Mezítláb maratont nyerni? Na még mit nem?!

Mezítláb maratont nyerni? Na még mit nem?!

2020. 10. 27.
Megosztás

Ha valakire szó szerint igaz, hogy hosszú utat tett meg az olimpiai bajnoki címig, akkor Abebe Bikilára biztosan.

Első útja ugyanis szülőfalujából, Jatóból az onnan mintegy 70 kilométerre fekvő etióp fővárosba, Addisz-Abebába vezetett, méghozzá gyalog. Persze a hatalmas távolság semmivé foszlik, ha az ember álmairól van szó, márpedig Abebe Bikila esetében erről beszélhetünk.

Félreértés ne essék, Bikila ekkor még nem olimpiai aranyra vágyott, „csupán” be akart kerülni a palotaőrségbe. Végül az élet úgy hozta, hogy gyerekkori vágya valósággá vált, hiszen Bikila Haile Selassie etióp császár személyi testőre lett, életét azonban megfűszerezte két olimpiai elsőséggel is.

Bikila életét a finn Onni Niskanen fenekestül felforgatta. A sportszakember tehetséges atléták után kutatott, Bikila talentuma mellett pedig nem mehetett el szó nélkül. Így végül Abebe Bikila 24 évesen elkezdett komolyabban foglalkozni a futással, aminek meg is lett az eredménye.

Legemlékezetesebb sikerét 1960-ban, a római nyári olimpián aratta, miután a szintén kiváló hosszútávfutó hírében álló Wami Baritu helyére valakinek be kellett ugrania az etióp olimpiai maratonfutó csapatba. A változtatás olyannyira váratlanul érte az egyébként kiválóan felkészült sportkommentátorokat, hogy azok – látva Bikila nagyszerű futását – tanácstalanul kérdezgették egymástól; „Ki ez az etióp?”. Nos, ez az etióp Abebe Bikila volt, aki – hogy a történet még meseszerűbb legyen – néhány órával a maratonfutás rajtja előtt a mezítlábas versenyzés mellett döntött. Mi mást tehetett volna, ha a Rómába magával hozott cipőjét lyukasra futotta, az Adidas sportszergyártó legújabb modellje pedig vízholyagosra kezdte ki a lábát? Csupasz talpainak csattogása pedig nem csak a Via Appia macskakövein vertek pokolian nagy visszhangot, hanem a korabeli sajtóban is, hiszen Bikila olimpiai és világcsúccsal nyert.

Négy évvel később Tokióban aztán megvédte címét, így ő lett az első a maratonfutás olimpiai történetében, aki zsinórban kétszer nyert. Ez azóta is csak a keletnémet Waldemar Clerpinskinek sikerült.

1968-ban Mexikóvárosban is rajthoz állt, ahol 10 kilométernél egy sajnálatos sérülés miatt fel kellett adnia a küzdelmet.

Bikila 1969-ben súlyos autóbalesetet szenvedett, deréktól lefele lebénult. 1973-ban a baleset szövődményeibe halt bele.

Sportolói, emberi öröksége vitathatatlan, ezt jól mutatja, hogy ma már mindenki pontosan tudja, hogy ki is volt az a mezítlábas etióp futó.

(MOB-összeállítás; Képek: olympic.org)