„Nem adják ingyen az olimpiai kvótát”

„Nem adják ingyen az olimpiai kvótát”

2014. 06. 06.
Megosztás

A Magyar Olimpiai Bizottság Kiemelt Edző Programjában részt vevő szakembereket bemutató sorozatunk legújabb részében Kovács Istvánnal, Berki Krisztián edzőjével beszélgettünk.

Sportolóként nem voltak kiugró eredményei, edzőként azonban sikert sikerre halmoz, köszönhetően Berki Krisztián fantasztikus éremhalmozásának. Az UTE tornásza 2010-ben Rotterdamban és 2011-ben Tokióban is elsőként végzett a világbajnokságon, Európa-bajnokságon pedig hatszor állhatott fel a dobogó legfelső fokára, a csúcsra azonban kétségkívül 2012-ben, a londoni olimpián ért fel.

Edzője, Kovács István végtelenül büszke Berkire, és a riói játékokon hasonlóan kimagasló szereplést vár tőle, igaz, sietve hozzáteszi: a kvalifikációs megkötések miatt mármár nehezebb kijutni egy olimpiára, mint ott érmet szerezni.

Kovács István tanítványáról szívesen beszél, magáról viszont annál kevésbé – az indoklás szerint ő nem annyira érdekes ember, hogy közfigyelemre tartson számot. Ettől függetlenül arra kértük, hogy egy-két kérdésre azért válaszoljon magával kapcsolatban is.


– Berki Krisztián rendre kiemelkedően szerepel a nagy tornákon, de lenne egy fogadásom arra, hogy az Ön számára mégiscsak a londoni siker a legkedvesebb.
– Egyértelműen. Ebben a sportágban mindenkinek az olimpia lebeg a szeme előtt, egy Európa- vagy világbajnokságot sem lehet hasonlítani hozzá. Bármennyi komoly viadalon nyersz, azt is csak egyfajta felkészülésnek tekinted a következő játékokra.

– Márpedig egyetlen rossz mozdulat, és elúszik a kvalifikáció. Azt hogyan sikerült megemésztenie, hogy Krisztián lemaradt 2008-ban Pekingről?
– Hatalmas csalódásként éltem meg, a legnagyobbként eddigi pályafutásom során. Előtte a világbajnokságon második lett, de nyernie kellett volna, hogy ott lehessen az olimpián. Sokáig esély volt arra, hogy valahogy mégis elindulhasson, ám végül nem kapott szabadkártyát.

– Edzőként nehéz volt felráznia Krisztiánt?
– Krisztián mentalitása nagyon profi, mindig kellően rá tud koncentrálni a fontos feladatokra, de természetesen őt is nagyon lesújtotta, hogy lemaradt Pekingről. Edzőként az volt a dolgom, hogy erőt öntsek belé, utána pedig folytassuk a munkát, hogy újból ne forduljon elő hasonló.

– Riót milyen reményekkel várják?
– Még csak 2014 elejét írjuk, ilyenkor még semmit sem lehet megjósolni, és először ugye ki is kell jutni. Mint korábban említettem, hihetetlenül kemény a kvalifikáció, nem adják ingyen a kvótát, így először azt kell megszerezni, csak azt követően szabad tervezgetni. Én mindenesetre cseppet sem féltem Krisztiánt, nagyon sokszor bizonyított már, és ha külső körülmények vagy egy balszerencsés mozdulat nem húzza keresztül a számításainkat, újra nagyot alkothat.

– A Kiemelt Edző Programról milyen véleménnyel van?
– Kiváló kezdeményezésnek tartom. Számos edző jóformán társadalmi munkában végezte eddig a dolgát, márpedig ez tarthatatlan állapot. Nekem is rengeteg energiámat elvitte a vállalkozásom, hajnaltól késő estig robotoltam. Másodállás nélkül szinte lehetetlen megélni a tornából, messze nem folyik bele annyi pénz, mint a látványsportokba.

– Most viszont már hosszú távra lehet tervezni.
– Ez is hatalmas előnye. Nemcsak látszatintézkedés a program, hanem rengeteg problémára valódi megoldást kínál a következő évekre, ami megnyugvással tölti el a sportágban dolgozó edzőket.


KOVÁCS ISTVÁN – NÉVJEGY:
Születési hely, idő: Mátészalka, 1956. október 31.
Magasság, testsúly: 170 cm, 77 kg
Iskolai végzettség: főiskola (Testnevelési Főiskola, szakedző)
Edzői minősítés: szakedző
Kitüntetések, díjak: mesteredző (2006), MSÚSZ az év edzője (2010), Magyar Érdemrend Tisztikereszt (polgári tagozat, 2012)
Mire a legbüszkébb: Berki Krisztián sikereire
Hobbi: torna
Sportolói pályafutása: 1963-1980
Klubjai: Nagykőrös, Testnevelési Főiskola
Edzői pályafutása: Vasas Izzó (1978-1984), Bp. Honvéd (1985-1989), Evripia (1989-1992), KSI (1992-2001), NUPI, NUSI (2001-2012), férfi tornaválogatott szövetségi kapitánya (2009-)
Legismertebb versenyzője: Berki Krisztián
Berki Krisztián eredményei: olimpiai bajnok (2012), 2x világbajnok (2010, 2011), 2x vb-2. (2007, 2009), 6x Európa-bajnok (2005, 2007, 2008, 2009, 2011, 2012), 2x Eb-2. (2013, 2014), Eb-3. (2004)


(czo)