„Nem szabad engedni, hogy felhíguljon a szakma”

„Nem szabad engedni, hogy felhíguljon a szakma”

2014. 06. 04.
Megosztás

A Magyar Olimpiai Bizottság Kiemelt Edző Programjában részt vevő szakembereket bemutató sorozatunk legújabb részében Széles Sándor úszóedzővel beszélgettünk.

Széles Sándor Széchy Tamás első nagy garnitúrájának tagjaként kezdett úszni, amelyet Verrasztó Zoltán és Hargitay András neve fémjelzett. Hosszú távon, 1500-on indult, s bár járt nemzetközi versenyen, jelentősebb eredmény nélkül fejezte be.

Az öttusázók rábeszélték, így ott folytatta, és mindössze három évvel a kezdés után junior világbajnoki bronzérmet ünnepelhetett. Később azonban nem tudta összeegyeztetni az edzéseket az akkor még csak nappalin végezhető TF-fel, így az „úszópápa” tanácsára is, a tanulmányaira koncentrált és úszóedzőnek állt. Összesen húsz évig dolgozott a mesterrel, akiről csak felsőfokon tud beszélni. Rengeteget tanult tőle, igaz, nem volt egyszerű vele a munka.

Az 1980-as olimpiára 24 évesen már edzőként utazott, tanítványa, Nagy Sándor 6. lett. Ez előrevetítette a későbbi eredményeket is. Széchy csapatában fiatalokkal foglalkozott, edzette a felnőtteket is. Nagyobb önállóságra vágyott, ezért 1986-ban eljött tőle, öt évig a BVSC-ben dolgozott. Széchy azonban folyamatosan visszahívta, így visszatért. 1998-tól pedig nagyobb teret kapott, Molnár Ákossal, a Verrasztó testvérekkel és később Gyurta Dániellel, majd Gergellyel.

Az eredménysora önmagáért beszél. Gyurta Dániel és mestere kapcsolata a nehezebb időszakot is átvészelte: olimpiai, világ- és Európa-bajnoki cím mutatta, nem hiába. Munkásságához tartozik, hogy önerőből három hangalámondásos, zenei aláfestéses oktatófilmet készített. Egyedi találmánya a „teknőc”, amely a kartempó korrigálására szolgál. Hamarosan megjelenik önéletrajzi könyve.

– Hosszú és eredményes pályafutásában mit tart a legnagyobb sikerének?
– Nagyon büszke vagyok a Gyurta Dániellel elért eredményekre. Zseniális teljesítmény volt, hogy Athénban már 15 évesen olimpiai ezüstérmet szerzett. Később volt némi hullámvölgy, de aztán megtaláltuk a helyes utat, 2009 óta gyakorlatilag verhetetlen. Kiemelkedik a három világbajnoki elsőség és persze a világcsúccsal megszerzett győzelem a londoni olimpián. Az öccse, Gergely is egyre jobb, hosszútávúszásban nagyot alkothat. És bár sokan hajlamosak elfelejteni, Risztov Éva is velünk készült 2012-ben, a játékokon pedig ő is győzött.

– Van olyan, amit kudarcnak könyvelt el?
– Nem volt könnyű időszak, amikor Daninak az athéni olimpiai után nem ment úgy, ahogy várták. Rengeteget gondolkoztam, mi lehet ennek az oka, majd’ belehaltam. De végül meglett a megoldás, a többi pedig már önmagáért beszél.



– Ha már így szóba került, mi volt az?
– Széchy Tamás elmondta, sosem sok, hanem mindig egy forrása van a gondoknak. Dani előtt nem volt példa arra, hogy a fiúk között ilyen magasra jut valaki ennyire fiatalon. Így tapasztalat sem volt, hogy a felnőtté érés milyen változásokat hoz. Száz szónak is egy a vége: rosszabb lett a fajsúlya. Miután ezt felismertük, változtattunk a technikán, amiben Dani nagyon jó partner volt. Ez vezetett sikerre.

– Két év múlva ismét olimpiát rendeznek. Hogy látja, mely tanítványai, milyen eredménnyel indulhatnak Rio de Janeiróban?
– Gyurta Dani esélyes lesz ott is. Az öccse, Gergely is szép eredményt érhet el: szerintem neki a tíz kilométer lehet a valódi távja, bár 1500 gyorson is jól szerepel. Az ifjúsági Európa-bajnoki érmes Kiss Nikoletta is kiemelkedhet. Figyeljenek majd az egyik fiatal úszómra, Gyurinovics Fannira. Még csak 12 éves, de merem állítani, lesz olyan szám, amiben megelőzi Hosszú Katinkát az olimpián. Hornyák Annamária nevét is érdemes megjegyezni. Nem az UTE-ban készül, de segítek neki a munkában, nagy jövő áll előtte.

– Mi a véleménye a Kiemelt Edző Programról?
– Remek kezdeményezés, mert mindenki jól jár vele. Sok edző életét könnyíti meg, és ezáltal sokkal inkább tudnak a munkára összpontosítani. Viszont arra figyelni kell, hogy tényleg csak az arra érdemesek kerüljenek be, és jussanak támogatáshoz. Nem szabad engedni, hogy felhíguljon a szakma.


SZÉLES SÁNDOR – NÉVJEGY:
Születési hely, idő: Budapest, 1956.01.12.
Magasság, testsúly: 178 cm, 78 kg
Iskolai végzettség: főiskola (Testnevelési Főiskola, szakedző)
Edzői minősítés: szakedző
Kitüntetések, díjak: mesteredző, Év edzője (2012), Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje (2010), Magyar Érdemrend középkeresztje (2013)
Mire a legbüszkébb: fontos, hogy az úszóedző sokoldalú legyen, igyekszem az lenni
Hobbi: színház, musicalek, gitározás
Sportolói pályafutása: 1967-1977 Klubjai: KSI, Csepel
Legjobb eredményei: 1976. junior öttusa vb: 3.
Edzői pályafutása: 1977-1986 Honvéd, 1986-1990 BVSC, 1990-2001 Széchy-team,1998-2001 Sport Plusz MAHART SE, 2001-2012 Jövő SC, 2012- UTE
Legismertebb versenyzői: Gyurta Dániel, Gyurta Gergely, Dara Eszter, Verrasztó Evelyn, Verrasztó Dávid, Molnár Ákos (Széchy-team edzőjeként dolgozott Nagy Sándorral, Wladár Sándorral, Szilágyi Zoltánnal, Darnyi Tamással, Szabó Józseffel)