„Novembertől az ötkarikás szervezetben méltó képviseletet kap a magyar sport”

„Novembertől az ötkarikás szervezetben méltó képviseletet kap a magyar sport”

2022. 06. 22.
Megosztás


Ülést tartott szerdán a Magyar Olimpiai Bizottság elnöksége. Gyulay Zsolt elnök emlékeztetett a sikeres közgyűlésre, majd a közelmúlt sportdiplomáciai megbeszéléseit helyezte fókuszba. A napirendi pontok csapatvezetői kinevezésre is kiterjedtek. Schmidt Gábor korábbi alelnök sportért felelős helyettes államtitkári kinevezéséről is beszélt.

A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke gratulált a FINA vizes világbajnokság „fantasztikus kezdéséhez”, a vívó Európa-bajnokság eredményeihez és Tóth László judoelnök európai szövetségi vezetői megválasztásához. Az elmúlt időszak visszatekintéseként örömét fejezte ki, amiért a MOB májusi közgyűlésén a tagság elfogadta az új alapszabályt, az eseményre a delegáló szervezetek meghívást kaptak, részükről többen el is mentek a MOB legfelsőbb fórumára. „A novemberi közgyűlésen már akár 128-an is lehetünk, az ötkarikás szervezetben méltó képviseletet kap a magyar sport!” – jelentette ki Gyulay Zsolt.

A sportvezető beszámolt a közelmúlt sportdiplomáciai eseményeiről is. Elmondta, hogy a vizes vébé alkalmából Budapestre látogatott Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság első embere, aki találkozott Novák Katalin köztársasági elnökkel, majd Orbán Viktor miniszterelnökkel; a MOB vezetője mindkét eseményen jelen volt, csakúgy, mint a Nemzetközi Fair Play Bizottság gáláján, ahol Spyros Capralossal, az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) elnökével is találkozott. Ezeket megelőzően Gyulay Zsolt részt vett az EOC szkopjei kongresszusán, ahol a MOB elnökeként bemutatkozhatott Thomas Bachnak, akivel átbeszélték a magyar sport és olimpiai mozgalom aktualitásait is. A szkopjei csúcstalálkozón Szergej Bubka ismét köszönetet mondott a fegyveres konfliktus idején Ukrajnának nyújtott magyar segítségért. A MOB-elnök elmondta, a lengyelek nagyon készülnek az alig egy év múlva kezdődő multisport-eseményre, amin többek közt 18 olimpiai sportág versenyeit is megrendezik, ezek közül több olimpiai kvalifikációs esemény; a játékok kiváló lépcsőfok egy esetleges olimpiarendezés előtt. Az olimpiai bajnok kajakozó elmondta, hogy hivatalában fogadta a dél-koreai nagykövetet, az Iráni és a Vietnámi Olimpiai Bizottság delegációját is.

Gyulay Zsolt tájékoztatta az elnökséget, hogy Vékássy Bálintnak a főtitkári tisztségből való felmentése egyben a munkaviszonyát is megszüntette. A korábbi főtitkárnak határozott idejű szerződése volt, amelynek értelmében 12 havi alapbérnek megfelelő végkielégítés járt volna neki, ám többkörös egyeztetést követően végül abban állapodtak meg, hogy Vékássy 10 havi alapbérnek megfelelő összegű végkielégítéssel távozik a Magyar Olimpiai Bizottság kötelékéből.

A MOB-elnök beszámolt arról is, hogy tárgyalások folynak az olimpiai formaruha, sportruházat tekintetében is. Beszámolt arról is, hogy a közeljövőben jelentős együttműködési támogatást köt a MOB és az MKB.

Dr. Bartha Csaba sportigazgató az U20-as női vízilabda-világbajnoksággal kapcsolatos eredményességi támogatást ismertette, az előterjesztést a grémium elfogadta.

Döntés született a 2023-as és 2024-es olimpiai események csapatvezetőjének kinevezéséről is. Gyulay Zsolt azt mondta, főtitkári hatáskörbe utalná a feladatot, így az elnökségi döntés értelmében a következő téli-nyári EYOF-on, az Európa Játékokon, a Strand Világjátékokon, a téli ifjúsági olimpián és a párizsi nyári olimpián Fábián László lesz a Magyar Olimpiai Csapat vezetője.

Az ülés végén az egyebek napirendi pontnál kért szót Schmidt Gábor. Miután a napokban kinevezték a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős helyettes államtitkárának, lemondott MOB-alelnöki tisztségéről, a megüresedett poszt betöltéséről a MOB következő közgyűlése fog dönteni. A korábban a Nemzeti Sportközpontok főigazgató-helyettesi feladatait is ellátó sportvezető a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöki tisztét – miután ott munkaviszonyát megszüntette – a jövőben társadalmi munkában látja el, megerősített hivatali szervezet – főtitkár, ügyvezető igazgató – mellett. „Köszönöm az eddigi megtisztelő feladatot. Jó a viszonyom Schmidt Ádám államtitkár úrral, valamint a MOB vezetésével, elnökségének tagjaival is, a jövőben is szoros együttműködésre számíthattok” – fogalmazott.

(MOB; fotó: MOB/Szalmás Péter)