Gercsák Szabina hetedik lett az Európa-bajnokságon

Nanking 2014: Gercsák Szabinának továbbra is az aranyérem lebeg a szeme előtt (interjú)

2014. 05. 07.
Megosztás

Gercsák Szabina március végén kerek-perec kijelentette, igazán elégedett csak az első hellyel lenne Nankingban az ifjúsági olimpiai játékokon, és bár a fiatal judós bő száz nappal a nyitóünnepség előtt továbbra is ekképp vélekedik, a mob.hu-nak adott újabb interjúban már óvatosabban elemzi az esélyeket. És persze időközben a tanulmányait sem akarja elhanyagolni.

- Csütörtökön megkezdődik a nagy visszaszámlálás, onnantól már csak száz nap választ el minket Nankingtól. Másfél hónapja magabiztosan úgy fogalmaztál, az aranyérem a cél – nyugtass meg minket, ugye nem adtál alább az „igényeidből”?
- Nem, változatlanul aranyéremben reménykedem, ugyanakkor valamivel óvatosabb lettem. Már körvonalazódik, milyen mezőnyben kell helytállnom, és bizony nagyon résen kell lennem.

- Olyanok is indulnak esetleg, akikre nem számítottál?
- A problémát az okozza, hogy 57 kg-os súlycsoport nem lesz az ifi olimpián, így akik ott indultak volna, azok közül többen hozzám kerülnek át a 63 kg-osok közé. Ez cseppet sem jó hír a számomra, ám vannak dolgok, amelyeken nem lehet változtatni. Ilyen előzmények után kell minél jobb eredményt elérnem.

- Hogyan fest majd a felkészülésed a játékokig?
- Számos versenyen elindulok, hol felnőtt, hol korosztályos viadalon méretem meg magam. Közben persze folyamatosan edzek, a konditeremben is gyakran megfordulok – reményeim szerint minden adott lesz ahhoz, hogy megfelelő erőállapotban várjam a YOG-ot.

- Miközben az iskolában is bőven akad teendőd. Azon a téren hogy állsz?
- Nem túl rózsás a helyzet. Rengeteg versenyre járok, ami miatt sokat hiányoztam az órákról. Nem az a fő gond, hogy rosszak lennének a jegyeim, hanem hogy egyáltalán nincsenek. Az utolsó pár hetet nagyon meg kell nyomnom, de szerencsére az iskola partner abban, hogy minél jobb eredményeket mutathassak fel a tatamin.

- Nyertél már korosztályos világ- és Európa-bajnokságot, a YOG-on szintén nagyot robbanthatsz, de mikor jöhet el a Te időd a felnőtt versenyeken, például egy „igazi” olimpián?
- Minden tőlem telhetőt megteszek azért, hogy ott lehessek Rio de Janeiróban, de jelenleg „csak” 40. vagyok a világranglistán, a kvótához viszont a legjobb 14-be kellene kerülnöm. Nem lehetetlen küldetés, ám a rengeteg munka mellett némi szerencse is szükséges ahhoz, hogy teljesüljön az álmom.

- Rióban indulni már csak azért is szerencsés lenne, mert szokhatnád a légkört, hogy aztán 2020-ban Tokióban már tényleg végigkalapáld a mezőnyt.
- Igen, sokan mondják nekem, hogy az ember az első olimpiáján még csak tátja a száját, azt is nehezen hiszi el, hogy ott van, ami a versenyzés rovására megy. Ezért mondom én is, hogy valamilyen úton-módon, de valóban hasznos lenne legalább kvalifikálni magam 2016-ra.

- Például egy nankingi aranyéremmel a vitrinedben.
- Legyen így!

GERCSÁK SZABINA – NÉVJEGY
Születési hely, idő: Miskolc, 1996. július 9.
Lakhely: Miskolc
Magasság, testsúly: 178 cm, 63 kg
Jelenlegi klubja: Hell MJC-Miskolc
Nevelőedző: Flórusz János (2005)
Legjobb eredményei: korosztályos világ- és Európa-bajnok (mindkettő 2013-ban)
Példakép: Joó Abigél
Cél: olimpiai bajnoki cím
Hobbi: sport, alvás
Versenyszám: judo/63 kg


(Czövek Oszkár)

Kapcsolódó cikk:
Amit a 2014-es ifjúsági olimpiai játékokról tudni érdemes