„Mi casa es su casa” – új székházzal ünnepel a NOB

„Mi casa es su casa” – új székházzal ünnepel a NOB

2019. 02. 13.
Megosztás

Mint arról már korábban beszámoltunk, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság székháza megújul. Most már azt is tudjuk, mikor lesz a hivatalos átadóünnepség.

Egy 2014 óta készülő tortára kerül fel a hab 2019. június 23-án, az olimpia nemzetközi napján - mely egyben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság 125. születésnapja is -, ugyanis ünnepélyes keretek között ekkor adják át a NOB új, a környezettudatosságnak, és fenntarthatóságnak minden szempontból megfelelő, új székházát Lausanne-ban.

Az Olimpia Háza magánfinanszírozásból, a fenntarthatóság szellemében épül, melynek filozófiája háromszorosan is tetten érhető a projektben. Első körben mind a helyi, mind nemzetközi szinten törekszik arra, hogy megfeleljen a fenntarthatóság elveinek. Úgy tervezték, hogy szerkezetileg és működtetésében is energia- illetve víztakarékos legyen, valamint kevesebb hulladékot termeljen és hatékonyan integrálódjon a környezetbe. Célja továbbá, hogy egy helyre lokalizálja a NOB szervezeteit és személyzetét – melyek jelen pillanatban négy különböző helyen találhatóak , mely nem csak költséghatékony, hanem az együttműködést is elősegíti. Nem utolsó sorban pedig ezzel a beruházással a „gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan" elv mentén invesztál a helyi gazdaságba, hiszen az építkezésben 80%-ban helyi cégek vettek illetve vesznek részt.

A NOB közel 500 dolgozója jelen pillanatban négy különböző helyen végzi nap, mint nap a munkáját. Az új székházzal ez változni fog, hiszen egy tető alá hozza őket. Az épületet a 30 éves tapasztalattal rendelkező, koppenhágai 3XN tervező stúdió álmodta meg, akik a kivitelezés során szorosan együttműködtek a nagy múltú, svájci IttenBrechbühl építészeivel.

Június 23-tól a NOB két központból fog állni, az egyik a Vidy-ben található Olimpia Háza, mely a napi, operatív ügyeket, illetve reprezentációs célokat fog szolgálni, valamint az Ouchy-i Olimpiai Múzeumból, mely a nagyközönség előtt áll majd nyitva.

Ezzel az új épülettel a NOB megerősíti, hogy az olimpizmus fővárosa Lausanne. Továbbá a helyi hatóságokkal, szervezetekkel szoros együttműködésben kialakított Olimpiai Háza pedig emblematikus építészeti jellegzetessége kíván lenni a régiónak, valamint a Louis Bourget közparknak is, mely évente sok látogatót fogad.

Az Olimpia Háza egyedülálló példája az innovatív együttműködésnek, mely a különböző érdekeltségű felek között kötetett. A NOB és világszintű támogatói partnerei, mint a Dow, a Toyota, és a Panasonic, valamint a 3XN, és a IttenBrechbühl, mind-mind elköteleződtek a fenntartható fejlődés mellett, mely ezt a nem kicsi építészeti projektet is jellemezte.

Save the date, azaz június 23-tól egy új korszak kezdődik a NOB életében, akik hisznek abban, hogyha jó példával járnak elől, akkor szépen lassan a környezetük is átveszi azt tőlük, és ezáltal a világ tényleg egy jobb és élhetőbb hellyé válik.

(olympic.org)