SZP3080

Négy olimpiai kvóta három szakágban a kajak-kenu világbajnokságon

2023. 08. 26.
Megosztás

Szombaton mind a 10 döntőben érdekeltek voltak versenyzőink a dortmundi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon. A mérleg 1-1 férfi kajak és kenu, 2 női kenus kvóta, továbbá 4 érem.

A napi program első felében tíz döntőt bonyolítottak le, a számok közül négy olimpiai volt, azaz az érmek mellett a kvótákért is küzdöttek a résztvevők.
A tokiói ezüstérmes Varga Ádám úgy szállt vízre a férfi kajakosok királyszámában, K-1 1000 méteren, hogy idén még nem kapott ki, két világkupaversenyt is megnyert, s eddig a vb-n sem tudta senki legyőzni. Ezúttal a portugál Fernando Pimenta és az ausztrál Thomas Green is vele tartott, de fél kilométer után még ő vezetett. A folytatásban aztán európai riválisa elé került, s bírta a finist is. Varga a végére kicsit elfáradt, de a második helyet, s ezzel a kvótát is sikerült megszereznie.

SZP3111
Szalmás Péter

A négyesben kétszeres olimpiai bajnok Csipes Tamara - aki a kvartett tagjaként pénteken már begyűjtött egy kvótát, így újabbat ezúttal nem szerezhetett - Tokióban második lett Lisa Carrington mögött egyesben. Ezúttal is az ötszörös ötkarikás bajnok új-zélandi uralta a pályát, a 34 éves magyar kajakos pedig végig a második-harmadik helyen haladt, a célba végül harmadikként ért.


SZP3018
Szalmás Péter

A kenusok hasonló számában az Óbudai Ganz 23 éves versenyzője, Adolf Balázs, a címvédő román és az olimpiai bajnok brazil riválisa között vágott neki a távnak, s óvatosan kezdve a hatodik helyen haladt át féltávnál. Az első öt hely ért kvótát, s a magyar kenus bele is erősített a hajrában, s bár az éremszerzésre nem volt esélye, feljött az ötödik helyre, ezzel megszerezte Magyarországnak az első párizsi indulási jogot ebben a szakágban.


SZP3134

A tavaly bronzérmes Bragato Giada, Nagy Bianka kenupáros is ötödik lett 500 méteren, s ez újabb két versenyzői kvótát jelent a magyar csapatnak Párizsra. Nekik az első nyolc között kellett ehhez zárniuk. Az ötkarikás indulási jog ebben a sportágban nem névre szól, a magyar olimpiai csapat a jövő évi válogatókon alakul majd ki.
Az olimpiai programban nem szereplő számokban is volt minek örülni magyar részről.

SZP2793

A nap első döntőjében, női K-1 1000 méteren az UTE 20 éves versenyzője, Rendessy Eszter - aki tavaly ezüstérmesként zárt ebben a számban, pénteken pedig olimpiai kvótát szerzett az 500-as négyes tagjaként - ezúttal is a második helyért harcolt a címvédő ausztrál Alyssa Bull mögött. Sokáig a második helyen lapátolt, de a hajrában megelőzte őt a lengyel Justyna Iskrzycka, így most meg kellett elégednie a harmadik pozícióval.
A tavaly U23-as világbajnok Vajda Bence, Szántói-Szabó Tamás duó - amely idén robbant be a felnőtt mezőnybe - remekül kezdett K-2 1000 méteren, féltávnál az élen haladt, s bár a végén elment mellette a spanyol duó, a németeket sikerült visszavernie, s egy nagyszerű ezüstéremmel tette le a névjegyét a nemzetközi mezőnyben.
Az elsősorban maratoni specialista Kisbán Zsófia óriási hajrával, kevéssel lemaradva a dobogóról negyedik lett C-1 1000 méteren, s az 500-as kenunégyes, Koczkás Dávid, Slihoczki Ádám, Hajdu Jonatán és Hodován Dávid is ezt a pozíciót szerezte meg a nyolc hajót számláló döntőben. Kollár Kristóf és Fejes Dániel kenupárosa az ötödik helyen végzett egy kilométeren, a sprinter Birkás Balázs - aki négy év után szerepelt ismét vb-döntőben - a megismételt rajt után hatodikként csapott a célba K-1 200 méteren.

SZP 3136
Szalmás Péter

A szombati para döntők során Varga Katalin (KL2) és Suba Róbert (VL2) egyaránt kvótát szerzett Magyarországnak a jövő évi paralimpiára, előbbi bronzérmes, utóbbi negyedik lett 200 méteren.
A vb vasárnapig tart, szombaton délután még középfutamokat rendeznek Duisburgban.