Minden idők legjobb foci-vb-je jöhet!

Minden idők legjobb foci-vb-je jöhet!

2014. 06. 12.
Megosztás

Csütörtökön 22 órakor a házigazda Brazília és Horvátország mérkőzésével kezdetét veszi a 20. FIFA labdarúgó-világbajnokság.

Noha a közvélemény és a fogadóirodák egyaránt a hazai pályán futballozó Brazíliát tartják az első számú favoritnak, hihetetlenül kiegyenlített küzdelemre lehet számítani a végső győzelemért, így nem tűnik elhamarkodottnak a feltételezés, hogy akár minden idők legjobb futball-vb-jének lehetünk szemtanúi június 12-e és július 13-a között.

A Selecao rekordot jelentő öt alkalommal (1958, 1962, 1970, 1994, 2002) nyerte meg eddig a világversenyt, ám hogy ez a szám hatra nő-e, azt nagyban befolyásolhatja a közhangulat, pontosabban az, hogy a vb-ellenes tüntetések folytatódnak-e a viadal alatt. A helyieknek a rendezés elszaladt költségei csípik a szemüket, úgy vélik, ezeket a hatalmas összegeket inkább az egészségügybe és az oktatásba kellett volna pumpálni, nem pedig méregdrága stadionokba (a mostani vb arénái annyi pénzből épültek fel, mint az előző két, németországi és dél-afrikai tornán együttvéve).

A bukik második helyre teszik Németországot az esélyesek rangsorában. A Nationalelf ellen szól, hogy egy szem befejező csatárral, a veterán Miroslav Kloséval utazik Dél-Amerikába (akit mellesleg egy gól választ el attól, hogy beérje a brazil Ronaldót a vb-k örökranglistáján), és hogy a Bayern München sztárjai – magukhoz képest – leeresztettek az idény végére. Továbbá azt sem szabad elfelejteni, hogy a németek az 1996-os Európa-bajnokság óta nem nyertek trófeát, és a rájuk korábban oly jellemző győztes mentalitás mintha megkopott volna – legalábbis válogatott szinten.

A címvédő spanyolok malmára hajtja a vizet, hogy számos extraklasszissal rendelkeznek, olyanokkal, akik egymaguk el tudnak dönteni bármilyen meccset, a Barcelona játékosait ugyanakkor bizonyosan megviselte a visszafogott idény. Az is kérdés, hogy a 2010-es világbajnoki és a két Eb-cím után mennyire harap majd a Selección.

Lionel Messi klubszinten mindent megnyert, amit csak játékos megnyerhet, ám a válogatottban egyelőre adós az áttöréssel. Mikor sikerülne, ha nem épp most? A vb-t a dél-amerikai kontinensen rendezik, a közeg tehát ismerős lehet, egyúttal rengeteg szurkoló elkísérheti az Albicelestét.

Nem szabad leírni Hollandiát, Angliát, Portugáliát vagy Olaszországot sem, de titkos esélyesként a belgákkal is számolni kell. Játékosai európai sztárklubokban lépnek pályára hétről hétre, remek a csapategység, és éhesek a sikerre, a vb-rutin hiánya viszont visszaüthet.

A vb-t tizenkét városban rendezik (Rio de Janeiro, Sao Paulo, Brazíliaváros, Belo Horizonte, Fortaleza, Curitiba, Cuiabá, Recife, Natal, Manaus, Porto Alegre, Salvador), a nyitómeccsnek a Sao Pauló-i Corinthians Aréna, a döntőnek pedig a riói Maracana ad otthont.

A meccsek többségét az európai szurkolók számára „emberi” időben, este hat és kilenc órakor kezdik, néhány éjfélkor és hajnali háromkor kezdődő találkozó miatt viszont virrasztani kell. A mérkőzéseknél ötórás időeltolódással kell számolni, kivéve Manausnál és Cuiabánál: az ottani időt hat órával kell megtoldani.


A részletes program IDE kattintva tekinthető meg.

Szorzók a végső győzelemre
Brazília 3,40/Németország 4,33/Spanyolország 5,00/Argentína 7,00/Belgium 9,00/Hollandia 12,00/Franciaország 13,00/Anglia, Olaszország, Portugália 15,00/Chile, Svájc 19,00/Japán, Uruguay 21,00

(czo)