A sportfotós Hemző Károly életmű-tárlata a Nemzeti Múzeumban

Nagy Péter második lett a B-csoportban, összesítésben 10.

2016. 08. 16.
Megosztás

Nagy Péter a második helyen végzett a súlyemelők +105 kilogrammos súlycsoportjának B-csoportjában 420 kg-os összesített eredménnyel a riói olimpián. Az A-csoport emelői után véglegessé vált, hogy a szegedi versenyző 10. helyen zárt Rióban.

A riói súlyemelőversenyek záró napján szólították a pódiumra Nagy Pétert, ólomsúlyú kiválóságunkat. A Londonban 11. helyen végző Nagy egyéni csúcsának (420 kg) túlszárnyalását tűzte ki célul Rio előtt. A mérlegelésen közel 159 kg-mal mérték be.

Nagy Péter szakításban 182 kg-ot iratott be magának elsőre, ennek teljesítése után 188 jött, majd miután ezt is abszolválta, 193-ra emelt – ez sem fogott ki rajta. Ezzel az eredménnyel az első fogásnem után a második helyen állt, csak az üzbég Rustam Djangabaev járt előtte két kilóval. Lökésben Nagy Péter óvatosabban, 218 kilogrammot íratott be elsőre, amit gond nélkül teljesített, majd a 227-et is, harmadik kísérletre a 234 kg azonban sok volt neki, így végül összesítésben 420 kg került a neve mellé.

Djangabaev második kísérletére sikerrel vette a 237 kg-ot, így összetettben 432-vel ő zárt az élen, Nagy Péter pedig a B-csoport második helyét szerezte meg. Mögötte egy másik üzbég súlyemelő, Sardorbek Dusmurotov zárt a harmadik pozícióban (411 kg). A tajvani Csen Sin-csiej 185 kg-os szakítás után 235-öt íratott be magának elsőre a lökésre, amivel beérte volna a szegedi versenyzőt, de mindhárom kísérlete sikertelen volt, így az utolsó helyen végzett.

„Nagyon boldog vagyok a szakításban elért 193 kg-os egyéni csúcsom miatt – mondtaNagy Péter az M4 Sportnak. – Az összetett miatt sem szomorkodhatok, mert 420 kg-ot értem el, ez csak egyetlen kilóval marad el a csúcsomtól. Amiért kijöttem, azt teljesítettem. Csak az utolsó fogást sajnálom. Az indításnál belenyilalt a fájdalom a térdembe, onnantól elment az egész, már nem tudtam úgy koncentrálni. Azért nincs nagy baj.”

Nagy Péter csoportbeli második helyével összesítésben a 10. pozícióban zárt, az A-csoportból ugyanis nyolcan értek el jobb eredményt nála. Ezzel a szegedi súlyemelő túlszárnyalta londoni eredményét: négy évvel ezelőtt 11. lett.

(Ilku Miklós jelenti Rióból, fotó: MOB/Szalmás Péter)