Nyito 2 scaled

Nagy lépés short trackben Peking felé

2021. 11. 22.
Megosztás

A rövidpályás gyorskorcsolyázók a debreceni olimpiai kvalifikációs világkupán egy-egy arany-, ezüst- és bronzérmet szereztek, és nagy lépést tettek több számban az olimpiai részvételre. A férfi párbajtőrcsapat negyedik helyezéssel rajtolt az idei világkupa-sorozat első állomásán. Norvégiában közelebb került mindkét magyar gyorskorcsolyázó az olimpiai szinthez. Tadissi Martial ötödik a karate világbajnokságon. Babos Tímea számára az elődöntő jelentette a végállomást a luxemburgi ITF-tornán.

A rövidpályás gyorskorcsolyázók a debreceni olimpiai kvalifikációs világkupán egy-egy arany-, ezüst- és bronzérmet szereztek, és nagy lépést tettek több számban az olimpiai részvételre. A férfi párbajtőrcsapat negyedik helyezéssel rajtolt az idei világkupa-sorozat első állomásán. Norvégiában közelebb került mindkét magyar gyorskorcsolyázó az olimpiai szinthez. Tadissi Martial ötödik a karate világbajnokságon. Babos Tímea számára az elődöntő jelentette a végállomást a luxemburgi ITF-tornán.

Rövidpályás gyorskorcsolya. Debrecenben rendezték a sportág olimpiai kvalifikációs sorozatának 3. állomását. A férfiaknál és a vegyes váltó tekintetében már a kvótaszerző viadalok utolsó, dordrechti állomása előtt kijelenthető, hogy a férfi váltó, valamint a három egyéni számban (500, 1000 és 1500m-en) is jó eséllyel a maximális, 3-3 egyéni indulóval olimpiai résztvevő Magyarország. Női vonalon várhatóan minden egyéni távon 2-2 magyar versenyzővel számolhatunk. Az olimpián most előszőr szereplő 2000m-es vegyes váltóban is ott lehet majd a válogatottunk. Egyedül a női 3000m-es váltó helyzete igen nehéz. Jelenleg a ranglistán a magyarok 10. helyen állnak. Számításaink szerint Jászapátiék akkor lehetnek ott a pekingi olimpián, ha az utolsó állomáson bejutnak az elődöntőbe, s ott legalább a 7. pozícióban érnek célba. Viszont a franciák, japánok és lengyelek nem szerepelhetnek jobb helyen, mint a 9. Persze, több forgatókönyv is lehetséges, de ez lenne az egyik módja, hogy a magyarok ott legyenek a pekingi téli olimpián.

Debrecen, 2021. november 20.
A győztes Liu Shaolin Sándor (b) és testvére, a második helyezett Liu Shaoang a férfi 500 méteres verseny döntőjében a rövidpályás gyorskorcsolyázók debreceni világkupaversenyén a Főnix Arénában 2021. november 20-án.
MTI/Czeglédi Zsolt

Most nézzük röviden, mi történt Debrecenben! A magyarok 1-1 arany-, ezüst- és bronzérmet szereztek a világkupán.

Férfi 500m-en nem sikerült holtversenyben célbaérni a Liu testvéreknek. A fináléban öten rajtoltak, 2-2 magyar és kínai, illetve egy koreai sportoló. A Liu fivérek haladtak az élen, amikor a mögöttük haladó koreai Hwang elesett, és kuglibábukként a két kínait is kiütötte. A Liu tesók megpróbáltak holtversenyben beérni a célba, de a vége egy századdal jobban sikerült Sándornak. Krueger a B döntőben indulhatott és összetettben a 9. helyen végzett.
Az 1000m felejthetően alakult. Sándort az elődöntőben, Saoangot a negyeddöntőben zárták ki. Krueger a rangsoroló futamát nyerte meg, amelyet a negyeddöntőbe nem kvalifikált versenyzők vívnak.
1500m-en Liu Shaolin Sándor a döntő 5. helyén végzett. Krueger megnyerte a B. döntőt, míg Liu Shaoangot az elődöntőben kizárták a bírók.
Az 5000m-es váltó döntőjében Liu Shaolin Sándor helyett Tiborcz Dániel került Krueger John Henry, Nógrádi Bence és Liu Shaoang mellé a négyesfogatba. A fiúk derekasan helytálltak, és bronzérmet szereztek.
A nőknél 500m-en Kónya Zsófia bejutott a negyeddöntőbe, és a futama 4. helyén ért a célba, összesítésben így 20. lett.
1000m-en is ő volt a legjobb magyar a 14. helyezésével.
1500m-en Jászapáti Petra volt elődöntős.
A női 3000m-es váltó Somogyi Barbara, Jászapáti Petra, Sziliczei-Német Rebeka, Kónya Zsófia összeállításban nem jutott be az elődöntőbe, 10. lett. Ez igen nehéz helyzetbe hozta a csapat olimpiai részvételi esélyeit, de még van egy világkupa futam, ahol lehet javítani.
A 2000m vegyes váltók fináléjában már csak másfél kör volt hátra, amikor Liu Shaolin Sándor a harmadik helyen haladva hatalmas tempóban kibillent és a palánknak esett. A váltó Jászapáti Bencével, Kónya Zsófiával és Liu Shaoanggal kiegészülve 4. lett. Mint kiderült, Sándor kicsúszását a koreai váltó egyik tagjának esés közben elejtett karlánca okozta. A bírók nem vették figyelembe a sajnálatos történéseket, és maradt a pályán elért végeredmény, ami a magyarok 4. helyét jelentette.

A kvalifikációs szabályok értelmében a négy állomásból álló világkupa-sorozat három legjobb eredménye számít bele a végső rangsorba: 500 és 1000 méteren 32-32, 1500 méteren 36 korcsolyázó léphet jégre az olimpián, de országonként legfeljebb három. Férfi és női váltóban nyolc-nyolc csapat szerezhet kvótát, míg vegyes váltóban a legjobb 12 együttes indulhat, ám itt a jégrelépés feltétele az is, hogy az adott ország mind a nőknél, mind a férfiaknál rendelkezzen két-két-egyéni kvótával.

A világkupa-sorozat állása – amely egyben az olimpiai kvalifikációs ranglista is – itt tekinthető meg.

A debreceni versenyt Kulcsár Krisztián MOB-elnök is megtekintette.

Fotó: hunfencing.hu


Vívás.
A párbajtőrözők világkupa-versennyel nyitották meg a 2021/2022-es versenyidényt.

A férfiak Bernben versenyeztek, ahol egyéniben Berta Dániel menetelt a legtovább, ő az ötödik helyen végzett. Az Andrásfi Tibor, Koch Máté, Nagy Dávid, Siklósi Gergely négyes a kolumbiaiakat 36–25-re, az Egyesült Államok csapatát 45–35-re, majd az olaszokat 45–36-ra győzte le, ezzel elődöntőbe jutott, ahol 45–42-re kikapott a spanyoloktól. Végül a bronzmérkőzésen 45–34-es vereséget szenvedett az idén olimpiai bajnok japánoktól.

A női mezőny az észt fővárosban, Tallinnban versenyzett. Az egyéni versenyben a magyarok közül a nyolcaddöntőig jutó Kun Anna volt a legjobb. A csapatok küzdelmében a magyar együttes Borsody Emma, Büki Lili, Kun Anna, Muhari Eszter összeállításban kilencedik lett. Előbb 45–25-re verte a belgákat, majd a 16 között 45–39-re kikapott a franciáktól. Ezt követően az alsó ágon három sima győzelem következett a svédek, a románok és az amerikaiak ellen.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Gyorskorcsolya. Javuló időeredményeket mutatva szerepelt a két magyar, Nagy Konrád és Bejczi Botond a stavangeri olimpiai kvalifikációs világkupán. 1000m-en Nagy Konrád 1:11.931 idővel 34. lett, míg 1500m-en Konrád ideje a 23. (1:49.715), Bejczi Botondé (1:51.930) a 34. helyre volt elegendő. Mindkét magyar gyorskorcsolyázó javított az előző hétvégi lengyelországi világkupa időeredményén.

Folytatás 2 tengerentúli versennyel:
Dec. 3-5., Salt Lake City (USA)
Dec. 10-12., Calgary (CAN)

Ezután zárul a kvalifikáció, és döntik el az időeredmények, illetve az olimpiai pontok rangsora alapján, hogy az egyes távon kik vehetnek részt az olimpián.

A két magyar eddigi eredményei még elmaradnak az olimpiai kvalifikációs szintidőtől, ami 1000m-en 1:10.50, 1500m-en 1:48.00.

Fotó: MOB/Szalmás Péter

Karate. Az olimpián idén bemutatkozott, japán gyökerű küzdősport dubai világbajnokságára 116 ország több mint 1000 versenyzőjét nevezték. A magyarok közül a legjobban Tadissi Martial szerepelt. A korábbi vb-ezüstérmes magyar a 67 kg-os a férfiak 73 fős küzdelmi kategóriájában a harmadik helyért rendezett összecsapáson szoros csatában, 2:1-es pontozással maradt alul egyiptomi riválisával szemben, így az ötödik helyen végzett. Az olimpiai bronzérmes Hárspataki Gábor (75 kg), valamint Pap Dorottya (68 kg) is a vigaszág utolsó összecsapásán kaptak ki, így a 7. helyen végeztek.

Fotó: MTI/Szigetvári Zsolt


Tenisz.
A WTA-rangsor 161. helyén álló Babos Tímea a fináléba kerülésért az első helyen kiemelt Océane Dodinnel (88.) csapott össze szombaton a 25 000 dollár összdíjazású luxemburgi ITF-versenyen, és bár az első szettet magabiztosan megnyerte, francia ellenfele képes volt fordítani.

Océane Dodin (francia, 1.) – Babos Tímea (3.) 2:6, 7:5, 6:4

A párosban négyszeres Grand Slam-bajnok magyar játékos júliusi csípősérülése után október végén Hamburgban tért vissza egy kisebb ITF-versenyen. Ott a döntőig menetelt, amelyet végül feladni kényszerült.

(Magyarock-összeállítás, Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt)