"Mindenhol jó, de legjobb otthon, ez a versenyzésre duplán igaz!"

"Mindenhol jó, de legjobb otthon, ez a versenyzésre duplán igaz!"

2017. 07. 20.
Megosztás


Magyarország első olimpiai eseménye, a XIV. Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál 3 nap múlva, július 23-án kezdődik Győrben. A Rába-parti eseményen 10 sportágban rendeznek versenyeket. A szervezők minden sportágban kiválasztottak egy-egy nagykövetet: egy már „befutott” élsportolót, és egy fiatal tehetséget. Sorozatunkban a 20 versenyzőtől idézünk néhány gondolatot. Mai megszólalónk, egyben sorozatunk utolsó párosa két úszó: a négyszeres olimpikon, olimpiai 6. helyezett, Európa-bajnok, EYOF-győztes Jakabos Zsuzsanna és a korosztályos magyar bajnok, országos csúcstartó Varga Bence.

Jakabos Zsuzsanna Pécsen kezdett úszni, ma Győrben Petrov Iván készíti fel. Négyszeres ifjúsági Európa-bajnok, a 2003-as párizsi Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál háromszoros bajnoka. Felnőttként kétszer győzött rövid pályás Eb-n, egyszer nagypályán, világbajnokságon ötödik hely a legjobbja. Athéntól Rióig valamennyi ötkarikás játékokon részt vett; legjobb eredménye a pekingi és riói 6. hely a 4-szer 200 méteres gyorsváltó tagjaként, Londonban 7. lett 200 pillangón. A hazai vizes vb-re készül, és akár ott lehet a tokiói olimpián is.

„Szerencsésnek érzem magam, hogy részese lehetek ennek a fantasztikus eseménynek. Természetesen furcsa, hogy aktív versenyzőként már ilyen szerepet is kell vállalnom, de örömmel gondolok az elmúlt évek tapasztalataira. Szép kihívás, és igyekszem élményeimet átadni a fiatalabb generációnak. Mindenhol jó, de legjobb otthon, ez a versenyzésre duplán igaz. Több Európa-bajnokságon úszhattam hazai közönség előtt, és ezek a versenyek különösen emlékezetessé váltak a szurkolók lelkesedése miatt. Kicsit irigylem az EYOF résztvevőit, de kárpótol a hazai rendezésű világbajnokság.”

Varga Bence első osztályos diákként tanult meg úszni a Móra iskolában Farkas Jánosnál, immár 12 éve. Edzője elmondása alapján már az első pillanattól kezdve volt sebessége a vízben. Hagyományőrző, hiszen a testvére, Dominik négy esztendeje ezüstérmet szerzett az utrechti Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon, 200 méteres hátúszásban. Bence is erre a számra készül. A Győri Úszók Közhasznú Egyesület versenyzője, jelenleg is a győri Móra iskola tanulója. Tartott országos korosztályos rekordot, több versenyszámban is ranglistavezető, többszörös korosztályos bajnok.

„Nagyon szervezett csapat dolgozik a rendezvényen, azért, hogy a sportolók a legjobb körülmények között versenyezhessenek. Megtisztelő a csapat tagjaként, nagykövetként képviselni sportágamat, népszerűsíteni az EYOF-ot. A hazai pálya plusz motivációt ad a versenyzőnek, fantasztikus, hogy városom, Győr ad helyet a nagyszabású nemzetközi eseménynek.”

Az EYOF sportági nagyköveteit március 30-án mutatták be Győrben. Az EYOF nagykövetei: Pars Krisztián és Lendvai Luca (atlétika), Karakas Hedvig és Sipőcz Richárd (judo), Kammerer Zoltán és Farkasdi Ramóna (kajak), Borissza Johanna Kitti és Füri Márton (kerékpár), Laklóth Anna és Szirony Dorina (kosárlabda), Jakabos Zsuzsanna és Varga Bence (úszás), Görbicz Anita és Pál Tamara (kézilabda), Kötél Zsanett és Kotormán Réka (röplabda), Gálfi Dalma és Valkusz Máté (tenisz), Berki Krisztián és Mészáros Krisztofer (torna). (A sportolók rövid bemutatását itt találja.)

A győri EYOF-ot július 23. és 29. között rendezik, ahol a 14-18 éves fiatalok a kajak-kenu, az atlétika, a judo, a kerékpár, a kézilabda, a kosárlabda, a röplabda, a tenisz, a torna és az úszás sportágakban fognak megmérkőzni. Tíz sportágban összesen 915 érem talál gazdára. A Magyar Csapat tagjaként 152 fiatalért szurkolhatunk.

(MOB, fotó: Marcali Gábor-Vizi András)