Mexikó nem pályázik a 2024-es olimpiára gazdasági és infrastrukturális nehézségek miatt

Mexikó nem pályázik a 2024-es olimpiára gazdasági és infrastrukturális nehézségek miatt

2014. 04. 03.
Megosztás

Mexikó felhagyott minden próbálkozással, hogy ő rendezze a 2024-es Nyári Olimpiai Játékokat, miután egy hivatalos jelentésből kiderült, hogy nincsenek reális esélyei a megvalósításhoz. A központi vizsgálat Guadalajarára irányult, mely sikertelenül pályázta meg a 2018-as Nyári Ifjúsági Olimpiai Játékok rendezését, amit végül Buenos Aires nyert meg.

Egy politikai sportbizottságot hoztak létre a múlt hónapban, hogy vizsgálja meg Mexikó kérelmét a rendezéssel kapcsolatban, melyet az 1968-as házigazda szerepe óta először nyújtott be. Az ország nyugati részén található városban, Guadalajarában tartották a 2011-es Pán-Amerikai Játékokat és a 2017-es Úszó-világbajnokság rendezési jogát is megkapta, így már 2024-re rengeteg tapasztalattal rendelkezne.

Felipe Munoz Kapamas, az 1968-as mexikóvárosi olimpia 200 méteres mellúszásban aranyérmes sportolója, most a sportbizottság elnöke szerint a megfelelő gazdasági és infrastrukturális feltételek hiánya miatt nincs esélye Mexikónak.

Mexikó a második legnagyobb gazdaságú ország Latin-Amerikában, de az utóbbi hónapokban lelassult a növekedés üteme és még mindig gondot jelent a drogkartellekkel való felszámolás.

A sok jelentkező közül mára már csak pár város maradt versenyben. Toronto, Kazany és Szentpétervár szintén visszalépett az utóbbi időben, így Párizs, Doha, Róma és számos Egyesült Államokbeli helyszín a legesélyesebb. Durban is lekerült a jelöltek névsoráról, habár a hét elején az egyik esélyesnek nyilvánították a 2022-es Nemzetközösségi Játékok megtartására, így nem lehet teljesen kizárni 2024-ből sem.

A hivatalos verseny a jövő évtől kezdődik és végeredményre 2017-ben lehet számítani.

(insidethegames.biz, fotó: Getty Images)