Nanjing és Baku is napirenden a MOB utánpótlás-értekezletén

Nanjing és Baku is napirenden a MOB utánpótlás-értekezletén

2014. 11. 12.
Megosztás

A MOB által koordinált utánpótlás-nevelési programok szakmai vonatkozásai mellett az ifjúsági olimpia, az Olimpiai Reménységek Versenyei és a jövő évi Európa Játékok, valamint a Kiemelt Edző Program is napirendre került a MOB, szövetségek utánpótlásvezetői számára meghirdetett szerdai értekezletén.

A megbeszélésen az utánpótlás-programokra - Héraklész, Sport XXI. és Sportiskolai program - vonatkozó szakmai és szervezési feladatok, azok 2014-es zárásával kapcsolatos támogatások, elszámolások is kiemelt hangsúlyt kaptak.

Fábián László a jövő évi bakui, I. Európa Játékokról adott tájékoztatást. A MOB sportigazgatója - aki nyáron személyesen győződhetett meg az előkészületekről Bakuban - elmondta, az azeriek olimpia szintű eseményre készülnek, a játékokat meghirdető Európai Olimpiai Bizottság hosszú távon gondolkozik. A sportvezető kifejtette, 28 sportág szerepel a programban, ezek közül húszban lehet magyar érdekeltség, a magyar csapat sportolói létszáma 150 és 230 között lehet, a reális szám azonban 170-180 körül várható. Az igazgató azt is elmondta, sportszakmai szempontból heterogénnak tekinthető az esemény, lesz sportág, ahol akár Rióra is lehet kvalifikációt szerezni - ez magyar szempontból 9 sportágat érint -, lesz, ahol a kvalifikációs vébére lehet indulási jogot szerezni, lesz olyan versenyszám, ami nem szerepel az olimpián, és olyan sportágnak is hirdetnek versenyeket, ahol ifjúsági korú sportolók állhatnak rajthoz, ilyen például az úszás. "A MOB elnöksége elsősorban azoknak a sportágaknak a részvételét támogatja, ahol reális esély van a riói kvalifikációra" - hangsúlyozta Fábián László, aki azt is megjegyezte, az Európa Játékok nem szerepel a hazai jutalmazási rendeletben.

Dr. Bartha Csaba a MOB által koordinált, 2013 szeptemberében indult Kiemelt Edző Program valamint a Gerevich-ösztöndíjrendszer várható átalakításáról beszélt. "Az egyeztetések folyamatban vannak, a közeljövőben a szövetségek véleményére is kíváncsiak leszünk" - hangsúlyozta a sportigazgató-helyettes, majd a MOB támogatásával működő edzőtovábbképzésről, annak új lehetőségeiről - többek közt a várható vizsgarendről - adott áttekintést.

Lehmann László a köznevelési típusú sportiskolák új támogatási rendszerét mutatta be. A Sportiskolai programvezető prezentációjából kiderült, ma 110 köznevelési típusú, és 20 egyesületi jellegű sportiskola működik Magyarországon. A MOB-nak köszönhetően mintegy nyolcezer sportiskolai tanuló után részesül iskolája támogatásban, további hétezer fiatal támogatás nélkül szerepel a rendszerben; ez a köznevelés teljes vertikumát tekintve 15 ezer diákot jelent. Lehmann László hozzátette, a 2013-14-es tanévben, kilenc helyszínen elindult az iskolarendszerű sportszakközépiskolai képzés, ahol négy plusz egy évfolyamos szakképzés keretében elméleti és gyakorlati foglalkozásokon vehetnek részt az oda járók. A programvezető a közelmúltban bemutatott, elsősorban sportiskolásoknak készített digitális tananyagról is beszélt. Az oktatóportál a zaznza.tv címen található meg.

Az értekezleten Légrádi-Szabó Gábor is felszólalt, aki a közelmúltban indított, Sport1 TV-n kéthetente adásba kerülő utánpótlás-magazint mutatta be. Az adások a mob.hu-n is megtekinthetők. A sportműsor főszerkesztője úgy fogalmazott, induláskor az volt a cél, hogy megjelenési lehetőséget biztosítsanak az utánpótlássport számára, valamint információkat közöljenek a Magyar Olimpiai Bizottság eseményeivel, innovációival, az olimpiai mozgalommal kapcsolatban.

A pénzügyi elszámolások tekintetében dr. Géczi Mariann adott tájékoztatást. Az osztályvezető kiemelte, a közelmúlt új jogi szabályozásának megfelelően a MOB új támogatási szabályzatot készített, mely a mob.hu/elszamolasok oldalon is megtalálható.

Pignitzky Dorottya, a MOB Sport XXI. programjának vezetője azt hangsúlyozta, 2014-ben 40 szakágban rendezték meg az Olimpiai Reménységek Versenyét. "Kétezer-tizenötben a vívás és az asztalitenisz is bekapcsolódhat a V4-ek által életre hívott eseményekbe. Az ORV-k részletes naptára és a kiírás, a protokoll december közepére várható."

Tóth József többek közt a Héraklész program elmúlt 12 évének átfogó elemzéséről, értékeléséről és a II. Ifjúsági Olimpiai Játékok tapasztalatairól beszélt. A MOB utánpótlás-osztályának vezetője azt részletezte, hogy Nanjingban több mint 200 ország, mintegy 3800 sportolója vett részt az utánpótlás-korúaknak kiírt ötkarikás eseményen, melyen 105 versenyt rendeztek a fiúknak és 95-öt a lányoknak. "Tizenhat sportágban összesen 57 magyar fiatal állt rajthoz, a nemzetek összesített, nem hivatalos éremtáblázatán a nyolcadik helyen zártunk. Negyvenhárom sportolónk végzett az első nyolc hely valamelyikén" - emlékeztetett a Héraklész-igazgató.

(MOB/Vasvári Ferenc)