20240928 015 gyujtoi talalkozo

Nemzetközi gyűjtőtalálkozó, emléktábla- és sportparkavatás, jubileumi torna és megemlékezés

2024. 10. 03.
Megosztás

Az elmúlt időszak legfontosabb feladata az Európai Sporthét keretén belüli Olimpiai Értékek Iskolai Program szervezése volt a Magyar Olimpiai Akadémia számára. Ezekről az iskolai programokról részletesen beszámoltunk. Emellett számos eseményen volt érintett az akadémia a felvidéki Ipolyságtól a budapesti gyűjtótalálkozón keresztül Gyomaendrődig. Hírcsokrunkban ezeket osztjuk meg.

Gurics György Gné Pásztor Erzsébet emléktábla Üllői út 44 2

Szeptember 9. A nyolcadik kerületi Üllői út 44. számú ház bejáratánál emléktábla hirdeti, hogy több évtizeden át az itteni lakóközösség tagja volt Guricsné Pásztor Erzsébet, az 1965-ös világbajnok kézilabdacsapat kapitánya, kilencszeres magyar bajnok, MNK-győztes kézilabdakapus, edző, Józsefváros díszpolgára, valamint Gurics György olimpiai bronzérmes, világbajnok, kilencszeres magyar bajnok birkózó, mesteredző. Az emléktábla-avatáson beszédet mondott Rádai Dániel, Józsefváros alpolgármestere, Rögler Gábor, a Magyar Birkózók Szövetségének főtitkára, dr. Iglódi Endre, a Magyar Kézilabda Szövetség Emlék Albizottságának elnöke és Győr Béla, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára. Valamennyien méltatták a sportoló házaspár kivételes egyéniségét, klasszis eredményeit, személyes emlékeiket. A méltatók külön köszönetet mondtak a lakóközösség tagjainak, akik kezdeményezői voltak az emléktábla elhelyezésének, hiszen Erzsike néni születése óta élt az Üllői út és a József körút sarkán található társasházban. A család nevében Gurics Attila mondott köszönetet az emléktábla elkészítéséért, majd a beszédeket követően az emléktáblánál elhelyezték a szervezetek koszorúit.

Visegrád Csisztu Zsuzsival 20240911

Szeptember 11-én este a Visegrádi Thermál Hotel dísztermében, a XXXII. Országos Könyvvizsgálói Konferencia keretén belül, az est első blokkjában a párizsi olimpia eseményeit, élményeit elevenítette fel dr. Csisztu Zsuzsa, MOA-tanácstag és Győr Béla MOA-főtitkár. A MOA képviselői dr. Printz János Károly MOA-tanácstag, a konferencia egyik főszervezőjének felkérésére tartották meg a nagy érdeklődéssel és sikerrel kísért előadásukat, beszélgetést. A vendégeket dr. Hegedűs Mihály oktatási alelnök, a konferencia másik főszervezője kérdezte, de minden résztvevő feltehette a kérdését, így megválaszolatlan kérdés nem maradt.

Szeptember 13-án, a Magyar Honvédség és a társadalom kapcsolatának erősítése, valamint a honvédelmi nevelés, illetve a sport és egészséges életmód népszerűsítése érdekében a Tiszavasvári Olimpiai Baráti Kör Egyesület újabb Honvédelmi Sportnapot rendezett Tiszavasváriban. Összesen 150 diák érkezett a Nyíregyházi SZC Tiszavasvári Szakképző Iskola és Kollégiumból, szintén Tiszavasváriból, a Váci Mihály Gimnáziumból, a Tiszalöki Nyíregyházi SZC Teleki Blanka Szakképző Iskola és Kollégiumból, valamint a hajdúnánási Csiha Győző Technikum és Szakképző Iskolából. Ezt követően Tiszavasvári központjában megkoszorúzták az I. Világháborús Emlékművet.

Tiszavasvári TOBKE 20240913

Szeptember 20. Gyomaendrődön Varjú Vilmosról nevezték el azt a sportparkot, amely az Október 6. lakótelepen van, ezzel is emléket állítva Endrőd nagy atlétájának, aki a tokiói olimpián bronzérmes lett, kétszeres Európa-bajnok és sokszoros magyar bajnok súlylökő volt. Az avatáson Varjú László, az avatás főszervezője köszöntötte a nagy számban megjelenteket. A kiváló sportoló életútjáról, eredményeiről Giricz László, az Endrődiek Baráti Körének alelnöke emlékezett meg. Az olimpiai család nevében Győr Béla köszöntötte a helyieket. A szervezők, Gyomaendrőd Önkormányzata és az Endrődiek Baráti Köre felkérésére Toldi Balázs polgármester, Győr Béla, Giricz László és Varjú Vilmos unokái vágták át a szalagot a sportparknál. A LIDL Áruház mellett található sportpark bejáratánál a névadó emlékét egy nagyon szép fényképes emléktábla is őrzi. Az avatás után az önkormányzat épületében az Endrődiek Baráti Köre által összeállított emlékfilm vetítésére került sor, melyet Toldi Balázs polgármester köszöntő szavai vezettek fel. Itt köszöntötte polgármester a Varjú család megjelent tagjait, Győr Bélát és a vele együtt résztvevő Varga Jánosné Varga Gabriellát, aki még jól ismerte Varjú Vilmost, valamit a helyi szervezőket.

A 79 éves korában elhunyt dr. Juhász Istvánt, a Ferencvárosi Torna Club egykori kiváló labdarúgóját, olimpiai bajnokot, VVK-győztes, négyszeres magyar bajnok, háromszoros Magyar Kupa-győztes egykori játékost, az FTC örökös bajnokát szeptember 24-én, kedden délután az Alsónémedi Köztemetőben búcsúztatták és kísérték utolsó útjára. A bajnokot Sipos Jenő, az MLSZ szóvivője búcsúztatta az MLSZ és a MOB nevében. Az egykori csapattársak részéről Horváth László, Api bácsi búcsúzott barátjától. A Magyar Olimpiai Bizottság képviseletében Fábián László főtitkár és Győr Béla MOA főtitkár vett részt a búcsúztatón.

IMG 1361

Major Veronika olimpiai bronzérmes sportlövő Keszthely díszpolgára lett. A szeptember 25-én megtartott beiktatási ünnepségen részt vett dr. Iglódi Endre, a MOA elnöke is.

Szeptember 26-án este Sárfalvi Péter, kétszeres olimpikon, világ- és Európa-bajnok öttusázó, a Károli Gáspár Református Egyetem sportigazgatója volt a Csanádi Árpád Olimpiai Baráti Kör vendége, a Csanádi Árpád Általános Iskola, Sportiskola és Középiskola éttermében. A nagyon szimpatikus sportolóval a baráti kör részéről Nagy Csaba, a kör tagja beszélgetett. A jó kétórás beszélgetésen megválaszolatlan kérdés nem maradt, a jó hangulat sem volt hiánycikk.

Sárfalvi Péter Csanádi 20240926

Szeptember 27-én, pénteken ötvenedik alkalommal szervezték és rendezték meg az Ipoly Kupa sportrendezvényt a felvidéki Ipolyságon. A nemzetközi sporttalálkozót, amelyet Révész Ferenc testnevelő, a Szokolyi Alajos Olimpiai Klub elnöke hívott életre, 1972-ben rendezték meg először, az eltelt bő fél évszázad alatt a sportolás és a nemzetek közötti barátkozás jelképe lett az Ipoly mentén. A nyitóeseményen mások mellett jelen volt a Magyar Olimpiai Akadémia delegációja Győr Béla vezetésével, Sallai Sándor egykori 55-szörös magyar válogatott labdarúgó, Marek Hamšík szlovák labdarúgó. A megnyitón Révész Angelika, a Szlovákiai Olimpiai Klubok Szövetsége végrehajtó bizottságának tagja, az ipolysági Szokolyi Alajos Olimpiai Klub vezetőségi tagja kifejtette: már 1972-ben tudták, hogy a sport a legjobb összekötő kapocs a külhoni kapcsolatokban. A délelőtt folyamán az Európa-udvarban található helyi hírességek falánál koszorúzásra került sor. Ekkor Ferdinánd Daucik emléktáblájánál a MOB és a MOA közös koszorúját Győr Béla, Veres Vince és Sallai Sándor helyezte el.

Ipolyság 20240927 3

Szeptember 28-án, szombaton délelőtt az utóbbi évek sikeres helyszínén, a XVI. kerületi Legenda Sörfőzde Centrumban rendezte meg a Magyar Olimpiai Bizottság a Magyar Olimpiai Akadémiával a 26. Nemzetközi Gyűjtőtalálkozóját. A találkozót Győr Béla nyitotta meg. A találkozóra előzetesen 6 ország 67 gyűjtője regisztrált. A megnyitón már 80 fő vett részt; a napközbeni érdeklődőkkel együtt több mint 100 fő fordult meg az idei rendezvényen. A jó hangulatú találkozón sok érdekes ereklye bukkant fel. A résztvevők elégedetten távozhattak a MOB ajándék vendéglátása után.

20240928 001 gyujtoi talalkozo
MOB-Média/Szalmás Péter

A Debreceni Honvéd Sport és Diáksport Egyesület Békessy Béla Olimpiai Baráti Kör Szakosztálya Hajdú-Bihar Vármegye több általános iskolájában is hozzájárult a Magyar Diáksport Napja sikeres megrendezéséhez. A Kós Károly Művészeti Szakgimnázium és Kollégiumban a különböző sportos aktivitásokon kívül a Hajdú-Bihar Vármegyéhez kötődő élsportolók pályafutását és az olimpiai formaruhákat bemutató vándorkiállítás is színesítette a programot. A Biharkeresztesi Bocskai István Általános Iskolában a Magyar Diáksport Napja egyben az I. Honvédelmi Sportnap is volt, melyen Parádiné Kenéz Tünde szakosztályvezető a vármegyéhez kötődő katonaolimpikonokról tartott interaktív előadást. A Nyíracsádi Szent Piroska Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola diákjai is csatlakoztak ehhez a jeles naphoz. A játékos sportvetélkedőkön kívül az OVEP kiadványaiban található feladatokkal népszerűsítették az olimpiai eszmét.

Debrecen BBOBK

(MOB-MOA/GyB; fotó: VIII. ker., Szántó György, TOBK, Forgács Attila, Pásztor Péter, MOB-Média/Szalmás Péter, BBOBK)