MÚSZ-közgyűlés: az úszás volt a legeredményesebb sportág 2012-ben

MÚSZ-közgyűlés: az úszás volt a legeredményesebb sportág 2012-ben

2013. 04. 22.
Megosztás

Megtartotta évi rendes közgyűlését a Magyar Úszó Szövetség, melynek elején Gyárfás Tamás elnök tartott rövid tájékoztatót a 2021-es világbajnokságra benyújtott magyar pályázatról.

A küldöttek megtekinthették a majdani prezentáció első darabjait, így a Demjén Ferenc-Závodi Gábor szerzőpáros dalának, az „Ússz, amíg élsz” című számnak a videóklipjét, valamint a magyar úszósport múltjáról, illetve a világbajnokság tervezett helyszíneiről – így az új uszodakomplexumról – készült kisfilmeket.

Ezt követően kitüntetések átadása következett: a Centenáriumi Érdemérem elismerében részesült Sárdi Istvánné, Kiss Éva és Hudacsek Józsefné, míg a 2012. év legjobb edzőinek járó díjakat Széles Sándor (legjobb férfiúszó – Gyurta Dániel – felkészítője), Kovácshegyi Ferenc (legjobb női úszó – Risztov Éva – felkészítője) és Fehérvári Balázs (legjobb ifjúsági korú úszó – Sztankovics Anna – felkészítője) vehette át.

Az elmúlt évről készült szakmai beszámolóhoz fűzött szóbeli kiegészítés igen rövidre sikeredett Kiss László szövetségi kapitány részéről: „Remélem, a következő években is hasonló sikereket érünk el” – utalt a mesteredző a 2012-es felnőtt világversenyeken szerzett 60 éremre, amely minden idők legeredményesebb szereplése. Mindehhez Szabó Tünde főtitkár hozzáfűzte, hogy az olimpiai pontok tekintetében az úszás volt a legeredményesebb sportág Magyarországon. A szakmai beszámoló és a közhasznúsági jelentés egyhangú elfogadása után Ellenőrző Bizottság megüresedett elnöki posztjára egyhangúlag Dr. Kézsmárki Éva Mariannt választották meg a küldöttek.

A pénzügyi előterjesztések kapcsán Szabó Tünde jelezte, a 2012-es költségvetést teljes mértékben tartani tudta a MÚSZ, és a PriceWaterhouse könyvvizsgáló cég átvilágítása megállapította, a szövetség szabályos és átlátható gazdálkodást folytat. A főtitkár megjegyezte, a kiemelkedő eredményesség ellenére a MOB-tól érkező konkrét szakmai támogatás összege csaknem 30 millió forinttal csökkent, ugyanakkor a műhelytámogatás, ha nem is ugyanennyivel, de nőtt. Mindösszesen 302 millió forintos központi hozzájárulást kap a MÚSZ – beleértve valamennyi utánpótlás-programot; ugyanakkor tény, a sportág számára óriási távlatot jelent a kormányzat által előirányzott, milliárdos nagyságrendű sportágfejlesztési támogatás.

Ez ezzel kapcsolatban elkészített, úgynevezett „Kék könyv”-et elfogadta a kormány, az abban szereplő összes projektet támogatják, egyszersmind példaként emlegetik a többi sportág számára. A tervek között szerepel, hogy minden gyerek tanuljon meg úszni, a kapcsolódó képzési program, az utánpótlás-nevelés fejlesztése, a versenysporthoz kapcsolódó felkészülés további modernizálása – speciális edzőtáborok, videóelemzés –, illetve több meglévő létesítmény rekonstrukciója. „Új dimenzióba kerül a magyar úszósport” – mondta ezzel kapcsolatban Szabó Tünde, utalva arra, hogy az állami státuszba kerülő edzők mellett további száz-százhúsz szakember kaphat fizetéskiegészítést a szövetségtől, a szakosztályok vízfelület-igényét teljes mértékben ki lehet egészíteni, így néhány év alatt elérhető, hogy a jelenlegi regisztrált úszóversenyzők száma megduplázódjék, és elérje a tízezer főt.

(Forrás: úszó szövetség)