„Nem lehet olyan sportág, ami egészségügyi ellátás nélkül marad Rióban!”

„Nem lehet olyan sportág, ami egészségügyi ellátás nélkül marad Rióban!”

2016. 07. 15.
Megosztás

Dr. Balogh Péter, riói egészségügyi csapatvezető főorvos vezetésével a MOB székházában ülésezett szerdán a MOB Orvosi Bizottsága (OB). A megbeszélés témái a riói olimpiával voltak kapcsolatban. Az ülésen részt vett Fábián László, a Magyar Olimpiai Csapat vezetője is.

Az olimpiai bajnok sportvezető ismertette a kvalifikáció helyzetét, elmondta, hogy egy tartalék férfi párbajtőrvívóval együtt összesen 160 versenyzőt számlál a Magyar Csapat. A sportvezető hangsúlyozta, a MOB célja, hogy Rióban minden sportághoz jusson orvos és masszőr. „Nem lehet olyan sportág, ami ellátás nélkül marad!” - hangsúlyozta Fábián László.

Dr. Balogh Péter az olimpián működő egészségügyi csoport felépítését ismertette és a brazíliai egészségbiztosításról beszélt. A MOB OB elnöke elmondta, hogy az előző napi sportágvezetői értekezleten is elhangzottaknak megfelelően Rióban a magyar egészségügyi team komplex felszereléssel biztosítja a Magyar Csapat egészségügyi ellátását. Emellett a MOB a Posta Biztosítón keresztül utas-, poggyász-, baleset- és egészségbiztosításról is gondoskodik.

Az ajánlott oltásokról, az oltottság helyzetéről és az egészségügyi szűrővizsgálatok állapotáról dr. Téglásy György főorvos, a Válogatott Kereteket Ellátó Szolgálat vezetője adott tájékoztatást. Mint ismeretes, Brazíliában kötelező védőoltás nincs. A MOB OB által priorizált, a nemzetközi oltóközpont által ajánlottak közül legelterjedtebb a hepatitis A és B elleni vakcina, emellett a nyíltvízi sportolók körében a tifusz, valamint a fokozott fertőzés veszélye miatt a lovas sportágak - így az öttusa képviselői is - tetanusz emlékeztető oltást kaptak. Ritka esetben, a kontinentális tartózkodás esetén ajánlott a sárgaláz elleni.

Dr. Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS, HUNADO) ügyvezetője arról beszélt, hogy nincs olyan sportoló, akinek ne lenne doppingtesztje. Emlékeztetőül: az olimpiai részvételhez három negatív mintára van szükség. Elmondta, július 24-ig a MACS, majd a nemzetközi szervezet, a WADA jogosult a mintavételre. Kitért rá, hogy a ciklus alatt két pozitív esetre derült fény.

Dr. Merkely Béla professzor ugyan nem vett részt az eseményen, de előzőleg közölte, a szűrővizsgálatok során két alkalommal merült fel kardiológiai eltérés vagy gyanú, melyeket az általa végzett vizsgálat nem igazolt.

Igazoltan volt távol dr. Kokas Péter is, az OB alelnöke, a Magyar Paralimpiai Bizottság Orvosi Bizottságának vezetője, aki előzetesen a MOB és az MPB közötti, eszközhasználatra kiterjedő kooperációt szorgalmazta. A MOB OB tagjainak tájékoztatásképpen a paralimpikonok eddigi egészségügyi felméréseit, azok adatbázisát táblázatban küldte el.

(MOB)