Mit takarhat 2 betű és 6 szám?

Mit takarhat 2 betű és 6 szám?

2013. 04. 06.
Megosztás

A nemzetközi doppingellenőrzéseket irányító szervezet, a NOB fennhatósága alá tartozó WADA Magyarországon is nyilvánosságra hozott közleményéből kiderül, hogy ismét egy olyan – ismeretlen gyártótól vagy gyártóktól származó, és klinikai engedélyezés nélküli – teljesítményfokozó tűnt fel az internetes feketepiacon, amely a tájékozatlan vagy félrevezetett fogyasztóinak az egészségét súlyosan károsíthatja. Egyelőre csak sejteni lehet, hogy a GW 501 516 „fedőnevű” produktum egyike az izomerőt drasztikusan növelő szereknek, miként abban sem lehet biztosnak lenni, hogy a felhasználók köre csupán a szabadidős sportolók közösségének tagjaira szűkíthető-e.

Az elsősorban ellenőrző és szankcionáló szerepkört betöltő Nemzetközi Anti-dopping Ügynökség (WADA) mindenesetre késedelem nélkül „narancs fokozatúnak” minősíthető riasztást adott ki, azaz valami olyan dolog történt, mint amikor a pandúr – a szokásától eltérve – a rablókat figyelmezteti…

„A WADA feladatkörét nem szabad csak az ellenőrzésekre, a vétkesek kiszűrésére és megbüntetésére leszűkíteni, mert több eszközzel is azon van, hogy a sportolók tisztában legyek a rájuk leselkedő veszélyekkel: pontosan tudják, hogy mit szabad és mit nem – hangsúlyozta dr. Tiszeker Ágnes, a Magyar Anti-dopping Csoport (MACS) vezetője a Telekom Sporthír Szolgálatnak adott nyilatkozatában.
– Ezt az elvet követjük mi is Magyarországon, igyekszünk együttműködni a sportolókkal, óvni az egészségüket és nem azt a látszatot kelteni, mint ha a „másik oldalon” állnánk.”

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság valamennyi tagországához, illetve a nemzetközi sportszerzetekhez eljuttatott és kiemelten fontosnak minősített közleményből az olvasható ki, hogy a GW 501 516 fejlesztésével foglalkozó laboratórium azonnal leállította az ezzel a készítménnyel kapcsolatos tevékenységét, amikor az állatokon elvégzett kísérletek kirívóan súlyos toxikus elváltozást mutattak ki. Következésképpen elmaradt a klinikai engedélyezés, és az új termékek előállításának és értékesítésének előfeltételét jelentő törzskönyveztetés. Ennek ellenére a WADA már több, a sportolóktól levett mintában ennek a készítménynek a nyomaira akadt!

„Hát ez sajnos már megint a cseréptörés egyértelmű példája – folytatta dr. Tiszeker Ágnes.
– Hiába állította le a laboratórium a fejlesztést, a „képlet” illetéktelenek kezébe került, illetve sajnos az „illetékesekébe”, ha a doppingszereket előállító zugműhelyeket így lehet nevezni. Az eset sajnálatos üzenete az, hogy az előállítás és az internetes feketepiac jelentős részében továbbra is ellenőrizhetetlen. Ennek viszont megint az a következménye, hogy az óriási izom- és teljesítménynövekedéssel kecsegtető, a veszélyekkel viszont még véletlenül sem foglalkozó ajánlatok célba találnak, a potenciális felhasználókból az egészségüket vásárra vivő fogyasztók lesznek. Ha a GW 501 516-ban nagy üzletet látó laboratórium gyorsan kihátrált a projektből, annak nyomós oka lehetett, és bizonyára tömérdek pénz veszett kárba. A búsás hasznot most azok akarják felelőtlenül lefölözni, akik hozzájutottak az előállítás képletéhez, és akik egyáltalán nem törődnek azzal, hogy mi lehet ennek a történeteknek a szomorú vége. Mint ismeretes, a WADA hosszabb ideje együttműködik az Interpollal, amelynek internetes rendőrsége nagy erőkkel igyekszik rajtaütni a feketepiac császárain. A küldetés nem könnyű. A megrendelések „jeligések”, tehát név és cím feltűntetése nélkül érkeznek, nehezen ellenőrizhető helyekről és számítógépekről, de a nyomozók így is egyre eredményesebb munkát végeznek.”

A Magyar Anti-dopping Csoport és a MOB a WADA által kiadott riasztást késedelem nélkül jelentette meg a honlapján és a közleményt mindazokhoz eljuttatta, akik csatlakoztak a MACS hírlevelének az olvasótáborához. Mindez közel ötezer címet és annál is több olvasót jelent. Dr. Tiszeker Ágnes a részinformációk birtokában is szinte biztos abban, hogy idehaza az élsportolók közül eddig senki sem jutott a GW 501 516-os készítményhez. Az ördög soha nem alszik alapon ugyanakkor minden előadásukon, rendezvényükön és találkozójukon említést tesznek az új veszélyforrásról és a felvilágosító tevékenységük közben a tanintézményekről sem feledkeznek meg, azaz az iskolásokról.

(Forrás: Telekom Sporthír Szolgálat – Szalay Péter)