„Nagyon szigorú olimpia várható”

„Nagyon szigorú olimpia várható”

2021. 03. 23.
Megosztás


A tokiói olimpiával kapcsolatos egészségügyi kérdések és a felkészülés aktualitásai szerepeltek a MOB Orvosi Bizottsága hétfői ülésének fókuszában. A megbeszélés résztvevői áttekintették a várható járványügyi intézkedéseket és iránymutatásokat is.

A eseményen résztvevő Kulcsár Krisztián bevezetőjében örömmel tájékoztatta a jelenlévőket a hétvégén szerzett magyar kvótákról, a női kézilabdázók és birkózó Korpási Bálint sikereiről. A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke elmondta, hogy az előzetes prognózisnak megfelelően alakul a magyar csapat létszáma, a szervezés jól halad, az előkészületek folyamatban vannak. Hangsúlyozta azonban, hogy a járványra való tekintettel, az abból eredő óvintézkedések figyelembevételével „nagyon szigorú olimpia” várható.

Dr. Toman József, a Válogatott Kereteket Ellátó Szolgálat igazgatója a tokiói olimpiai sportegészségügyi szűrések helyzetéről adott tájékoztatást. Prezentációjában kitért többek közt a sportolókkal kapcsolatos COVID-statisztikákra, a hatékony védekezésre, az olimpiai komplex szűrés menetére, a plazmadonáció lehetőségeire.

Dr. Soós Ágnes, az OSEI főigazgatója az oltáshelyzetről, az olimpiai család COVID-védekezésének lehetőségeiről, a vakcináció aktuális helyzetéről beszélt. Elmondta, hogy a várható olimpikonok beoltása jó ütemben halad, a gondos szervezésért köszönetet mondott a MOB-nak.

Dr. Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping-csoport vezetője arról beszélt, hogy a doppingellenőrzésekkel kapcsolatban teljes kapacitással dolgoznak, ütemterv szerint haladnak. Az igazgató köszönetet mondott a sportági szakszövetségeknek a szoros együttműködésért. Elmondta, hogy a szevezet túl van egy WADA-auditon.

A tokiói Magyar Olimpiai Csapat vezetője, Dósa Viktória részletes tájékoztatást adott az olimpia szervezőbizottsága és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság közös egészségügyi előírásairól, ajánlásairól. Elmondta, hogy a – NOB honlapján is megtalálható – Playbook frissítésére várhatóan április végén kerülhet sor. Közölte, hogy minden nemzeti csaptnak úgynevezett COVID-officert kell kineveznie, akinek többek közt a szabályok betartatása lesz a feladata.

A grémium dr. Tállay András bizottságvezetővel és dr. Toman Józseffel áttekintette a tokiói sportegészségügyi csapattal, a gyógyszerekkel és egészségügyi eszközökkel, felszereléssel kapcsolatos kérdéseket, aktualitásokat is.

A megbeszélés végén Vékássy Bálint beszámolt arról, hogy támogatóként csatlakozott a Magyar Olimpiai Csapathoz a SYNLAB, Magyarország és Európa legnagyobb labordiagnosztikai szolgáltatója. A főtitkár arra kérte a bizottság tagjait, hogy az együttműködés tartalmának kidolgozásában vegyenek részt.

Az ülésre dr. Merkely Béla professzor, a Semmelweis Egyetem rektora – többekhez hasonlóan – online módon kapcsolódott be. Az ülésen részt vett az elnökség összekötőjeként Vári Attila, valamint a MOB sportigazgatója, Fábián László is.

(MOB; fotók: MOB/Szalmás Péter)