Nagy Sportágválasztó: olimpiai bajnokok segítenek

Nagy Sportágválasztó: olimpiai bajnokok segítenek

2013. 09. 13.
Megosztás

Ilyen még nem volt! Bajnokainkat legyőzte egy 9 éves kisfiú. Számos újdonsággal nyitja meg kapuit pénteken a 13. Budapesti Nagy Sportágválasztó

A szeptember 13-14-én nyíló 13. Budapesti Nagy Sportágválasztó - Expo Congress Hotel, SKY panoráma-termében megtartott - sajtótájékoztatóján Cseh László, Erdei Zsolt, Pulai Imre, Kovács Antal, Kökény Roland és Kövér Marci nem „hazai pályán” mérte össze erejét egy kilenc éves kisfiúval. A küzdőtér egy sakktábla volt.

A korosztályos magyar bajnoki címmel büszkélkedő Karácsonyi Gellért cseppet sem volt visszahúzódó, amikor olimpiai, világ- vagy Európa-bajnokainkkal nézett farkasszemet, és ugyan neves sportszemélyiségeink tisztességgel helyt álltak, mégis alulmaradtak ebben a küzdelemben.

A sajtótájékoztatón a bajnokok elmesélték miért tartják fontosnak, hogy a Nagy Sportágválasztón ők is megjelenjenek és személyükkel is népszerűsítsék saját sportágukat és hogy milyen pozitív élmények érték őket eddigi kilátogatásaik során. Kovács (Atom) Anti, a Paksi Atomerőmű SE elnökeként, a Paksi Nagy Sportágválasztó szervezőjeként hangsúlyozta, hogy milyen fontos szerepet tölt be ez a rendezvény a város sportéletében, hatására legalább 30-50 (!) százalékban nőtt a sportegyesületi kereteken belül sportoló gyermekek száma –„Lassan már nem lesz olyan gyerek a városban, aki nem sportol!”- mondta. Megemlítette, hogy a rendezvénynek hatása van a felnőtt lakosságra is. Kimutatható, hogy a gyerekeken keresztül nagyon sok szülő is elkezdett sportolni Pakson, illetve a város vonzáskörzetében.

A sajtótájékoztatón megjelent Cseh Lászlóval, Erdei Zsolttal, Pulai Imrével, Kökény Rolanddal és Kövér Mártonnal a látogatók is találkozhatnak a 13. Budapesti Nagy Sportágválasztón, de rendezvényen ott lesz még Balzsay Károly, Csabai Edvin, Hadfi Dani, Kammerer Zoltán, Kozmann György, Monspart Sarolta, Növényi Norbert, Rippel Ferenc és Rippel Viktor, Storcz Botond, Szávay Ági, Valkusz Máté és Vajda Attila is, valamint a Magyar Jégkorong Válogatott tagjai és a MKB-MVM Veszprém Kézilabda csapatának játékosai is.

Az interaktív sportági palettán az egyéni és csapatsportágak, a labdajátékok és a küzdősportok, szabadidős és versenysportágak, téli és nyári mozgásformák, teremben vagy szabadban űzhetők, szellemi sportágak, nagy múltú vagy éppen újdonságnak számítók egyaránt megjelennek. A rendezvényen most először képviselteti magát a sporthorgászat, a kerékpárlabda, a vitorlázó repülés, a Tactical TQC és a street workout. Lesznek olyan sportágak is, amelyek már jelen voltak máskor is, de a nagyközönségnek talán még mindig gyakorolni kell a nevüket, mint például: sportpoharak, szituációs lövészet, tamburello, sepaktakraw, lábtoll-labda, nippon zengo, RC modellsport, mediball, subbuteo…

A technikai sportágak külön szigettel jelennek meg Mini Autó-Motor Sport Expo néven. A távirányításos modellsportokon mellett, jelen lesz a Talmácsi motoros iskola, mini motoros pályával és a Top Driver School, melyet a terep rallye szakág egyik hazai meghonosítója és bajnoka Benyó Miklós hívott életre. A Budapesti Nagy Sportágválasztón ott lesznek a Rallye szakág versenyzői és versenygépeik, egy a világ legnehezebb autóversenyét a híres Dakar Rally-t többször is megjárt versenykamion a Terep Rally szakágból és ott lesz Magyarország egyik legprofibb SuperMoto bajnokcsapata is.

Leginkább a para és extrémsportok képviselőihez sorolhatunk egy igazán különleges autó és motorsport rajongó sporttársunkat Karvai Sándort, aki látásának teljes hiánya mellett is sikeresen űzi ezeket a sportokat. Részt vett már rallye versenyen navigátorként a saját maga készítette brei írásos itinerrel, illetve a vakon motorozás Guiness rekordja is Sándor nevéhez fűződik.

A fogyatékkal élőket is várják a szervezők, hiszen a megjelenő mozgásformákból számosat ők is ugyanúgy kipróbálhatnak, mint ép társaik, de a magyar kerekes székes rögbi válogatottat is felvonultató Wildboars Kerekesszékes Rögbi Egyesület, a Para-fitt SE és a Pető SE megjelenésének köszönhetően a sérültségük szerint gyakorolható sportolási lehetőségekről is tájékozódhatnak és kipróbálhatják a boxaerobic-ot, a futóbiciklit, az adaptív evezést és az ülő (kerekes székes) szkandert is.

A Budapesti Nagy Sportágválasztón két új téma is megjelenik, mely területeket szintén nagyon fontosnak tartanak a szervezők, ezen két terület a PÉLDAKÉPEK és a KÖRNYEZETTUDATOSSÁG.

PÉLDAKÉPEK

Valódi példaképekre szükség van. Fontos, hogy a felnövekvő nemzedék elé olyan embereket állítsunk, akik valódi értékeket képviselnek. A Nagy Sportágválasztóhoz kapcsolódóan nyilván a sportélet kiválóságai kerülnek elsődlegesen fókuszba. A rendezvényen a látogatók megtekinthetnek egy kihelyezett Kolonics György Emlékkiállítást, a Magyar Sportmúzeum jóvoltából pedig Olimpiai és nevelés című sporttörténeti kiállítást. Egy tablós összeállítás keretében abba is bepillantást nyerhetnek, hogy neves sportolóink miért választották azt a sportágat, melyben később sikeresek lettek.

KÖRNYEZETTUDATOSSÁG

Jövőnk szempontjából meghatározó – nyugodtan nevezhetjük létkérdésnek is -, hogy gyermekeinket mennyire tudjuk környezettudatosságra nevelni, tudatosítani bennük, hogy mennyire fontos, hogy védjük környezetünket, környezeti értékeinket, energiatakarékosan éljük mindennapi életünket. Ezért a szeptemberi fővárosi rendezvény kiemelten foglalkozik ezzel a témakörrel is. Nem csak elméleti síkon, hanem -- a Nagy Sportágválasztó elvei szerint - gyakorlatban, interaktív módon is. Az ÖKO-TÉR és a Humusz Szövetség számos ismeretterjesztő interaktív foglalkozással készül az alábbi témákban: hulladékmennyiség optimalizálás, ökolábnyom számítás, mágneses komposzttabló, képzeletbeli bevásárlás a hulladéktermelés tükrében, környezetbarát termék bemutató - melyek használatával nem szennyezzük környezetünk, számos kvíz-játék és feladatlap, kézműves foglalkozás és játékos tájékoztató

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hivatal „mobil laborja” is kitelepül és bemutatja a gördeszka, roller, kerékpár, nyíl, darts vizsgálataikat, ismerteti az érdeklődőkkel, melyek azok a szempontok, amelyeket érdemes szem előtt tartani a felsorolt sporteszközök vásárlása során, hogy a gyermekeinket a legnagyobb biztonságban tudhassuk.

A szervezők JÓTÉKONYSÁGI FELHÍVÁSSAL is megszólítják a rendezvényre látogatókat, elsősorban a gyerekeket, arra kérve őket, hogy ha tehetik, hozzák el a Budapesti Nagy Sportágválasztóra megunt vagy "kinőtt" iskolatáskájukat, tolltartójukat, vagy bármilyen tanszert (ceruza, radír, füzet, vonalzó...stb.), hogy a szervezők az összegyűjtött adományokat, olyan nehéz sorsú gyerekekhez juttathassák el, akiknek ez valóban nagy segítséget jelent. Az adományozókat cselekedetükért Nagy Sportágválasztó Érdeméremmel jutalmazzák meg a szervezők. Az összegyűjtött adományok jó helyre jutásában a HEGYEM Mozgalom lesz az együttműködő partner, mely szervezet apai nagykövete Erdei Zsolt. Az adományok egy részét a következő hétvégén megrendezendő Szegedi Nagy Sportágválasztón kerülnek átadásra.

A rendezvény pénteki napja elsősorban az előre bejelentkezett oktatási intézmények számára fenntartott nap, amikor pedagógus kísérettel, csoportosan látogathatják meg a rendezvényt, szombaton pedig főleg a nagyközönséget, a családokat várják.

Rendezvény helyszíne: Merkapt Sportközpont - Budapest, X., Maglódi út 12/A

Nyitva tartás: 9 – 17 óra között.

A BELÉPÉS DÍJMENTES!

Szeptemberben nem csak a fővárosban, hanem több regionális helyszínen is lesz még Nagy Sportágválasztó!

2013. szeptember 13-14. Cegléd, Orosháza, Siófok
2013. szeptember 20-21. Makó, Pápa, Szeged, Szentes
2013. szeptember 27-28. Hódmezővásárhely

(Forrás: sportagvalaszto.hu)