Megvan a „védett” úszók olimpiai névsora

Megvan a „védett” úszók olimpiai névsora

2021. 04. 01.
Megosztás


Elfogadta Sós Csaba szövetségi kapitány javaslatait a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöksége: az olimpiai és az Eb-csapatot is jóváhagyta a testület. A tokiói utazó keretbe – a most védetté nyilvánítottak (13 férfi és 6 nő) mellett – még a június 16-19-ei Budapest Open zárónapjáig lehet bekerülni.

A korábban elhangzottaknak megfelelően a férfi 200 gyors és 200 vegyes kivételével valamennyi számban védetté váltak az olimpiai A-szintet teljesített, a honi lista első és második helyén álló versenyzők (illetve akadnak távok, ahol egyelőre csak egy A-szintes van).

A MÚSZ elnöksége elfogadta Sós Csaba szövetségi kapitány – a szakember tagja a MOB Sportszakmai Bizottságának is – erre vonatkozó előterjesztését; igaz, a tokiói csapatba még be lehet kerülni azokon a távokon, ahol nincs két A-szintes, illetve ahol csak B-szintet elértek vannak (a női 50 gyors az egyetlen táv, ahol még nincs kvóta).

A kapitány a június 16-19. között rendezendő Budapest Open zárónapját jelölte ki végső határidőnek, eddig lehet az üres helyek valamelyikét megszerezni.

Akadnak olyan számok, ahol kérdőjellel, kettőnél több versenyzőt jelölt meg védettnek Sós doktor (férfi 100 gyors, női 400 és 1500 gyors, női 200 hát és 200 pillangó), itt a két induló személye attól függ, hogy egy-egy, több távon is kvalifikált versenyző végül milyen programot állít össze magának.

A kapitány hozzátette: amennyiben egy vagy több védettnek számító úszó lép vissza egy adott távon, úgy a mögöttük álló, védettséget nem szerzett, de érvényes szintet teljesített versenyző bekerülhet az utazók közé.

Az öt hét múlva kezdődő budapesti Európa-bajnokságra a szokásos nagy csapatot szerepelteti a kapitány: 31 férfi és 25 női úszó kap lehetőséget a Duna Arénában (a LEN-viadalon az egyéni számokban négy induló nevezhető az előfutamokba, igaz, csak kettő juthat az elődöntőkbe, döntőkbe).

„Hogy a kontinensviadalon ki, milyen távon áll rajthoz, az lassan véglegessé válik, de még várok néhány visszajelzést az edzőktől, így ezt a részt kicsit később szeretném megosztani a nyilvánossággal” – tette hozzá az Eb-névsorhoz Sós Csaba.

Megjegyezzük, az olimpiai programban szereplő 7 váltó versenyszámból négyben már megszerezte az indulás jogát a magyar csapat (férfi 4x100m, női 4x200m gyors, férfi 4x100m vegyes és 4x100m vegyes mix váltó). A további 3 számban (női 4x100m, férfi 4x200m gyors és női 4x100m vegyes) május 31-ig kell a világranglista legjobb 4 váltója közé kerülni. A világranglistáról azon 12 nemzet váltóját nem veszik már figyelembe, amelyek a világbajnokságon megszerezték az indulás jogát.

Az egyes versenyszámokban védett úszók listája (feltüntetve, mikor rendezik az olimpián a versenyszámot)

Az Európa-bajnoki csapat (vastagon szedve a védett versenyzők)

Az olimpiai szintesek áblázata


(MOB; fotó: MTI/Illyés Tibor)