Nívós előadások az utánpótlás-konferencián

Nívós előadások az utánpótlás-konferencián

2013. 11. 06.
Megosztás

Mint arról korábban beszámoltunk, „Egy nap az utánpótlásért” címmel, Borkai Zsolt MOB-elnök fővédnökségével, a MOB és és a Decathlon támogatásával szervezett konferenciát az Utánpótlássport.hu szerkesztősége a TF-en, november 5-én. Az ország 50 településéről érkezett szakemberek nívós előadásokat hallhattak az utánpótlás-nevelés aktualitásaiból.

Az utánpótlás konferencia első előadója Róth Kálmán kézilabda-mesteredző volt, aki az iskolák és a klubok kapcsolatáról beszélt a sikeres győri kézilabdamodell példáján keresztül. Kiemelte, hogy a klubok és az iskolák közötti jó kapcsolat elengedhetetlen, hiszen a sportoló gyerekek tanulmányi előmenetelével is foglalkozni kell. Az AUDI ETO kézilabdacsapata jelenleg a Bercsényi Miklós Közlekedési Középiskola és Sportiskolai Módszertani Központtal folytat szoros együttműködést. A győri iskola valódi sportoló képző legendának számít, hiszen számos olimpikon mellett a MOB elnöke, Borkai Zsolt, Csollány Szilveszter, Görbicz Anita, Pálinger Katalin, Pigniczki Krisztina és Sastin Marianna is szerepelnek az intézmény "büszkeségfalán". „Fontos, hogy a gyerek tanulni is tudjon és emellett teljesíteni is tudja az élsport követelményeit” - fogalmazott Róth Kálmán. Előbbi biztosítására a tantervek hatékonnyá tételével, életpályamodellek felállításával igyekeznek tenni, míg utóbbi, tárgyi és infrastrukturális feltételeit a 2017-es győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) fogja megadni.

A konferencia második előadójaként Gyulai Márton a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) főtitkára szólt a megjelentekhez. Előadásában a Kölyök Atlétikai Programon (KAP) keresztül az atlétika szerepét és fontosságát az utánpótlás nevelésben. A sportágválasztás bázisát jelentő Kap az Nemzetközi Atlétika Szövetség Kid’s Athletics programjának magyar megvalósítása és tovább fejlesztése. 6 és 12 év közötti általános iskolás gyermekeknek szól célja pedig az, hogy megszerettesse velük a mozgást és úgy lendületet vigyen a testnevelés oktatásába. „Színes, szagos, vonzó programokat kell találni a gyerekek és testnevelők számára”- fogalmazott Gyulai Márton. Ennek érdekében változatos eszközökkel és feladatokkal látják el a képzésükön résztvevő tanárokat. A KAP része egy versenyzési rendszer is, ahol a sorversenyek alkalmával minden gyerek hozzájárulhat csapata végeredményéhez. „Fel kell készíteni a klubokat program következtében sportolni vágyó gyerekekre” mondta el a MASZ főtitkára. „Értő és megértő edzőkre és megfelelő eszközökre van szükség, hogy a gyerekek csatlakozni tudjanak a sportolókhoz”- tette hozzá.

A második szakaszt a szünet után Ocskay Gábor a SAPA Fehérvár AV19 szakosztály- igazgatója és Fetki István, az ifjabb Ocskay Gábor jégkorong akadémia igazgatójának közös előadása nyitotta. Előadásukban megosztották a jégkorong akadémia sikereit és kihívásait, valamint beszámoltak a TAO nyújtotta támogatás jelentőségéről. A jelenleg 300 főt számláló akadémia tagjai közül minden korosztályból vannak, akik a nemzetközi porondon fejlesztik tovább magukat, ami az anyagiak jelentős megnövekedésével járnak. A nemzetközi szerepeltetés zökkenőmentes kezelésére biztosítja az anyagi hátteret a TAO, melynek segítségével az akadémia közel 186 millió forintos támogatási összeghez jutott 2013-ban.

Az ebédszünet előtt egy kerekasztal beszélgetésre került sor az addigi előadókkal. Felmerült az iskolák szerepének kérdése. „Elég, hogyha van egy szakember, aki felfedezi a tehetséges gyerekeket, nem kell, hogy tatami, vagy jégpálya legyen az iskolában. Egy széles bázisra alapuló mozgás rendszerre van szükség, az a fontos, hogy a gyerekek jó alapot kapjanak, a többi a szövetségek dolga” mondta el a kérdéssel kapcsolatban Gyulai Márton. „Legyen meg minden gyereknek a lehetősége, hogy megfelelő körülmények között kaphasson testnevelés órát, ezzel elérhetjük, azt a célt, hogy egy egészséges generáció nőhessen fel”- tette hozzá Ocskay Gábor. A TAO-val kapcsolatban felmerült a kérdés: Mi lesz utána? A meghívott előadók egyetértettek abban, hogy az öt látványsportágak esetében a rendszer a támogatás nélkül fenntarthatatlanná válik, így mindenképp szükséges felkészülni a TAO utáni időkre is.

Az ebéd után dr. Petrekanits Máté, a TF terhelés-élettani laboratóriumának vezetője tartotta meg igen szórakoztató és egyben informatív előadását „Mi leszel, ha nagy leszel?”címmel. Szerinte: „a mindennapos testnevelés célja, hogy egészséges és mosolygós gyerekekből válhassanak ugyanilyen felnőttek”. A sport antropometriával foglalkozó szakember szerint a napi mozgás segít az életminőség javításában, de vannak bizonyos alkati tulajdonságok, amelyek edzéssel nem változtathatóak meg. Nem minden gyerek alkalmas minden sportra, nem minden gyerek alkalmas az élsportra ezért, ha valaki tehetséges minél hamarabb érdemes megvizsgálni élettani funkcióit. Azt, hogy meddig juthat el a gyerek az adott sportágban, állóképességére, testösszetételére és alkatára vonatkozó alkalmassági vizsgálatok segítségével lehet megnézni. A konferencia végén lévő kerekasztal beszélgetés során, Petrekanits Máté egy kérdésre reagálva elmondta, hogy a vizsgálatokkal kapcsolatban minden klub és edző kaphat bővebb tájékoztatást, vagy akár be is jelentkezhet a http://mitsportoljak.hu honlapon.

Molnár László a Jászkun Volán SC elnöke saját – a MOB által is támogatott - asztalitenisz klubján keresztül beszélt a kis városok, kis szakosztályainak költségvetési nehézségeiről. „Amibe mi kapaszkodhatunk, az a nevelés és a pedagógia” – mondta el a sok tehetséges sportolót, köztük a párosban Európa bajnok Szudi Ádámot is kinevelő klub vezetője.

A tanulságos előadást Gáborné Haáz Andrea az új Európa alapítvány ügyvezetőjének prezentációja követte, amely elsősorban a MOL Tehetségkutató Program részleteivel kapcsolatban tájékoztatta a résztvevőket. A többek között Szilágyi Áron, olimpiai bajnok vívót is négy évig támogató program 2006 óta több, mint 1600 sikeres pályázaton keresztül, csaknem 1500 sportolót, közel 250 millió forinttal tudott támogatni. „A szülők az elsődleges szponzorok. Az ő segítségükkel és támogatásokkal derülhet és bontakozhat ki a gyerekek tehetsége.” hangsúlyozta Haáz Andrea.

A 8-1-es vereség után sokat támadott Magyar Labdarúgó Szövetséget Szalai László, az MLSZ edzőképző központjának igazgatója képviselte a konferencián. „Nem dugjuk a fejünket a homokba, tudjuk, hogy valami baj van a magyar futballal.” mondta el a résztvevőknek, miután ismertette az utánpótlás nevelés kihívásait, eredményeit és céljait egyaránt.

Borkai Zsolt, az esemény fővédnöke az utánpótlás-finanszírozási és támogatási rendszer elemeiről, azok eredményeiről és tapasztalatairól számolt be a megjelenteknek. Az olimpiai bajnok tornász előadásáról korábbi beszámolónkban olvashat.

A konferenciát záró kerekasztal-beszélgetés után Bruckner Gábor a következő szavakkal búszúzott a résztvevőktől: „az utánpótlásport-konferencia célja, hogy javítani tudjunk a magyar sport jövőjén. Ha az itt hallottakból bármit sikerül hasznosítani, akkor úgy gondolom már megérte!” – mondta, majd megköszönte a támogatóknak a segítséget, külön kiemelve a MOB-ot és Borkai Zsolt elnököt, a konferencia fővédnökét.

(Szöveg: Bakanek Bianka, Fotó: MOB/Kovács Anikó, Utánpótlássport.hu)