Nők a sportban - a NOB hölgyeket díjazott Lausanne-ban

Nők a sportban - a NOB hölgyeket díjazott Lausanne-ban

2015. 11. 12.
Megosztás

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság Lausanne-ban, az Olimpiai Múzeumban rendezte díjátadó gáláját, melyen a nők sportban kifejtett tevékenységét ismerték el. A nemzeti olimpiai bizottságok között az Új-Zálandiak nyertek. A NOB Nők a Sportban Bizottsága idén húsz esztendős.

Az Új-Zéland Olimpiai Bizottság történelmet írt azzal, hogy 2015-ben elsőként vette át a nemzeti bizottságoknak odaítélhető "Világgyőztes" trófeát. Az Új-Zélandiak hosszú távú erőfeszítéseket tettek azért, hogy a hölgyek a sportvezetésben erős képviseletet hozhassanak létre, különös figyelmet fordítanak arra, hogy a döntéshozatalban, az olimpiai bizottságukban és más sportszervezeteikben egyaránt minél több nő sportvezető kapjon szerepet. A trófeát Kereyn Smith főtitkár vette át, aki felszólalásában örömét fejezte ki, hogy országában megvalósul a nemek közti egyensúly.

A földrészek tekintetében a görög Stavroula Kozompoli (Európa), Mervat Hassan (Afrika), Sara Rosario (Egyesült Államok), Sheikha Hayat Bint Abdulaziz Al - Khalifa (Ázsia) és Cathy Freeman (Ausztrália és Óceánia) részesült elismerésben.

Az eseményen ünnepelte megalakulásának 20. évfordulóját a NOB Nők a Sportban Bizottsága. A két évtized alatt a bizottság elősegítette a nemek közötti egyenlőséget és a nők erősödő részvételét a sportban; az erőfeszítések segítettek abban, hogy folyamatosan növekedjen a nők részvétele az olimpiai sportágakban, és felhívják a figyelmet a nemek közötti egyenlőségre a sportban, sportvezetésben világszerte.

Thomas Bach, a NOB elnöke megdicsérte a bizottság két évtizedes kiváló munkáját, és azt mondta, a nemek közötti egyenlőség túlmutat azon, hogy egyszerűen "női kérdés" lenne. A sportdiplomata kifejtette, hogy az Agenda 2020 is felhívja a figyelmet a nemek közötti egyenlőségre, mely a sikeres irányításnak, kormányzásnak lehet egyik záloga.

A NOB elnöke hangsúlyozta, hogy lépéseket tettek és tesznek az olimpiai mozgalomban a nemek közötti esélyegyenlőség megteremtésére. Fontos állomásként említette, hogy programot hoznak létre a 2018-as Buenos Aires-i II. Nyári Ifjúsági Olimpiai Játékok esetében, valamint az ENSZ is foglalkozik a témával.

A MOB keretein belül másfél évtizede működik Nők a Sportban Bizottság, melynek első elnöke az olimpiai bajnok gerelyhajító Németh Angéla volt, a grémiumot jelenleg Regőczy Krisztina olimpiai ezüstérmes jégtáncos vezeti. A bizottság 2002 óta Nők sporjáért-díj elnevezéssel, több kategóriában ad át elismeréseket a nőnaphoz igazodva.

(MOB-olympic.org)