Sport - Moszkvai olimpia - Szombathelyi Tamás öttusázó

Macsek moszkvában ezüstösen duplázott – 70 éves Szombathelyi Tamás

2023. 05. 01.
Megosztás

Szombathelyi Tamás 1953. május elsején született Budapesten. Rövid ideig a BVSC úszója, majd ’64 és ’68 között a KSI-ben háromtusázóként alapozza meg a későbbi öttusát. Miután az utánpótlásklubból „kiöregszik”, átigazol a Dózsába, ahol ’86-ig ível olimpiai és világbajnoki dobogókig vezető sportkarrierje.

Sport - XXI. Öttusa-világbajnokság

Budapest, 1975. november 25. Maracskó Tibor, Sasics Szvetiszláv, Kancsal Tamás és Szombathelyi Tamás (b-j), az aranyérmes öttusa-válogatott tagjai a Ferihegyi repülőtéren, miután hazaérkeztek a Mexikóban rendezett XXI. öttusa-világbajnokságról.

MTI/Petrovits László

A „Macsek¨ becenevű klasszis a hetvenes évek legelején kétszeres csapatarany- és egyszeres egyéni ezüstérmesként már juniorként a legjobbak közt jegyzik. A müncheni olimpia idején még nincs húsz éves, nem fér be Balczó Andrásék mellé a csapatba, majd Montréal idején tartalék.

Sport - Moszkvai olimpia - Szombathelyi Tamás öttusázó

Moszkva, 1980. július 24. Szombathelyi Tamás öttusázó a futószám céljában a XXII. olimpiai játékokon Moszkvában. Szombathelyi Tamás összetett egyéniben és a magyar csapat összetettben ezüstérmet szerzett.

MTI/Németh Ferenc

Moszkvába azonban már olyannyira meghatározó tagjaként utazik nemzeti válogatottunknak, hogy a csapatezüst (Horváth Lászlóval és Maracskó Tiborral) mellett az egyéni második helyet is behúzza. Kapitánya dr. Török Ferenc. Az orosz fővárosban megelőzni csak egy olyan – amúgy legendás orosz – versenyző tudta, akit később tiltott teljesítményfokozás miatt eltiltottak.

Sport - Moszkvai olimpia - Öttusa lövészet

Moszkva, 1980. július 22. A lőállásban középen Szombathelyi Tamás öttusázó a Mytiscsi Dinamo lőtéren, a moszkvai olimpián. A magyar öttusacsapat és egyéniben Szombathelyi Tamás egyaránt ezüstérmet nyert ezen az olimpián.

MTI/Németh Ferenc

Az ismert politikai okok miatt Los Angelesben nem volt lehetősége duplázni – a moszkvai Barátságversenyen azonban a győztes csapat (Fábián Lászlóval és Mizsér Attilával) tagja. Szöul idején már felhagyott a versenyzéssel – akkorra új csapat érett be, és állhatott a dobogó tetejére.

Sport - Moszkvai olimpia -  Öttusa egyéni eredményhirdetés

Moszkva, 1980. július 24. Az öttusázók összetett egyéni eredményhirdetésén áll a dobogon Szombathelyi Tamás (b1) ezüstérmes, Anatolij Sztarosztyin (b2, Szovjetunió) aranyérmes és Pavel Lednyov (b3, Szovjetunió) a XXII. Nyári Olimpiai Játékokon, Moszkvában.

MTI/Németh Ferenc

Szombathelyi Tamás világbajnokságokon három ezüstöt és egy bronzérmet gyűjtött. Érdekes olimpiai vonatkozás, hogy 1983-ban a warendorfi vb-n egy nála 10 évvel fiatalabb, juniorkorú öttusázóval lettek másodikok, nevezetesen a szöuli bajnok, ma MOB-főtitkár Fábián Lászlóval. Míg előzőnek egyik utolsó nagy sikerét jelentette a világverseny – egyéni- és csapatezüst–, addig utóbbi itt adott először névjegyet a felnőtt elitnek.

Sport - Nyári Olimpiai Játékok - Moszkva

Moszkva, 1980. július 25. Az összetett egyéniben ezüstérmes Szombathelyi Tamás (k) a szintén ezüstérmes öttusacsapat tagjaival, Horváth Lászlóval (b) és Maracskó Tiborral (j) érmeiket mutatják a XXII. Nyári Olimpiai Játékokon.

MTI/Németh Ferenc

Szombathelyi a következő évben visszavonult, és még ebben az időszakban a Testnevelési Főiskolán szakedzőként diplomázik. Edzői karrierjében előbb a válogatott kondicionáló edzője, 1986-tól az első magyar női szövetségi kapitány. A nyolcvanas évek végén dolgozott a Debreceni Sportiskolában vezetőedzőként és a BHSE utánpótlásánál is, tanított testnevelőként a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumban.

Sport - Moszkvai olimpia - Öttusa lövészet

Moszkva, 1980. július 22. Szombathelyi Tamás (b1), Maracskó Tamás (b2), Horváth László öttusázók és dr. Török Ferenc (j1) szövetségi kapitány a lövészet után, a Mytiscsi Dinamo lőtéren, a moszkvai olimpián. A magyar öttusacsapat és egyéniben Szombathelyi Tamás egyaránt ezüstérmet nyert ezen az olimpián.

MTI/Németh Ferenc

A kilencvenes évek elején a Hélia Szálló uszodavezetője, majd sportvezetőként a Magyar Öttusa Szövetség főtitkára – Török Ferenc elnöksége mellett –, aztán az ezredfordulóig a Svábhegyen a Budai Edzőtábort vezette. Később a sportról az üzleti életre váltott: egy budaörsi áruház osztályvezetője lett. A sportágtól azonban nem távolodott el, nemzetközi versenyeken bíráskodik, assszóvezető.

Éppen a születésnapja előtti napokban zajlott Budapesten a Ludovika Campuson az öttusázók világkupája, amin természetesen ő is ott volt...

Sport - Öttusa - Lovaglás - Felkészülés a VB-re

Budapest, 1979. augusztus 8. Szombathelyi Tamás felkészülő lovasedzése az öttusa vb-re.

MTI/Kovács Gyula

Isten éltesse Szombathelyi Tamást!

(MOB-Média; fotó: MTI)