Atlétikai vb - Férfi 4x400 méteres váltófutás

Mindkét magyar 4x400 m váltó megdöntötte az országos csúcsot

2023. 08. 27.
Megosztás

A budapesti atlétikai világbajnokság utolsó előtti versenynapján szombaton a magyar atlétacsapat női versenyzői, a maratoni futók, a súlylökő Márton Anita illetve a 4x400-méteres váltó tagja búcsúztak a világbajnokságtól. Hozzájuk csatlakozott a férfiak hasonló távú váltója.

A hazai férfi 4x400 m-es stafétának egyértelműen az volt a célja, hogy az 1999 óta fennálló, Szeglet Zsolt, Nyilasi Péter, Bella Attila, Bédi Tibor által tartott 3:03.64-es rekordnál jobbat fusson és ezt meg is tette.

A két futam közül Molnár Attiláék az elsőben kaptak helyet, annak is a hetes pályáján. Az elsőként induló Steigerwald egészen az utolsó méterekig kiválóan futott, tartotta a lépést a riválisokkal, az utolsó húsz méterre viszont láthatóan kihajtotta magát és kilencedikként adta át a botot a 200 méteren egyéni csúcsot elért Wahl Zoltánnak. A tatabányai sprinter az első kanyar után utolsó helyen tudott bevágni, a célegyenesben viszont érezhetően hozott az ellenfeleken, a váltás viszont nem jött ki szerencsésen, Kovács Árpádnak az indulásnál kerülgetnie kellett a többi váltó második emberét. Később ő is jó tempóban futott, azonban hátrányát nem tudta csökkenteni, így az egyéniben elődöntős Molnár Attilának a nyolcadik spanyolokkal szemben is komoly hátránya volt az indulásnál. A vb-n az országos csúcsot 44.84 mp-re javító Molnár azonban egészen parádésan futott és a közel tíz méteres lemaradását a célig szinte teljesen behozta, csupán egyetlen századdal dobta be magát a spanyolok utolsó embere mögött. Az FTC sprintere a leggyorsabb volt a negyedik emberek közül 43.78 mp-cel.

Atlétikai vb - Nõi 4x400 méteres váltófutás
MTI, Illyés Tibor

A hölgyek sem akartak lemaradni az erősebb nem teljesítményétől. A hazai négyes a második futamban a kettes pályáról indult, a két futamból az első három helyezettek mellett a további két legjobb időt elérő csapat folytathatta a fináléban. A váltó első embere, Nádházy Evelin egyik vetélytársát sem tudta megelőzni, és a hajrára el is fáradt, így utolsóként váltotta Kéri Biankát. A veszprémi atléta már negyedszer állt rajthoz a vb-n: a 4x400-as vegyes váltóval országos csúcsot futva 11. lett, 800 méteren pedig bejutott az elődöntőbe. Kéri ledolgozta hátrányát és csaknem egyszerre váltott az előtte futó svájciakkal, 48.40 másodperccel a második leggyorsabb volt a mezőnyben a második emberek között. Tőle a 400 méter előfutamában egyéni csúcsot elért Rapai Fanni vette át a váltóbotot, aki fantasztikusan teljesített, két ellenfelét is megelőzte. Következett Molnár Janka, aki szintén tagja volt a vegyes váltónak, emellett 400 méter gáton is indult. Ő is hatalmas lendülettel futott, nemcsak növelte előnyét, hanem 3:27.79 perces országos csúccsal az ötödik helyre hozta be a csapatot. A magyar váltó 43 éves rekordot döntött meg, 1980 óta az Orosz Irén, Forgács Judit, Tóth Éva, Pál Ilona négyes tartotta az országos csúcsot 3:27.86 perccel.

Atlétikai vb - Nõi maraton
MTI, Koszticsák Szilárd

Szombat reggel 7 órakor 78 futó vágott neki a klasszikus, 42,195 kilométeres maratoni távnak, melyet a Budapest belvárosában (Andrássy út-Erzsébet tér-Akadémia-Lánchíd-Alagút-Attila út-Várkert bazár-Lánchíd-Andrássy út) kialakított 10 kilométeres körön kellett teljesíteni a mezőnynek. A nagy melegben kifejezetten visszafogott tempóban kezdtek a futók, és közel 15 kilométeren keresztül nem is sokat változott a helyzet. A magyar csúcstartó Szabó Nóra 13 kilométeren át a legjobbak csoportjában halad, sőt, az első rövid körben az élen is futott. Az út mellett az idő előrehaladtával egyre több néző gyűlt össze és az atléták szinte a pálya minden pontjában óriási biztatásban részesültek. Szabó Nóra 30 kilométernél még a középmezőnyben volt, onnan viszont folyamatosan előzte meg az előtte futókat és végül 2:33:28 órás eredménnyel a 24. helyre ért fel.

Atlétikai vb - Nõi maraton
MTI, Derencsényi István

Kovács-Garami Katalin végig a saját tempójában futott, s a célba az 57. helyen ért be. A 43 éves sportoló négy másodpercre megközelítette egyéni csúcsát, és a futam után elmondta, hogy egyszer meg is kellett állnia gyomorproblémák miatt. A célbaérkezést követően az orvosi sátorban gondoskodtak a róla a szakemberek.

Atlétikai vb - Nõi súlylökés
MTI, Illyés Tibor

Márton Anita a magyar atlétika történetének egyik legnagyobb alakja: a 2016-os riói olimpián bronz-, a 2017-es londoni szabadtéri vb-n ezüstérmet nyert, a 2018-as fedett pályás vb-n pedig Magyarország eddigi egyetlen világbajnoki címét szerezte meg. Márton idei legjobbja 18,40 méter volt és az egyértelműnek tűnt, hogy ennél jobb eredmény kell tőle a selejtezőben a szombat esti fináléba kerüléshez. A szegedi lökő elsőre nem talált bele jól a dobásába és 16,69 métert ért el, amin másodikra csaknem egy métert tudott javítani, ám még a 17,67-tel is messze állt a legjobb 12-től. A hazai publikum már első két kísérleténél is komoly biztatásban részesítette, az utolsó sorozatban pedig még a korábbiakon is túltett. Márton Anitát a dobókörben az elsőtől az utolsó mozdulatáig ütemes taps segítette, ő pedig a korábbiaknál messzebbre repítette a szert, de nem elég messzire. Az eredményjelzőn aztán 17,85 méteres eredmény jelent meg, ami után a kiváló sportoló megköszönte a biztatást a nézőknek, majd kissé csalódottnak tűnve kisétált edzőjéhez a lelátó elé. A selejtezőszint 19,10 méter volt, amelyet nyolcan teljesítettek, az utolsó, 12. helyen az ausztrál Maddison-Lee Wesche jutott döntőbe 18,59 méterrel.

Atlétikai vb - Férfi rúdugrás
MTI, Derencsényi István

Ezen a napon nyolc versenyszámban avattak bajnokot. A női maratonfutásban hatalmas afrikai fölény mutatkozott. Az etióp Amane Beriso Shankule nyert a címvédő honfitársa, Gotytom Gebreslase előtt. Kanada a 800m-t megnyerő Marco Alop és a tízpróbában az élen végző Pierce Lepage révén már az ötödik világbajnoki aranyát gyűjtötte be. A kenyai Faith Kipyegon történelmet írt, hiszen ugyanazon atléta soha nem szerzett egy világbajnokságon 1500 és 5000 méteren egyaránt aranyérmet. Az amerikai Chase Ealey a súlylökésben megvédte világbajnoki címet. Mindkét 4x100 m-es váltószámban amerikai siker született. A svéd Armand Duplantis a győzelem mellé szerette volna a 623 centiméteres vilács-csúcs magassággal is megbirkózni, most ez nem sikerült.

Alább a vasárnapi program és a magyar indulók (zárójelben sorrendben a legjobb és az idei legjobb eredményük, illetve a világranglistán elfoglalt helyezésük).

Délelőtt

07:00 férfi maratoni futás, Szemerei Levente (2:16:35, 2:16:35, 709)

Délután

20:00 női magasugrás döntő

20:15 férfi gerelyhajítás döntő

20:20 férfi 5000 m döntő

20:45 női 800 m döntő

21:05 női 3000 m akadályfutás döntő

21:37 férfi 4x400 m döntő

21:50 női 4x400 m döntő