre, de Európa-szerte is egyre népszerűbb.

"Az új Olimpia házban az innovatív DOW megoldásokat alkalmazzák majd, olyan előnyök nyújtására, mint az energiatakarékosság, az egészség és a biztonság" - mondta Louis A. Vega, a DOW olimpiai és sport megoldások alelnöke. "Előre örülünk és várjuk a következő lépéseit ennek a különleges utazásnak a NOB-bal, melyek reményeink szerint tartós hatással leszenek az eljövendő generációkra, és inspiráló közeget teremtenek mindazoknak, akik dolgozói, vagy látogatói lesznek az épületnek." A DOW, a világ egyik legnagyobb vegyipari vállalata, mely 2010 óta kiemelt partnere a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak, és akik 2011-ben szövetkezve a The Nature Conservancy-vel arra próbálja ösztönözni a nagyobb cégeket, intézményeket, hogy döntéshozatalaikban minél nagyobb szerepet kapjon a természet értékeinek védelme.

Az Olimpia házának külső része a DOWSIL ™ Silicone tömítést is magába foglaló, teljesen üveges homlokzat, amely több mint 50 évre szavatolja az épületburkolat teljesítményét, hosszútávon biztosít tartósságot, légmentes záródást és energiatakarékosságot. A DOWSIL ™ 993 szilikon szerkezeti üvegezésnek, kiváló a stabilitása széles hőmérséklet-tartományban, -50 ° C-tól 150 ° C-ig terjed, ami ellenáll az időjárási viszonyoknak az év bármely évszakában, ideértve az extrém hideget, nedvességet, hő-, és UV-sugárzást. Ezzel párhuzamosan a DOWSIL ™ 791 időjárásálló tömítőanyag és a DOWSIL ™ 3363 szigetelő üveg tömítőanyag növeli az épület burkolatának légmentességét, energiát takarít meg és csökkenti az ellenőrizetlen légszivárgás költségeit.

A gyakorlatiasság növelésének érdekében az épület tetején lévő parkolót a DOW VERDISEAL ™ vízálló membránnal vonják be. Ez a bevonat nem káros a környezetre. Intenzív védőréteget képez, a porlasztott poliuretán pedig jó alapot biztosít a buja tetőkertnek, ami körbe veszi majd a parkolót.

DOW ÉS A NOB

Mint az Olimpiai Játékok hivatalos partnere a DOW Chemical Company (DOW) ötvözi egymással a tudományt és a technológiát, az olyan elsődleges anyagtudományi megoldások kifejlesztésében, amelyek segítik a Nemzetközi Olimpiai Bizottság fenntarthatósági stratégiáját. Az új székház mellett, a DOW egy innovatív globális széncsökkentési programmal is segíti a NOB napi működésének szén-dioxid-kibocsátás csökkentését, valamint az olimpiai mozgalmon belüli egyéb projekteket.

A nagy teljesítményű sport- és fenntarthatósági megoldások hosszú innovációs örökségével és vezető szerepével a Dow 1980 óta szolgálja az olimpiai játékokat.

Forrás: olympic.org