MOA-hírcsokor február első hetéből

MOA-hírcsokor február első hetéből

2019. 02. 12.
Megosztás


Olimpiai vetélkedő, megemlékezések, emléktábla-avatás. A Magyar Olimpiai Akadémia hírcsokra február első hetéből.

Február 5-én délelőtt Győr Béla, a MOA ügyvezetője, a MOB Emlék- és Hagyományőrző Albizottság vezetője helyezte el a MOB és a MOA közös koszorúját a 2007-ben elhunyt Páncsics Miklós olimpiai bajnok labdarúgó sírján, aki február 4-én lett volna 75 éves.

Rekordot jelentő 11 középiskolai kollégium nevezésével és részvételével zajlott le február 6-án délután az olimpiatörténeti vetélkedő budapesti döntője a rendező Káldor Miklós Kollégium klubtermében. A magas színvonalú versenyt a díszvendég Czene Attila, úszó olimpiai bajnokunk tette még színesebbé történeteivel, anekdotáival. A vetélkedő nyolc kérdéscsoport köré épült és idén a magyar úszó olimpikonok voltak fókuszban. Volt kép- és videófelismerés, gyorsasági verseny, kakukktojás és totó is. A zsűriben helyett kapott még dr. Hencsei Pál, a MOA tanácstagja és Dechert Áron, a FODISZ elnökségi tagja. A fődíjak - többek között a MOA támogatásával - olimpiai témájú jutalomkönyvek, Műjégpálya-, mozi- és állatkerti belépők voltak, és az élmény, amit ez az este adott a versenyzőknek. A végső győztes, először a vetélkedő hat éves történetében a Vécsey János Leánykollégium csapata lett, felkészítőtanáruk Zalatnay Péter. Második helyen a Táncsics Mihály Kollégium (a képen), harmadikon a Fábry Zoltán Kollégium csapata végzett. A vetélkedő szervezését, lebonyolítását és a játékvezetést ezúttal is Gloviczky Tamás testnevelőnek, a Káldor Miklós Kollégium nevelőtanárának köszönhetjük.

Február 7-én délután megemlékezést tartottak a Lemhényi Dezső Általános Iskola Novák Dezsőről elnevezett tornatermében, a bajnok születésének 80. évfordulója alkalmából. Az ünnepség moderátora Riersch Tamás újságíró volt. Dienes Anna igazgató röviden bemutatta a Lemhényi Dezső Általános Iskolát. Orosz Pál, az FTC Zrt. vezérigazgatója emlékezett Novák Dezsőre; Takács Tibor, a Nagy Béla Hagyományőrző Egyesület elnöke pedig a 80. születésnapra kiadott Novák Dezső Emlékkönyvet ismertette. A megemlékezésen többek között jelen volt Novák Dezső özvegye; az iskola pedagógusai és tanulói; Kovács Péter XVI. kerületi polgármester; Antalóczy Csaba, a kerületi Kulturális és Sport Bizottság elnöke; Hóbor Béla, a Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör elnöke; Borovitz Tamás tiszteletbeli elnök és a kör több tagja; Mohácsi Ferenc olimpiai bronzérmes kenus; az MLSZ részéről Dunai Antal olimpiai bajnok labdarúgó és számos labdarúgó a Ferencvárosból, többek között Fenyvesi Máté, Bálint László, Mucha József. A megemlékezés végén a jelenlévők elhelyezték koszorúikat a tornaterem bejáratánál levő Novák Dezső emléktáblánál. A MOB és MOA közös koszorúját dr. Hencsei Pál MOA-tanácstag helyezte el az emléktáblánál.


Február 8-án délelőtt, Kecskeméten, a Messzi István Sportcsarnok aulájában emléktáblát avatott vitéz Orbán Nándor öttusázó olimpikon emlékére Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Magyar Szablyavívó Egyesület. A leleplezése előtt Németh Ferenc kétszeres olimpiai bajnok öttusázó, Bán János író és Máday Norbert, a Magyar Szablyavívó Egyesület elnöke mondott beszédet. Mák Kornél alpolgármester és Máday Norbert leplezte le a szép kivitelű emléktáblát, melyet Markovics Milán Mór százados tábori lelkész áldott meg. A MOB és MOA közös koszorúját Győr Béla MOA-ügyvezető helyezte el az emléktáblánál, melyet megkoszorúzott a Kecskeméti Olimpiai Barátok Bóbis Gyula Körének elnöke, dr. Bodóczky László is. A Magyar Szablyavívó Egyesület bemutatója és a magyar takarodó elhangzása után Grosán Pál, a Bóbis Gyula Kör nevében meghívta a résztvevőket a Sinkó Lajos Sporttörténeti Kiállítóteremben látható kecskeméti sporttörténeti kiállításra, melyet személyesen tárlatvezetett.


(MOB-MOA/GyB; fotók: Gloviczky Tamás, GyB, szablyabívók)