Torna ob

Négy férfi tornászunk indul harcba az olimpiai kvótáért

2024. 02. 14.
Megosztás

A férfi tornászok számára a világkupákon csütörtökön megkezdődik az olimpiai selejtezősorozat. Az első állomás Kairó lesz.

A torna-világbajnokságra készül a férfi válogatott a tatai

Kovács István szövetségi kapitány, Molnár Botond, Tomcsányi Benedek, Mészáros Krisztofer és Balázs Krisztián (b-j).

MTI/Koszticsák Szilárd

Kovács István szövetségi kapitány a szövetség hírlevelében elmondta, négy tornász készült fel a világkupákra. Esetükben az év végén gyakorlatilag nem is volt leállás. Balázs Krisztián, Tomcsányi Benedek, Vecsernyés Dávid és Molnár Botond kap lehetőséget, hogy induljon a világkupákon. A négy versenyző közül kettő lesz három szeres, hiszen Balázs Krisztián korláton, nyújtón és lólengésben indul, míg Tomcsányi Benedek talajon, lólengésben és korláton lesz érdekelt. Molnár Botond ugráson és talajon, Vecsernyés Dávid pedig nyújtón várja majd a szólítást. A tornászok Egyiptomból nem jönnek haza, hanem Kairóból egyenesen Cottbusba mennek, ahol a vk-sorozat következő állomását rendezik.

Négy vk-n lehet olimpiai kvalifikációs pontokat szerezni mind a hat szeren, Kairóban (február 15-18.), Cottbusban (február 22-25), Bakuban és Dohában (március 17-20.). Minden versenyen a legjobb 16 helyezett kap pontokat. A végső elszámolásba a legjobb három vk-eredményt veszik figyelembe egy-egy indulónál. Az így kialakult sorrend alapján az első két helyezett szerez olimpiai kvótát az egyes szereken.

Eddig a 2023. évi világbajnokságon Mészáros Krisztofer szerzett olimpiai kvótát a férfiak egyéni összetett versenyében. A hölgyek a világbajnokságon gyűjtötték be az egy nemzetnek lehetséges maximális három egyéni kvótát. Czifra Bettina Lili egyéni összetettben, Bácskai Csenge ugrásban, mellettük a nemzet is szerzett egy további egyéni összetett indulási helyet. Hogy ki kaphatja meg ezt az indulási jogot, azt később dönti el a tornaszövetség.

(Nyitókép: MTI/Hegedüs Róbert)