Vizes vb - Vízilabda - Ezüstérmes a nõi válogatott

Nyolc sportágban rendeztek olimpiai kvalifikációs versenyeket a hétvégén

2024. 02. 19.
Megosztás

Nyolc sportágban – úszás, birkózás, vízilabda, judo, sportlövészet, asztalitenisz, torna, súlyemelés – rendeztek olimpiai kvalifikációs versenyt hétvégén; négyben összesen 9 érmet szereztek sportolóink. Befejeződött a rövidpályás gyorskorcsolyázók idei világkupa-sorozata. ATP Challange tenisztornát nyert Piros Zsombor.

Vizes vb - Úszás - Németh Nándor bronzérmes 100 méter gyor
MTI/Kovács Tamás

Úszás. Befejeződött a vizes világbajnokság Dohában. A magyar medencés úszók – Rasovszky Kristóf nyíltvízi úszó aranya mellett – egy bronzérmet szereztek. Németh Nándor 2018 óta tízszer volt döntős 100 méter gyorson. Egyetlen sprinter sem szerepelt az elmúlt hat év hét nagypályás világversenyének valamennyi fináléjában, csak ő. Ám eddig hiába küzdött, hiába számított esélyesnek, az érem egyszer sem jött össze. Most megtört a jég, 47.78 másodperc alatt úszva a finálét szerzett bronzérmet.

Sós Csaba, a medencés úszóválogatott szövetségi kapitánya volt, amivel elégedett, és volt, amivel csalódott volt. „Lehet jó statisztikákat gyártani, és a földön is járni. Fukuokában egy aranyunk és hét döntős helyezésünk volt, most egy érmünk és tizenöt döntős helyezésünk, de az a világbajnokság és a magyar csapat is erősebb volt” – nyilatkozta az MTI-nek Sós Csaba a dohai világbajnokság zárását követően. A szakember ugyanakkor megjegyezte, Kós Hubert, Milák Kristóf és Kovács Benedek hiányában összességében ez egy jó eredmény a magyaroktól, abban pedig többen is előre tudtak lépni – ellentétben a tavaly Japánban tapasztaltakkal –, hogy sikerült háromszor is jól leúszniuk az adott számukat. A kapitány azt mondta, amiatt viszont csalódott, hogy csak három váltónak sikerült kiharcolnia az olimpiai indulást: „Amennyiben mindenki a legjobb ideje körüli teljesítményt tudta volna hozni, akkor öt-hat staféta biztosan ott lehetett volna Párizsban. Sajnos ez nem sikerült". Sós Csaba a világbajnoksággal kapcsolatban megjegyezte, rendkívül hektikus viadal volt, hiszen volt olyan szám, amely „teljes” volt, így például Betlehem Dávid 1500 méter gyorson elért negyedik helye egy „totális” eredmény, de például női 400 méter vegyesen „a régi Hosszú Katinka 32 méterrel verte volna a mezőnyt”. Sós Csaba beszélt Milák Kristóf helyzetéről, akivel kapcsolatban a napokban az jelent meg a sajtóban, hogy megkezdte a medencés edzéseket: „Amennyiben tényleg újra edz, az egy rendkívül örömteli dolog számomra. Ugyanakkor én nem párizsi szemüvegen keresztül nézem a dolgokat, hiszen ha egy ilyen tehetség valóban visszajön, akkor benne még ezen túl is lehet két olimpia.”

Az úszószámok magyar eredményei:

Férfiak:
50m gyors: 30. Szabó Szebasztián 22.32
100m gyors: 3. Német Nándor 47.78, 20. Szabó 49.10
400m gyors: 11. Rasovszky Kristóf 3:46.77
800m gyors: 5. Rasovszky 7:44.42, 9. Bethlehem Dávid 7:48.06
1500m gyors: 4. Bethlehem 14:46.44, 12. Rasovszky 14:59.44
100m hát: 19. Jászó Ádám 54.61
200m hát: 7. Telegdy Ádám 1:56.66
200m pillangó: 6. Márton Richárd 1:55.76
200m vegyes: 14. Holló Balázs 2:00.39
400m vegyes: 8. Holló 4:19.66 (előfutamban: 4:13.93)
4x100m gyors váltó: 5. Magyarország (Németh Nándor, Szabó Szebasztián, Mészáros Dániel, Jászó Ádám) 3:13.66
4x100m vegyes váltó: 13. Magyarország (Jászó Ádám, Sós Dániel, Márton Richárd, Németh Nándor) 3:36.86

Nők:
100m gyors: 16. Pádár Nikolett 55.21
200m gyors: 6. Pádár 1:56.89
400m gyors: 9. Pádár 4:09.21
800m gyors: 8. Késely Ajna 8:29.83
1500m gyors: 16. Késely 16:34.84
100m hát: 26. Szabó-Feltóthy Eszter 1:02.80
200m hát: 4. Szabó Felóthy 2:09.92 (középdöntő: 2:09.42), 7. Molnár Dóra 2:11.01 (középdöntő: 2:10.31)
200m pillangó: 6. Kapás Boglárka 2:08.81, 7. Sebestyén Dalma 2:09.80
200m vegyes: 11. Sebestyén 2:13.25
400m vegyes: 5. Kapás 4:39.78
4x200m gyors váltó: 8. Magyarország (Pádár Nikolett, Ábrahám Lilla Minna, Molnár Dóra, Késely Ajna) 7:56.58
4x100m vegyes váltó: 13. Magyarország (Komoróczy Lora, Ugrai Panna, Békési Eszter, Senánszky Petra) 4:05.25
4x100m vegyes vegyes váltó: 13. Magyarország (Jászó Ádám, Békési Eszter, Márton Richárd, Senánszky Petra) 3:50.40

Bukaresti birkózó Eb
MTI/Andreea Alexandru

Birkózás. A magyar válogatott összesen három bronzéremmel és öt ötödik hellyel zárta a szokatlanul korai időpontban megrendezett bukaresti kontinensviadalt. A bukaresti Európa-bajnokság nem számított bele a párizsi olimpiai kvalifikációba, de az áprilisi bakui kvalifikációs tornán a nemzetek csak akkor nevezhetnek indulót az egyes súlycsoportokba, ha az Eb-n is volt az adott súlycsoportban indulója. A román fővárosban 18 magyar birkózó lépett szőnyegre. Közülük nyolcan mérkőzhettek éremért.

Szabadfogásban a már olimpiai kvótás Muszukajev Iszmail ezúttal nem 65, hanem 70 kilogramban próbált szerencsét. Két mérkőzést nyert meg technikai tussal, ám az elődöntőben ötpontos előnyről kikapott a világbajnoki bronzérmes, Eb-második örmény Arman Andreaszjantól. A harmadik helyért a vigaszág győztesével, a mindössze 20 esztendős francia Seyfulla Itaevvel mérte össze a tudását. Muszukajev megfontoltan küzdött, az első menetben kétpontos levitellel szerzett előnyt, a másodikban mindössze egy passzivitási pontot engedett riválisának, így 2:1-es sikerrel a harmadik helyen végzett.

Bajcajev Vlagyiszlav (97 kg) szintén elődöntőben kapott ki az azeri Magomedkhan Magomedovtól, így szombaton ő is a bronzéremért léphetett szőnyegre, a világbajnoki második helyezett szlovákiai Batyrbek Tsakulov ellen. A mérkőzés legvégéig a passzivitási pontok domináltak, amelyek Bajcajevnek kedveztek, az utolsó másodpercekben sportolónk két pontért ráadásul belefogta riválisát az indításába, ezzel 4:1-re diadalmaskodott, így ő is a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

A harmadik bronzérmet a nők 76 kg-os súlycsoportjában Nagy Bernadett szerezte, aki 8-3 arányban győzte le francia riválisát.

További öt magyar küzdhetett még éremért, de Orsós Sztálvira (53kg), Szenttamási Róza(55kg), Kuramagomedov Murad (74kg), továbbá két kötöttfogású Váncza István (72kg) és Szilvássy Erik (82kg) elvesztette a mérkőzését, így mindannyian az ötödik helyen végeztek. A belgrádi világbajnok Losonczi Dávid (87kg) betegség miatt nem indult az Eb-n.

Vizes vb - Vízilabda - Magyarország-Montenegró

Vámos Márton (b) és Manhercz Krisztián.

MTI/Kovács Tamás

Vízilabda. A magyar női vízilabda-válogatott ezüstérmesként zárta a dohai világbajnokságot, amelynek pénteki döntőjében 8-7-re kikapott az olimpiai bajnok amerikai csapattól. Mihók Attila és Cseh Sándor együttese – amely a katari viadalon megszerezte az olimpiai kvótát – ugyan parádésan védekezett, de támadásban, főként emberelőnyben nem volt kellőképpen hatékonyan. A magyar csapat 2001 és 2022 után története során harmadszor lett világbajnoki ezüstérmes.
Döntő: Egyesült Államok-Magyarország 8-7 (3-2, 2-2, 0-1, 3-2).

Mihók Attila Cseh Sándorral közösen a tavalyi Fukuokában rendezett világbajnokságot követően vették át a posztot Bíró Attilától, és irányításukkal januárban az Eindhovenben rendezett Európa-bajnokságon még csak az ötödik volt gárda, amely most nagyot lépett előre. „Van egy Eb-5. hely és egy világbajnoki ezüstérem, utóbbi egy gyönyörű eredmény és a mutatott játék összefügg az eredmény fejlődésével. Amit az Eb után mondtam a védekezésünkkel kapcsolatban, azt most mindenki láthatta, milyen hatalmasat javult. Ennek nagyon kell örülni, de azért ezzel egy picit az a gond, hogy amikor majd három hónap múlva találkozunk, akkor ez innen folytatódik. Ez most egy projekt volt, eddig tudtunk vele eljutni” – mondta Mihók Attila szövetségi kapitány.

A magyar csapat játékosai: Magyari Alda, Szilágyi Dorottya, Vályi Vanda, Gurisatti Gréta, Geraldine Mahieu, Rebecca Parkes, Máté Zsuzsanna, Keszthelyi Rita, Leimeter Dóra, Rybanska Natasa, Faragó Kamilla, Garda Krisztina, Neszmély Boglárka, Horváth Brigitta, Kuna Szonja).

Hetedik helyen végzett a dohai világbajnokságon a férfi válogatott, miután az utolsó helyosztón ötméteresekkel 18–16-ra legyőzte Montenegrót.
Varga Zsolt, a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya szerint csak nyáron, a párizsi olimpián derül ki igazán, hogy milyen hozadékai voltak a katari viadalnak. „Ezen a meccsen is volt legalább hat olyan gól, ami egyszerű figyelmetlenség volt. Mi most bekerültünk egy negatív spirálba, szemben mondjuk a franciákkal, ebből jön az, hogy lecsúszunk egy-egy védekezésről, lövéseket hibázunk. Ebből csak győzelemmel lehet kijönni" – nyilatkozta Varga Zsolt a Montenegró ellen ötméteresekkel megnyert helyosztót követően. A szakember megjegyezte, a tavalyi és a mostani vb egymással összehasonlítva egy parabola és egy hiperbola, hiszen akkor minden momentum őket segítette, egy góllal nyerték a meccseiket, vagy ötméteres párbajban, itt viszont szinte mindig az ellenkezője történt. Varga Zsolt kiemelte, összességében ez egy hosszabb távú terv része volt, és csak nyáron, a párizsi olimpiát követően derül ki, mi az, ami működött: „Párizsban lezárunk egy szakaszt a magyar vízilabdában, akkor tudjuk értékelni mit hozott a konyhára ez a mostani világbajnokság, mert már most nagyon sok mindent egész biztosan” – mondta Varga Zsolt. A kapitány ezúttal is elmondta, körülbelül még két hétre lett volna szüksége ahhoz, hogy elérjék a megfelelő játékszintet. „Sok mindent helyre tudtunk tenni, minden kudarcpont, amikor az ember mélyre kerül, hoz sok olyan lehetőséget, ami által akár új utakon is el lehet indulni” – fogalmazott a szakember.
A magyar válogatott történetének ez volt holtversenyben a második legrosszabb világbajnoki szereplése, 2022-ben hazai környezetben volt még hetedik, a negatív rekordot az 1986-ban Madridban elért kilencedik hely jelenti.

A vizes sportokat tömörítő nemzetközi szervezet a világbajnok, BL-győztes, olasz bajnok, Olasz Kupa-győztes Zalánki Gergőt választotta a 2023-as év legjobb játékosának, az elismerést a dohai vb-n vette át. A nők között Keszthelyi Ritát választották a vb legjobb játékosának.

Toth krisztian
IJT/Sabau Gabriella

Judo. Bakuban Tóth Krisztián révén egy ezüstöt, illetve Gyertyás Róza, Özbas Szofi és Gercsák Szabina jóvoltából három bronzot hozott az olimpiai kvalifikációs sorozat újabb állomása, az azeri Grand Slam.

A 90 kilogrammosok között olimpiai bronzérmes Tóth Krisztián a tadzsik, a brazil és az orosz ellenfelét is egyaránt hosszabbításban, harmadik intés után győzte le. Az elődöntőben meglepte régi riválisát, a franciák World Masters-bronzérmesét, Alexis Mathieu-t, és gyors ippongyőzelmet aratott. A fináléban a hazaiak harcosa, Murad Fatiyev várt Tóth Krisztiánra. Az ellenfél hosszabbításban egy szőnyegszéli helyzetből kontrázva megszerezte a győzelmet. Krisztián tizenhatodik alkalommal állhatott fel a Grand Slam-dobogóra, az ezüstérem mellé járó hétszáz ponttal pedig feljött az olimpiai kvalifikációs világranglista második helyére.

Gyertyás Róza (-52kg) pályafutásának első Grand Slam-érmét szerezte meg nagy skalpokat begyűjtve. A Bakuban szerzett ötszáz világranglista-ponttal hatalmasat lép előre a rangsorban.

A 63 kilogrammban világbajnoki bronzérmes Özbas Szofi az elődöntőben nem bírt a kanadaiak olimpiai bronzérmes, világbajnoki ezüstérmes, a világranglista első helyén álló Catherine Beauchemin-Pinard-ral. A bronzéremért egy másik olimpiai bronzérmes, az izraeli Gili Sharir állt Szofi elé, a BHSE sportolója pedig parádézott, vazarival vezetést szerzett, majd a harmadik perc végén ipponnal legyőzte riválisát. Özbas Szofi a Bakuban begyűjtött ötszáz ponttal várhatóan a nyolcadik helyre lép előre az olimpiai kvalifikációs rangsorban.

A 70 kilogrammban Eb-bronzérmes Gercsák Szabina a bronzéremért az osztrákok nagyágyúja, az olimpiai ezüstérmes, kétszeres világbajnoki bronzérmes, Európa-bajnoki bronzérmes versenyzője, Michaela Polleres ellen egy vazarival nyert. A huszonhét esztendős Gercsák pályafutása során először állhatott fel a Grand Slam-dobogóra, az ötszáz kvalifikációs pont pedig nagyon sokat jelenthet a párizsi indulás szempontjából, számításaink szerint a bakui sikerrel előrelépett a direkt kvalifikációs helyekre.

Ungvári Attila (81 kg), Sipőcz Richárd (+100 kg), Gőz Roland (90 kg) helyezetlenül fejezte be a versenyt.

A sorozat február utolsó hétvégéjén a varsói European Opennel folytatódik, egy héttel később pedig az üzbég Grand Slam-tornán menetelhetnek majd tovább legjobbjaink Párizs felé.

Peni granada
hunshooting.hu

Sportlövészet. Csonka Zsófia, Fábián Sára, Major Veronika, Sike Renáta, Tátrai-Fejes Miklós (pisztoly), Mészáros Eszter, Péni István (puska) indult a nemzetközi szövetség granadai világkupaversenyén. A 10m légpuska számban Péni István ezüstérmes lett 251.5 körös eredménnyel. Kissné Oroszi Edit tanítványa az alapversenyben nagyszerűen lőtt és 631.6 körrel negyedikként került a nyolcas döntőbe. A fináléban a tizedik lövés után még a negyedik helyen állt Péni István, a 14. után már előlépett a harmadikra, sőt, a 20. lövést követően már másodikként jegyezték. A vége nagy izgalmakat hozott. Az utolsó két lövés előtt egyetlen tized előnnyel a magyar versenyző állt az élre, de az utolsó kettőben minimális különbséggel jobb volt az olimpiai kvótás cseh Jiri Privratsky. Péni Mészáros Eszterrel a vegyes csapat versenyszámban harmadik helyet szerzett, miután a kisdöntőben 17-9-re legyőzte a Mehuli Ghosh, Divyansh Singh Panwar indiai kettőst. Mészáros Eszter hatodik lett 166.7 körrel a nők légpuska versenyszámában. Szucsák Mátyás tanítványa az alapversenyben nagyszerűen lőtt és 631.1 körrel nyolcadikként került a döntőbe.

Lakatos
asztaliteniszezz.hu

Asztalitenisz. A dél-koreai Puszanban zajló olimpiai kvalifikációs csapat-világbajnokságon három forduló után a férfiak 1. csoportjában a magyar válogatott 1 győzelemmel, 2 vereséggel a 4. , a nők hasonló teljesítménnyel a 3. helyen állnak.

A nők a spanyolok elleni győzelemhez hasonlóan Madarász Dóra, Póta Georgina, Bálint Bernadett összeállításban álltak asztalhoz – ezúttal az indiaiakkal csaptak össze, akik két top 50-es játékosukkal a párharc esélyeseinek számítottak. A nemzetközi szövetség rangsorában 90. Madarász óriási csatára kényszerítette a rivális legjobbját, Manika Batrát (36.), majd Póta (88.) ugyancsak ötszettes mérkőzésen megverte Sreeja Akulát (49.). A harmadik párban Bálint Bernadett (273.) jól kezdett Ayhika Mukherjee (113.) ellen, de végül négy játszmában kikapott, majd Madarász is legyőzte Akulát, így Póta és Batra találkozója döntött a győzelemről. Ebben a második és harmadik felvonás is szoros küzdelmet hozott, a magyar játékosnak a harmadikban szettlabdái is voltak, de végül Batra nyerte mindhárom játszmát, így a háromórás csata végén az indiaiak örülhettek. A harmadik fordulóban Madarász Dóra, Nagyváradi Mercédesz és Bálint Bernadett is sima 3-0-s vereséget szenvedett kínai ellenfelétől.

A csoport állása: 1. Kína 8 pont/4 mérkőzés, 2. India 5/3, 3. Magyarország 4/3, 4. Spanyolország 4/3, 5. Üzbegisztán 3/3. Az utolsó fordulóban, kedden: Magyarország–Üzbegisztán.

A férfiak az első fordulóban Szudi Ádám, András Csaba, Lakatos Tamás összeállításban 3-0-ra legyőzték Kuba válogatottját. A második fordulóban a Horvátország elleni találkozón Szudi és András vereséget szenvedett, majd Lakatos győzött. A negyedik összecsapáson András ismét vesztesen hagyta el az asztalt, így a horvátok 3-1 arányban diadalmaskodtak. A Kína elleni találkozón András helyett Majoros Bence szerepelt a magyar gárdában. Szudi szettet nyert a kínai Lin Kaoó-jüab ellen, de a kínaiak sima 3-0 val hozták a találkozót.

Az állás 3 forduló után: 1. Kína 4/8, 2. Horvátország 5/2, 3. Belgium 4/3, 4. Magyarország 4/3, 5. Kuba 3/3. Az utolsó fordulóban a Magyarország–Belgium találkozón dől el, ki lesz a csoport 3. továbbjutója.

A nyolc, egyenként ötcsapatos csoportból a körmérkőzések után az első három-három helyezett lép tovább a kieséses szakaszba. A csoportgyőztesek egyből a nyolcaddöntőbe kerülnek, a többi továbbjutó pedig játszik azért, hogy a legjobb 16 között is asztalhoz állhasson. A vb-n a negyeddöntősök párizsi ötkarikás kvótát kapnak.

Magyar tornaszok
Facebook/matsz

Torna. Kairóban rendezték a szertornászok első olimpiai kvalifikációs világkupa-versenyét. Az első selejtezős napon a magyarok mérsékelten szerepeltek. A nagyon erős mezőnyben Tomcsányi 27. lett talajon, lólengésben pedig a 39. helyen zárt. Utóbbi szeren Balázs Krisztián 49. lett, míg Molnár Botond a 46. helyet szerezte meg a talaj selejtezőjében.

Pénteken a nyújtó, a korlát és az ugrás selejtezőin javítottak egyéni szerspecialistáink. Balázs Krisztián érte el a legelőkelőbb pozíciókat a magyarok közül. A magyar tornász 9. lett nyújtón, és indult korláton is, ott a 12. lett. Utóbbi szeren Tomcsányi Benedek 33., míg Vecsernyés Dávid nyújtón a 11. helyen végzett.

Balázs Krisztián nyújtón és korláton, Vecsernyés nyújtón van versenyben a két kvóta valamelyikének megszerzéséért. Ehhez a négy világkupa-verseny közül a legjobb hármat figyelembe véve az első két helyen kell végezni az olimpiai kvótához.

Az olimpiai kvótaverseny állása az egyes szereken.

A világkupa-sorozat a hétvégén Cottbusban folytatódik.

Horvath súlyemelő
Chripko Lili

Súlyemelés. Öt magyar emelő indult a szófiai olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságon. Horváth Laura (76 kg) szakításban 90 kilón kezdett, jól, a 94 kg viszont kétszer is kifogott rajta, s a fogásnemben hetedikként zárt a 15 fős mezőnyben. A rokon erősportágban, krosszfitben tavaly világbajnok Horváth lökésben a 115 kilót elsőre elhibázta, másodjára javított, harmadik gyakorlata 119 kilón azonban nem sikerült, így ebben a fogásnemben a negyedik,összetettben pedig 205 kilóval a hatodik lett. Árva Cintia szakításbeli nyitógyakorlatával a 70 kilót teljesítette, ám a 73-mal kétszer sem bírt. A folytatásban a 92 kilót és a 94-et is kilökte, de a 97 kiló nem sikerült neki. Összetettben 164 kilogrammig jutott, így - akárcsak szakításban - a 13. lett az 55 kilogrammos kategóriában, lökésben pedig a 12. Szalai Lili (71 kg) szakításban nyitógyakorlatát 85 kilón elrontotta, majd másodjára javított, a 90 kg viszont nem sikerült neki, s a fogásnemben 18. lett a 25 fős mezőnyben. A folytatásban a 105 kilót és a 108-at is kilökte, a 111 kiló viszont már túl nehéznek bizonyult. Ebben a fogásnemben a 17. helyen zárt, míg összetettben a 193 kilogramm a 16. pozícióhoz volt elegendő. A kontinensviadalon még két magyar szerepel: Mitykó Veronika (87 kg) hétfőn, Nagy Péter (+109 kg) pedig kedden, az Eb befejező napján versenyez a bolgár fővárosban.

Shorttrack vk
Facebook/hunskate.hu

Rövidpályás gyorskorcsolya. Három magyar is a kisdöntőben szerepelt a világkupa-sorozat befejező, gdanski állomásán. A nők 500 méteres sprinttávján a vegyes váltóval olimpiai bronzérmes Kónya futamharmadikként időeredményének köszönhetően sikerrel vette a negyeddöntőt. A legjobb tíz között már nem volt reális esélye a továbbjutásra, így a kisdöntőbe került, amely csak háromfős volt két kizárás miatt. A 29 éves szegedi versenyző a holland és a japán riválisát sem tudta megelőzni, azaz nyolcadik lett. A Kónya Zsófia, Somodi Maja, Somogyi Barbara, Sziliczei-Német Rebeka alkotta kvartett 3000 méteren a B döntőben az olaszok mögött második lett, ami összesítésben a 6. helyet jelentette. A női váltó a hat világkupa-állomás összesített végeredményében 8. lett, s ezzel indulhat az ez évi világbajnokságon. Az 1500 méteres távon a B döntőbe két magyar is szerepelt. A hétfős mezőnyben Bontovics Balázs remekül versenyezve második lett, míg Tiborcz Dánielt szabálytalanság miatt kizárták. Bontovics 9., Tiborcz 13. lett. Az 5000 méteres férfi váltó Bontovics Balázs, Jászapáti Péter, Nógrádi Bence, Tiborcz Dániel összeállításban előfutamában csak a 3. helyen haladt át a célvonalon, így a négyes a 11. helyen végzett. A 2000 méteres vegyes váltók küzdelmében (Nógrádi Bence, Somodi Maja, Somogyi Dóra, Tiborcz Dániel) a magyarok a 11. helyen zártak, a világkupa-összetettben pedig a 12. pozíciót gyűjtötték be.

Davis-kupa - Magyarország-Németország
MTI/Bodnár Boglárka

Tenisz. Piros Zsombor nyerte a franciaországi Cherbourgban rendezett keménypályás férfi challenger-tenisztornát, mivel a vasárnapi döntőben legyőzte a francia Matteo Martineau-t. Az ATP honlapja szerint a magyar Davis Kupa-csapat tagja, akit negyedikként rangsoroltak a viadalon, hetven perc alatt, két játszmában bizonyult jobbnak a világranglista 218. helyén álló riválisánál.

A döntőben: Piros Zsombor (4.) – Matteo Martineau (francia) 6:3, 6:4