Nemzeti akadémiák igazgatói tanácskoztak Olympiában

Nemzeti akadémiák igazgatói tanácskoztak Olympiában

2015. 05. 13.
Megosztás


Május első hetében került megrendezésre Olympiában, a nemzeti akadémiák igazgatóinak tanácskozása a Nemzetközi Olimpiai Akadémia és az Olympic Solidarity támogatásának jóvoltából. A MOA megbízásából Szijj Lilla, a MOA Tanács tagja vett részt az ötnapos fórumon, amely egy manapság fontos témát tárgyalt: a kiválóság jelentőségét, értelmét, fogalmát, oktatásba való integrációjának szükségességét, a kiválóságra való törekvés veszélyeit és megfelelő oktatással való kiküszöbölését.

"A világ minden tájáról összegyűlt kollégákkal az első napot Athénban töltöttük, megismerkedhettünk egymással, nemzeti akadémiákkal és gyakorlataival, kötetlen stílusban. Másnap Olympiába utaztunk, hogy megnyithassuk az egyhetes konferenciát, és megkezdhessük a közös munkát. Számomra Olympia nagyon sokat jelent, rengeteget kaptam, s tanulhattam ott a mesterkurzus alatt 2012 és 2014 között, s ide visszaérkezni, ismerősökkel és barátokkal újból találkozni leírhatatlan boldogsággal töltött el, megerősítve bennem a hitet, hogy az olimpiai család összetartó, s mindig otthon érezhetem magam közöttük" - számolt be Szijj Lilla.

"A nyitó ceremónia után csoportokra osztottak bennünket, hogy az egyes szekciók után kisebb csoportokban tárgyalhassuk az adott előadások anyagát, valamint összeállítsunk egy prezentációt, hogy a konklúziónkat a többi csoporttal is megoszthassuk. Prof. Konstantinos Georgiadis tiszteletbeli dékán javaslatára kineveztek az egyik csoport koordinátorának, így kis csoportommal minden nap tudtunk mélyebben beszélni a kiválóságról, mint fogalomról, koncepcióról, értékről, az arra való törekvés fontosságáról és veszélyeiről, a nemzeti akadémiák és az oktatás szerepéről, a tisztességes út homályossá válásáról a mai világban."

"Minden nap négy előadást hallgathattunk meg, és természetesen feltehettük kérdéseinket az adott témával kapcsolatban. Az előadók között sok, könyvek borítóiról már ismert személyiség volt, mint például Mr. Conrado Durántez, a Spanyol Olimpiai Akadémia elnöke, valamint a Nemzetközi Coubertin Bizottság tiszteletbeli elnöke. Az előadások között mindenki lehetőséget kapott a saját nemzeti akadémiájának bemutatására, így én is bemutattam a MOA munkáját, szerepének fontosságát az olimpiai mozgalom életben tartásában, oktatásban, olimpiai örökségeink ápolásában, valamint abban, hogy korábbi bajnokaink ne merüljenek feledésbe, s mindig emlékezzünk meg róluk is. Ezen kívül kiemeltem a szellemi vetélkedő sikerességét, és nemzetközi szintre emelésének indítványozását, valamint az olimpiai iskolák és klubok munkásságát, eseményeiket, szerepüket. Ezen kívül bemutattam Győr Béla tanácstag legújabb kutatásának eredményét Szarvassy György olimpikonról. A legnagyobb érdeklődés az olimpiai iskolák irányában mutatkozott. A legtöbben azt emelték ki, hogy a nemzetközi akadémiák legfontosabb feladata ma, hogy hirdesse és oktassa az olimpiai játékok filozófiai, valamint tudományos hátterét, értelmét, létrehozásának eredeti okát, célját, misszióját, hogy mind a sportolók, döntéshozók, de leginkább a nézők megismerhessék, és megérthessék az olimpiai játékok valódi értelmét és fontosságát, s így az olimpia rendezése egyértelmű támogatást nyerhessen, valamint a nézőszám emelkedhessen."


"A szellemi munkán túl lehetőségünk nyílt az ókori olimpia helyszínének, valamint az ókori olimpiai múzeum megtekintésére Olympában."

"Az ülést Isidoros Kouvelos NOA-elnök zárta, valamint sor került a diplomák ünnepélyes átadására. Másnap reggel búcsúztunk a világ egyik legszebb helyétől, és elindultunk Athénba. Véleményem szerint hasznos hét volt, igaz többünknek az előadások témája már ismerős volt, viszont érdekes volt a többi nemzet nézeteit, véleményét meghallgatni, s végül, de nem utolsó sorban új kapcsolatokat építeni, kiemelve Hollandiát, Perut, Finnországot, a velünk határos országokat, Argentínát, Új-Zélandot, Litvániát. Úgy gondolom, hogy a most megszerzett kapcsolatok erős alapokon nyugszanak, és hasznossá válnak majd a MOA életében" - zárta összefoglalóját Szijj Lilla.

(MOA)