"Minden, ami fontos és aktuális Rióval kapcsolatban" - helyzetelemzés a Sport1-en

"Minden, ami fontos és aktuális Rióval kapcsolatban" - helyzetelemzés a Sport1-en

2016. 04. 05.
Megosztás

Olimpiai falu, a magyarok szállása, infrastruktúrális fejlesztések, Zika-vírus, kvótahelyzet... A riói olimpiával kapcsolatos aktualitásokról a MOB marketing és kommunikációs igazgatója, Siklós Erik válaszolt a Sport1 Televízióban Fazekas Erzsébet - a MOB Média Bizottsága új tagjának - kérdéseire.

A MOB életében meghatározó állomásnak számított, hogy márciusban, 150 nappal a játékok rajtja előtt küldöttségünk Rióba látogatott, megtekintette az építkezéseket, a magyarok szállását, a versenyhelyszíneket és a szervezőkkel megbeszéléseket folytathatott.

"Ez volt az utolsó olyan alkalom, amikor a szervezők még hivatalosan fogadtak nemzeti olimpiai bizottságot, úgy, hogy be lehetett menni az olimpiai faluba, készülő létesítményekbe és tucatnyi prezentáción és egyedi megbeszélésen lehetett részt venni. Ez nagyon fontos volt a Magyar Csapatnak a szervezés és a logisztika szempontjából. Ilyenkor még módosításokat is lehet kérni, mint ahogy maguk a szervezők is kezdeményeznek ilyeneket. Érződik, hogy az Agenda 2020-nak megfelelően szervezik a brazilok ezt az olimpiát" - magyarázta Siklós Erik.

Az igazgató kifejtette, hogy végigjárták a magyarok szálláshelyét, a 21-es épületet, melynek a 12. szintjétől felefelé, a 18.-ig laknak majd a magyarok. A küldöttség méreteket vett a berendezkedés, a dekoráció szempontjából; a házigazdákkal a szállással kapcsolatos részleteket is leegyeztették.

"Ha tartják az időhatárokat, éppen ezekben a napokban veszik át a szervezők az építőktől a kész lakrészeket és teszik lakájosabbá azokat, amelyeket az olimpia után lakásként fognak majd értékesíteni. Az ő munkájuk után jövünk mi."

"Lemértük azt is, hogy azok az edzők, akik nem a faluban fognak lakni, mennyi idő alatt fognak eljutni a különböző sporthelyszínekre. Az olimpia alatt működni fog egy olimpiai sáv, ami meggyorsítja majd a közlekedést. A magyarok szálláshelye pedig abból szempontból is jó helyen lesz, hogy igen közel helyezkedik el a buszpályaudvarhoz" - tette hozzá.

Siklós Erik arról is beszélt, a MOB delegációjával kiutazott két biztonsági szakértő, akik a riói közbiztonságot mérték fel, elsősorban a játékok idején kiutazó közjogi méltóságok, politikusok szempontjából. Utalt arra, hogy a brazilok a 2014-es labdarúgó vb-hez hasonlóan a nyári olimpia alkalmával is megfelelő közbiztonságot fognak teremteni.

A Zika-vírussal kapcsolatban elmondta, a brazilok az Egészségügyi Világszervezettel, a WHO-val együttműködve folyamatosan dolgoznak azon, hogy az az olimpia idejére ne legyen már valós veszély. "Mi amikor ott voltunk, egyszer nem találkoztunk szúnyoggal, pedig vizes részek környékén laktunk. A Copacabana és a strandok hétvégén tele voltak, több tízezer ember volt a tenger partján, és semmit nem tapasztaltunk, hogy ez bármilyen formában is átírta volna az ottani emberek életét."

A negyedik nyári olimpiájára "készülő" Siklós Erik azt is kifejtette, hogy "a sportszakemberek ma 135-140 főre lövik be a Rióba utazó sportolói létszámot, természetesen kalkulálva a férfi vízilabda-válogatottal is".

A 2024-es budapesti olimpiarendezéssel kapcsolatban megjegyezte, "ez egy olyan helyszín, ahol majd hivatalosan lehet lobbitevékenységet kifejteni, ez rengeteg plusz feladatot fog jelenteni, egy komoly delegáció utazik majd ki. Lillehammerben, az ifjúsági téli olimpián ez szigorúan tilos volt, Rióban lehet. Hamarosan döntés születhet egy Magyar Házról, ami óriási dolog lenne, ha sikerülne, legalább 50-60 nemzetnek van ilyen. Lenne hol megmutatnunk magunkat, a pályázatunkat, fogadni vendégeinket, lobbizni a budapesti olimpiáért".

A videó a Sport TV honlapján ide kattintva megtekinthető.

Az olimpiai falut, a magyarok szálláshelyét az alábbi videó mutatja be.

(MOB)