Megzenésített aranyak

Megzenésített aranyak

2013. 12. 03.
Megosztás

Tommy Vig a több mint 50 éven át az USA-ban élt neves jazz komponista és előadó ünnepi koncertet adott a Duna Palotában ARANYSZINFÓNIÁK címmel.

Tommy Víg (1938) híres ütőhangszeres zeneszerző a forradalaom leverése után Amerikában telepedett le: New Yorkban, Los Angelesben, végül pedig Las Vegasban élt és dolgozott. Negyven éven keresztül vezette saját nagyzenekarát, és Hollywoodban mintegy 1400 stúdiófelvétel örökítette meg a művészetét.

A koncerten megjelent a londoni bajnokok közül Kozák Danuta, Kökény Roland, Pars Krisztián és Berki Krisztián. Nébald György az Olimpiai bajnokok Klubjának elnöke vezetésével több egykori olimpiai bajnok is ellátogatott az eseményre.

A művész harminc tagú fellépőgárda közreműködésével (a Budapest Jazz Orchestra, Mia Kim és a Kossuth díjas klarinétművész Benkó Sándor) a londoni olimpia magyar aranyérmeseinek ajánlott nyolc, eddig közönség elé nem került kompozicióját mutatta be:

"Vívás!" Szilágyi Áron londoni aranyérmesünknek ajánlva,
"Pont!" Gyurta Dániel londoni aranyérmes úszónknak ajánlva,
"Tántoríthatatlan!" Risztov Éva londoni aranyérmes úszónknak ajánlva,
"Vetés-aratás" Pars Krisztián londoni kalapácsvető aranyérmesünknek ajánlva,
"Kajakra!" Dombi-Kökény londoni aranyérmes kettesünknek ajánlva,
"Aranyos Danuta" Kozák Danuta londoni aranyérmes kajakbajnokunknak ajánlva,
"Magyar erő!" Berki Krisztián londoni aranyérmes tornászunknak ajánlva,
és "Aranylányok" Krisztina, Katalin, Danuta, Gabriella kajakos aranyérmeseinknek ajánlva.

A sportolókhoz Sennyey Tibor költő írt rövid verseket, a darabokat Zelinka Tamás zenepedagógus ismertette; Darab Katalin balettáncosnő az adott sportot illusztráló művészi táncot adott elő; Ruttka Ferenc festőművész élőben festette meg festményeit a bajnokokról.

A nagysikerű koncert után az ihletet adó sportolók közül Berki Krisztián is elragadtatásának adott hangot.

'Egy bajnok nevét sok mindenképpen igyekeznek tovább vinni, van akinek a neve oszlopba, emléktáblára kerül, esetleg őrzik a kéz vagy a láblenyomatát, más esetben megfestik, lerajzolják. A zene ritkán választ témául egy egy győzelmet. Ezért is volt frenetikus hatású a különlegesen kiérlelt zenéjű Tommy Vig minden kompoziciója. Hallgatva a zenészeket, valóban ott éreztem magam a londoni lovon, átéreztem a verseny minden izgalmát. Köszönöm ezt az élményt.'

Kökény Rolandis nagyon megtapsolta a párosukkal foglalkozó darabot: 'Most is végig futott a hátamon a hideg, amikor a versenyen a legfájdalmasabb méterek vártak ránk. Szinte most is átéltem azt a fájdalmat a cél előtt. Nem is gondoltam, hogy a zene hangjainak segitségével élem meg a diadalmas pillanatokat.'

Az esemény összekovácsolta a megalkuvás nélküli klasszikus jazzt, a táncművészetet, az irodalmat és a szépirodalmat a londoni olimpián elért sikereinkkel:ráirányítva a figyelmet a sportban és kultúrában elért magyar sikerek kiemelkedően magas színvonalára.

(Forrás: Dobor Dezső, fotók: Kozma János)