Setubal rasoek vk

Nyíltvízi úszó olimpikonjaink világkupán versenyeztek

2024. 10. 14.
Megosztás

Fábián Bettina ötödik, Rasovszky Kristóf hatodik lett Setubalban a nyíltvízi világkupán. Egy arany-, két ezüst- és egy bronzéremmel zárta a magyar csapat a hangcsou-i meghívásos kajak-kenu versenyt. Megvan a századik magyar judo GP-medal. Valter Attila 46. helyezéssel fejezte be a 2024. évi versenyidényt. Felemás magyar kezdés a curling vegyes-csapat világbajnokságon. Kinevezte a vívószövetség a fegyvernemi válogatott vezetőedzőket.

20240809 MA nyiltvizi uszas 07
MOB-Media/Molnár Ádám

Nyíltvízi úszás. Fábián Bettina ötödik, az olimpiai bajnok Rasovszky Kristóf a hatodik helyen végzett a nyíltvízi úszók világkupa-sorozatának setubali állomásán. A magyar szövetség beszámolója szerint a versenyzőknek szeles körülmények között kellett teljesíteniük a 10 kilométeres távot, így a férfiak az átlagosnál bő negyedórával hosszabb ideig úsztak. A párizsi olimpia óta először versenyző Rasovszky az utolsó körben még vezetett, végül a negyedikként záró francia Marc-Antoine Olivier-től hat tizednyire lemaradva célfotóval lett a hatodik. A nők versenye hasonló koreográfia szerint alakult. Fábián Bettina szintén végig elöl ment, ő is vezetett többször, ám a legvégén leszorult a dobogóról és ugyanúgy az ötödik helyen zárt, mint az olimpián. A vk-sorozat két hét múlva Hongkongban folytatódik, majd a Szaúd-Arábiában zárul november 22-én.

A párizsi olimpián nyíltvízi úszásban bronzérmes Betlehem Dávid mandulagyulladás miatt kihagyta a vk-versenyt. Az ötkarikás játékok után megkezdte tanulmányait az Egyesült Államokban. A következőn, Hongkongban sem tud rajthoz állni, így ebben a szériában már nem lesz jó összetett eredménye, mivel nem tud részt venni a versenyek hatvan százalékán. „Ez elég rossz, de ezért döntöttünk úgy, hogy akkor viszont már legyen valami más, úgyhogy jövök haza a budapesti rövidpályás világbajnokságra. Remélem, tudok valami hasonlót reccsenteni, mint Párizsban, és az már jó lesz egy éremre. Első nap lesz az ezeröt, jó lenne egy kis hangulatot csinálni a Duna Arénában" – mondta a szövetség honlapján.

A budapesti világbajnokságot december 10. és 15. között rendezik a Duna Arénában.

Adolf balazs 2024
MOB-Media/Szalmás Péter

Kajak-kenu. Péntektől vasárnapig meghívásos kajak-kenu versenyt rendeztek a kínai Hangcsouban, összesen 500 sportoló részvételével. Ez volt az első olyan szuperkupa, amelyen több szakág – sprint, maraton, szlalom és kajakpóló – képviselői egy időben küzdöttek. A 400 ezer dollár összdíjazású szuperkupán 17 magyar sprintben és maratonban volt érdekelt, előbbi szakágban 500 méteren zajlottak a küzdelmek; 23 ország 130 sportolója szállt vízre. Magyar részről – az 1000 méteren kétszeres olimpiai ezüstérmes – Varga Ádám ötödik lett. A maratoni szakágban a hosszúkörös versenyben a kenus olimpikon Adolf Balázs nyerte a viadal egyetlen magyar aranyérmét. A nőknél Kiszli Vanda másodikként ért célba a kajakosok között. A rövidkörös (3,4 km) maratoni döntőkben Adolf Balázs harmadikként, Kiszli Vanda a világbajnok svéd Melina Andersson mögött másodikként ért a célba.

Gyertyas2024abu
judoinfo.hu

Judo. Az Egyesült Arab Emírségek fővárosában Abu-Dzabiban megrendezett Grand Slam-tornán huszonkilenc ország kétszáztizenkilenc judósa lépett tatamira, köztük a magyar válogatott hét versenyzője. Gyertyás Róza (52 kg) bronzérmet nyert, ez volt a magyar judósok századik medálja a Grand Slam-sorozatban. A 90 kilogrammos Sáfrány Péter az ötödik, Varga Brigitta (63 kg) a hetedik helyen zárt a rangos tornán. A 90 kilóban olimpiai harmadik Tóth Krisztián ezúttal 100 kilogrammban indult és egy vereséggel búcsúzott.

Valter a
Facebook/Attila Valter

Kerékpár. A lombardiai körverseny volt az utolsó az év öt legnagyobb egynapos viadala, a Monumentumok közül. Ezúttal – a 118. kiírás során – Bergamóból tekertek Comóba. Az esőzések okozta földcsuszamlások miatt egy kisebb útvonal-módosításra került sor, a tervezetthez képest három kilométerrel hosszabb, 255 kilométeres táv alatt 4735 méter szintemelkedés várt a mezőnyre. Az olimpiai negyedik Valter Attila korán megpróbált bekerülni a nap szökésébe, szóló megindulásával azonban nem tudott tartósan eltávolodni, így aztán a mezőnyben tempózott tovább. A több mint húsz bringásból álló, nyolcvan kilométer után kialakult szökevénycsoport legnagyobb előnye négy és fél perc volt. Kétszáz kilométer volt a kerékpárosok háta mögött, mikor megkezdték a nap legnehezebb emelkedőjét, a Colma di Sormanót. Az esélyesek csoportja – amelyben Valter ekkor már nem volt ott – épp utolérte a szökevényeket. Végül a szlovén világbajnok Tadej Pogacar nyerte a befutót, Valter bő 12 perc lemaradással a 46. helyen zárt.

Curling vb mixteam 2024
curling.hu

Curling. A magyar curlingesek szombaton az Új-Zélandtól elszenvedett vereséggel kezdték a skóciai Aberdeenben zajló vegyescsapat-világbajnokságot. A nemzetközi szövetség honlapjának beszámolója szerint a Halász Csilla, Ézsöl Gábor, Fóti Balázs, Szabó Enikő alkotta négyes 6-1-re maradt alul a nyitófordulóban úgy, hogy három end után még 1-0-ra vezetett. A vereségből levonta a csapat a tanulságot, amit Törökország ellen sikerült is érvényesíteni. Kiegyensúlyozott mérkőzéssel a csapat 7-5-re győzött. A magyarok az A csoportban szerepelnek, sorrendben még Kanada, Csehország, Anglia, Lettország és a Fülöp-szigetek együttesével találkoznak. A nyolc válogatottból a legjobb három a nyolcaddöntőbe jut, mellettük az öt csoport legjobb negyedikje is készülhet az egyenes kieséses szakaszra. A csoportkör csütörtökig tart, a nyolcaddöntőket jövő pénteken késő délutánig bonyolítják le, majd ezt követik este a negyeddöntők. Az elődöntő és döntő jövő szombaton lesz. A világbajnokságon 39 ország együttese vesz részt.

Dancshazy 980x735
MOB-Media/Szalmás Péter

Vívás. A Magyar Vívó Szövetség (MVSZ) elnöksége a szakmai testület javaslata alapján kijelölte a fegyvernemi válogatott vezetőedzőket. Az MVSZ honlapja szerint a felnőtteknél a hatból két szakágban maradt az eddigi tréner, a férfi párbajtőrözőket a jövőben is – a csapatot olimpiai bajnoki címig vezető – Dancsházy-Nagy Tamás (a képen), a férfi tőrözőket pedig Szirmai Benedek irányítja. A többi csapatnál új szakember került a válogatott élére. Férfi kardban a világ legjobb bírójának megválasztott, eddig a kadett férfi kardcsapat keretedzői posztját betöltő Kósa Miklós lett a vezetőedző, míg a nőknél Pusztai Liza trénere, Ravasz Etele, aki Gárdos Gábor helyét veszi át. A női párbajtőrözők vezetőedzője Csobó Dominik, a női tőrözőké pedig a portugál Marco Goncalves lett. Valamennyi szakember megbízása kettő plusz kettő évre szól. A szövetségi kapitányi poszt sorsa már egy hete eldőlt, amikor az egyedüli pályázó, a szakvezetői pozíciót eddig is betöltő Boczkó Gábor kapott újra bizalmat.