„Minden adott a jó magyar szerepléshez Bakuban”

„Minden adott a jó magyar szerepléshez Bakuban”

2015. 03. 04.
Megosztás

Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója úgy véli, valamennyi feltétel adott a magyar sportolók jó szerepléséhez az első Európa Játékokon – hangzott el a szerdai sajtótájékoztatón, pontosan száz nappal a bakui nyitóünnepség előtt.

A magyar csapat vezetője kétszer is hivatalos látogatást tett Azerbajdzsánban a multisportesemény kapcsán, és két hete is azt tapasztalta a helyszínen, hogy az előkészületek a megfelelő ütemben haladnak.

„Baku maximális erőbedobással készül a játékokra, a szervezők fantasztikus munkát végeznek. Mindössze 2012 decemberében nyerték el a rendezési jogot, de ilyen rövid idő alatt is végezni fognak mindennel, ami óriási fegyvertény.”

Fábián László több várható induló és szakvezető jelenlétében elmondta, akár 16 sportág 200 magyar sportolója is megméretheti magát Bakuban, és valamennyien úgy tekintenek majd a játékokra, mint egy „miniolimpiára.”

„Az Európa Játékokon tizenkét sportág versenyei beleszámítanak a riói kvalifikációba, sőt akár kvótát is lehet szerezni. Ez önmagában garancia arra, hogy a mieink kellően felszívják magukat Bakura.”

Simicskó István sportért felelős államtitkár kiemelte, rekordidő alatt készültek el a létesítmények az azeri fővárosban, és nagyon várja, hogy saját szemével is megcsodálhassa a végeredményt.

Hozzátette: ideje volt, hogy Európa is felismerje, szüksége van egy saját multisporteseményre, és bízik benne, hogy az Európa Játékok betölti a neki szánt szerepet.

„Semmi kétségem afelől, hogy a magyar sportolók hagyományainkhoz mérten szerepelnek majd Bakuban, egy évvel a riói olimpia előtt” – fogalmazott az államtitkár.

A sajtóeseményen Boros József, a Tensi ügyvezetője felhívta rá a figyelmet, hogy az utazási iroda kiváló feltételekkel kínál utazást az Európa Játékokra, és hogy belépőket már 3-5 euróért lehet vásárolni a különböző eseményekre.

A jelenlegi állás szerint 143 visszaigazolt kvótája (87 férfi és 56 női) van Magyarországnak, de ez a szám várhatóan 200-ra emelkedik a rajtig. A szakemberekkel, sportvezetőkkel együtt mintegy 300 fős magyar küldöttség utazik Bakuba.

Az Európa Játékokon részt vevő mintegy 6000 sportoló 20 sportág 253 versenyszámában méri össze tudását Bakuban. A multisportesemény rangját emeli, hogy tizenkét sportág küzdelmei (pl.: asztalitenisz, judo, kerékpár, íjászat, taekwondo, sportlövészet, úszás, triatlon magyar érdekeltségű lehet) a riói kvalifikációba is beleszámít.

Több sportágban meglehetősen erős lesz a mezőny Azerbajdzsánban. Atlétikában ugyanakkor a kontinens harmadik divíziójában szereplő országok csapatai indulhatnak, így mi, magyarok nem állunk rajthoz Bakuban. Vízilabdában 17, úszásban pedig 18 éven aluliaknak rendeznek versenyeket.

A versenyek 16 helyszínen zajlanak majd, amelyek közül négyet a játékok után elbontanak. Öt létesítményt – a 7000 fős tornacsarnokot, a BMX-eseményeknek helyt adó veloparkot, a 6000-es uszodát, a lőteret, valamint az új, 65 ezres bakui Nemzeti Stadiont kifejezetten az Európa Játékokra építették. Utóbbi a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokságon négy mérkőzésnek ad otthont (3 csoportmeccs + 1 negyeddöntő).

A játékokat június 12. és 28. között rendezik az azeri fővárosban.

(MOB/czo, fotó: MOB/Szalmás Péter)

Kapcsolódó cikk:
Borkai Zsolt: A hagyományaink Bakuban is köteleznek

További infók: mob.hu/baku2015, illetve a MOB újonnan indult Twitter-csatornáján