Nem csak sikerre éhesen…

Nem csak sikerre éhesen…

2013. 07. 14.
Megosztás

Jacques Rogge visszatért a bölcsőhöz. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke még 1990-ben álmodta meg, hogy az európai fiataloknak is kell Olimpiai Játékokat rendezni. Elment Juan Antonio Samaranch, akkori NOB elnökhöz, aki azt mondta neki, az olimpia szót használhatja, de a játékokat nem. Így lett az újszülött neve Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál. Mindezt egyébkén maga Jacques Rogge idézte fel egy mai sajtótájékoztatón Utrechtben, ahol este az FC Utrecht stadionjában a megnyitóval kezdetét veszi a XII. EYOF. (A fotón Patrick Hickey EOC-elnök, Jacques Rogge NOB-elnök és Pieter van den Hoogenband versenyigazgató)

Az Olimpiai Mozgalom első embere arról is beszélt, hogy mire a legbüszkébb a NOB elnökeként. „Nem tudok egyetlen dolgot kiemelni, megnevezni. A legnagyobb eredményemnek azt tartom, hogy sorozatban nyolc olimpiát nevezhettem sikeresnek és mindegyikről elmondható volt, a sportolókról szólt. A NOB-nak nagyon fontos, hogy a nyári, téli és ifjúsági olimpiákon és minden döntésnél a sportolók legyenek a középpontban”- magyarázta a belga sportdiplomata, aki az EYOF belvárosi pavilonja előtt fogadta az olimpiai lángot, gyakorlatilag utoljára, mert 12 év után távozik posztjáról, szeptember 10-én választják meg az utódját.

A hollandok ugyan eredetileg kilenc sportágban szerveznek versenyeket a 49 országból érkezett, elsősorban 97-98-as születésű tehetségeknek, de a 2-es olimpiai faluban, ahol a magyar csapat is lakik, második napja tart a kaja-vadászat elnevezésű össznépi játék. Gyakorlatilag minden étkezésnél meg kell küzdeni a táplálékért, mert a házigazdák nem csak rosszul szervezték meg a kiszolgálást, de egyértelműen alulbecsülték a fiatalok étvágyát, illetve a holland takarékosság jegyében adagolják az ételeket. Szerencsére mind a hetvenöt sportolónk bírja a szokatlanul puritán körülményeket. Jellemző, hogy többen voltak a csapatban, akik most ültek először repülőn.

A mieink közül éremesélyesnek tartják a teniszező Valkusz Mátét, a judós Gercsák Szabinát és Fábián Attilát, a távolugró Lesti Dianát, a súlylökő Bácskay Zsófiát, a kalapácsvető Halász Bencét, de az úszók közül is többen pályáznak a dobogóra. A hétfői első versenynapon bemutatkozik minkét csapatunk: kosaras lányaink az olaszokkal kezdenek, míg a kézilabdázó hölgyek a dánokkal mérkőznek este hattól.

(Fotó: Kovács Anikó/MOB)